ZETApress

hírportál

Jöhet az új közétkeztetési törvény

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ) konferenciát szervez, hogy a közétkeztetésben meglévő rendezetlen körülményekre egy törvényjavaslat formájában megoldást találjon. A két szövetség az érintettek együttműködésével azt kívánja elérni, hogy a közétkeztetés minden területén táplálkozástudományi, közétkeztetési szakemberek legyenek jelen, ezzel javítva a ?menza? minőségét.

Magyarországon a szervezett közétkeztetés közel százéves múltra tekint vissza, és az élelmezésvezető-képzésnek is már 85 éves hagyományai vannak. A magyar dietetikusképzés az európai élvonalba sorolható, ennek köszönhetően dietetikusaink és táplálkozástudományi szakembereink komoly nemzetközi hírnévre tettek szert. Az élelmezésvezetők és dietetikusok egyik fő szakterületéről ? a közétkeztetésből ? azonban egyre inkább kiszorulnak az erre specializálódott szakemberek. Ennek oka az, hogy a ?menzák? jelentős részét olyan ? vállalkozási formában működtetett ? konyhák látják el, amelyeket a törvény nem kötelez táplálkozástudományi, közétkeztetési szakember alkalmazására. A menzákon kínált ételek esetében a hangsúly eltolódik a költséghatékonyság irányába, és háttérbe szorult az az elvárás, hogy az adott intézmény (óvoda, iskola, nyugdíjas otthon, stb.) közönségének igényeire szabott kiegyensúlyozott és egészséges étrendet biztosítsanak a szolgáltatók.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ) ezért május 21-én, szerdán országos szakmai konferenciát szervez Kiszervezés és minőség összefüggései a közétkeztetésben címmel. A konferencia célja, hogy feltárja a kiszervezések kapcsán megjelenő pozitív és negatív változásokat, a közétkeztetés minőségét érintő nehézségek okait, és javaslatokat tegyen a problémák megoldására. A konferencián olyan fontos kérdésekre térnek ki a szakértők, mint az állami szerepvállalás, a jogi szabályozás széttagoltsága, a vendéglátás és a közétkeztetés elkülönítése és a szakmai színvonal növelése. A két szervezet hosszú távú célja, hogy szakmai alapokra épülő korszerű közétkeztetés valósuljon meg Magyarországon, és mindezt jogszabály garantálja.

Közétkeztetési reformot sürgetnek a szakemberek

Az egyik legfontosabb témakör a konferencián a szakemberek foglalkoztatása, hiszen a közétkeztetésben létfontosságú lenne a szakképzett vezetők és dolgozók jelenléte, ami többféle előnnyel is jár. A betegekkel és gyermekekkel foglalkozó intézményekben még mindig nem kötelező dietetikus alkalmazása, emellett a közbeszerzések kiírásánál és értékelésénél is szükséges lenne egy közétkeztetésben jártas szakember közreműködése.

A konferencián javaslatot terveznek a közétkeztetés szabályozására, amely rögzítené az alapfogalmakat, megadná a szabályozás fő irányvonalait, és kijelölné az egyes minisztériumok illetékességi körét, és annak határait. A szakmai napon előadást tartanak szakértők a PTE Egészségtudományi Karról, az OÉTI-től és az Egészségügyi Minisztériumtól, az önkormányzatoktól, a délutáni kerekasztal-beszélgetésen pedig a szakma mellett részt vesznek a köz-étkeztető és közbeszerzéssel foglalkozó cégek képviselői, valamint társszervezőként az Önkormányzatok Szövetségei.

Szóljon hozzá!