ZETApress

hírportál

Gyorssegély a hátramaradottaknak

Három tűzoltó fulladt meg tegnap éjjel a Műegyetem pincéjében. A két 25 éves és a 23 éves fiatalember a lőtér tüzét akarta eloltani, de nem láttak a sűrű füstben, és eltévedtek a labirintusban. Hamar kifogyott a palackjaikból az oxigén, így társaik csak élettelen testüket tudták kihozni. A mentők majd? egy órán át küzdöttek életükért sikertelenül. Hét társukat füstmérgezéssel szállították kórházba, de ma estére hatukat már hazaengedték. A tüzet állítólag az okozta, hogy a kispuskalőtéren négyen Kalasnyikov géppisztollyal ? más szóval AK-47-sel ? lövöldöztek. Az illetékesek most nem csak azt vizsgálják, hogy alkalmas volt-e a tűzoltók felszerelése a bevetésre és szakszerű volt-e az oltás, hanem a tűzfegyverek származására is kíváncsiak.

Mint a ma délutáni kormányszóvivői tájékoztatón megtudtuk, az ÖTM százezer forint gyorssegéllyel támogatja a hősi halottak családját. A pénzt további nyolcvanezer forinttal toldja meg a Katasztrófavédelmi Igazgatóság és újabb hetvenezerrel a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság. A kormányfő táviratban fejezte ki részvétét a családtagoknak és mielőbbi gyors felépülést kívánt az oltásban megsérült többi tűzoltónak .

Arató Gergely államtitkár elmondta, hogy az OKM-nek nincs beleszólása abba, hogy a főiskolák és egyetemek hogyan hasznosítják ingatlanjaikat. Felhívják viszont a tanintézetek figyelmét arra, hogy a személy- és vagyonvédelmet ilyenkor is a legmesszebbmenőkig tartsák be. A lőtereknek egyébként is kell rendőrségi és tűzoltósági engedélyekkel mindenütt rendelkezniük.

Növekednek a hallgatói támogatások

S hogy miért volt az OKM államtitkára a sajtótájékoztatón? Mert a Kormány mai ülésén döntött a támogatások és hallgatói juttatások szeptemberi növeléséről. Eszerint a normatív támogatás 91 ezer forintról évi 116 ezer-ötszáz forintra emelkedik éves szinten hallgatóként. Ugyanennyi jut a korábbi nyolcvanezer forint helyett kollégiumi támogatásra, míg a jegyzettámogatás összege 7820 forintról 11 ezer 650-re emelkedik. Ez utóbbit elektronikus tananyag vásárlására is fel lehet használni. Lehetőség lesz a továbbiakban a terepgyakorlatok és a hallgatói önkormányzatok támogatására is.

Magasabb lesz az igényelhető diákhitelek összege is, de csak a költségtérítéses hallgatóknál. Ők az eddigi harmincezer forint helyett havi negyvenezret vehetnek fel, míg a többieknek megmarad a korábbi lehetőség. Az igénylési korhatár viszont mindenkinél 35-ről 40 éves korra emelkedik. Az OKM szeptemberben kezdi el kidolgozni a hallgatói juttatások reformját, melynek eredményeként egy jól teljesítő diák 2008-tól az eddiginél jóval több tanulmányi ösztöndíjat kaphat.

Lobbi igazolványok szeptembertől

Akár tízmillió forintos bírságot is kiszabhatnak arra, aki szeptember után szabálytalanul lobbizik, mondta el Danks Emese kormányszóvivő. A rendelet szerinti legsúlyosabb büntetésre azok számíthatnak, akik az előírásokat megsértve az Országgyűlésnél, a Kormánynál, vagy az önkormányzatoknál, illetve vezető tisztséget viselő közeli hozzátartozójukon keresztül próbálják befolyásolni a közhatalmi döntéseket.

A februárban elfogadott törvény végrehajtási utasítása értelmében a lobbistáknak és a lobbi szervezeteknek a Központi Igazságügyi Hivatalnál kell kérniük nyilvántartásba vételüket. Alapkövetelmény a cselekvőképesség, a büntetlen előélet és a felsőfokú végzettség. A kérelmet harminc napon belül elbírálják, s a lobbi igazolványt újabb 15 napon belül kiadják. A szabálytalanul lobbizókat a pénzbüntetés mellett egy évre el is tilthatják a tevékenységtől, így ők a büntetés hatálya alatt újabb igazolvány kiváltásával ne is próbálkozzanak!

Szóljon hozzá!