ZETApress

hírportál

Bekeményít a házelnök

Az állandó parlamenti sajtóbelépők december 31-gyel lejártak, újakat viszont egyelőre nem akarnak senkinek kiadni. Aki be akar menni valamikor, annak az előző munkanap déli 12 órájáig kell a szerkesztősége és a személyigazolvány száma megadásával napi belépőt igényelni. A hétfői ülésnapra mi is megkértük még múlt pénteken, de a Sajtóiroda elutasította kérelmünket.

Kövér László házelnök vasárnap elmondta, hogy tavaly 900 sajtóbelépő volt forgalomban, de sokan csak vacsorázni jártak az Országházba. A hétfői tavaszi nyitónapra csak 120 sajtóbelépőt kértek, s ez a szám nagyjából megegyezik az Országgyűlés munkájáról tudósító sajtósok számával. Az állandó belépők kiadásáról később döntenek, mert csak indokolt esetben fogják kiadni. Szerinte eddig sokan csak státuszszimbólumként használták azokat.

Tegnap délelőtt a mai ülésnapra megint kértünk napi belépőt, de az elutasító válasz a péntekivel megegyezett. ? Tisztelt Szerkesztőség! Akkreditációját sajnos nem tudjuk elfogadni. Megértését köszönjük. Üdvözlettel: Országgyűlés Sajtószolgálata ? válaszolták megint.

Természetesen megértőek vagyunk ? mi mást is tehetnék! ? nem értjük viszont, hogy mivel érdemeltük ki az ismételt elutasítást? Sosem vacsorázni jártam a Parlamentbe ? este már rég otthon vagyok ? nekem mindig a sajtóanyagok és törvénytervezetek kellettek, melyeket a Sajtóiroda polcain találtam.

Mivel a házelnök úr vasárnapi interjújából kiderült, hogy 120-an kértünk belépőt a hétfői ülésnapra, a nagy létszám miatt megértettem, hogy a nagyobb lapok tudósítói aznap elsőbbséget élveztek. Akkor beszélt a kormányfő is, így a fokozott érdeklődést ennek lehetett köszönni. Más a helyzet a hét további ülésnapjain, hiszen délelőttönként alig van az épületben valaki. Bizonyára így volt ez tegnap és ma is, s ugyanígy lesz délelőttönként a holnapi és a további hétközi ülésnapokon.

Nem tudom, miért ne fértünk volna el ma az üres folyosókon? Mivel az üléseken sosincs ingyen-ebéd, még azt sem foghatják ránk, hogy emiatt járunk oda! A ?büféújságírók? amúgy is a házon kívüli sajtótájékoztatókra járnak, ahová mindenki ellenőrzés nélkül bejuthat. Nekik fontos az ingyen-ebéd, nem nekünk!

Ha már ez utóbbit szóba hoztam, a Kossuth-, a Széchenyi- és az Állami-díjak átadásakor minket, az állandó sajtóbelépővel rendelkező tudósítókat rendre visszafordították a Vadászterem ajtajából az államfő, a kormányfő és a házelnök sajtósai, míg az ?alkalmi tudósítók?, a sehová sem író ?kollégák? emelt fővel besétáltak a fogadásra. Mivel őket nem ismerték ? ők csak ilyenkor jöttek ?, könnyen elvegyülhettek a tömegben. Persze, ők sosem tettek fel evés közben kínos kérdéseket a politikusoknak ? talán fel sem ismerték őket! ?, tőlük nem kellett óvni a vendégeket. Ők úgysem írnák meg sehová a látottakat-hallottakat, hiszen nekik csak az a fontos, hogy a hasukat és zsebüket megtömjék!

Szóljon hozzá!