ZETApress

hírportál

Megmondtuk előre

Míg a kormánystruktúra felvázolása előtt találgatásokba bocsátkoztunk a Belügyminisztérium megszűnése utáni állapotokról, a Határőrség, a Tűzoltóság és a Katasztrófavédelem helyéről az újonnan alakuló két minisztériumban, az IRM-ben és az ÖTM-ben. Nos az idő minket igazolt, jóslatunk helyesnek bizonyult. Látnokok lennénk talán? Szó sincs róla. Csak reálisan gondolkodtunk, s a kormányfő is ésszerűen döntött. Nézzük, miről is polemizáltunk májusban?

A katasztrófavédelmet a polgármester, főpolgármester és a megyei közgyűlés elnöke irányítja vészhelyzetben, így ennek az ÖTM-hez kell kerülnie, írtuk akkor, s ott is lett. Ugyanoda vártuk a tűzoltóságot is, mert ezek önkormányzatiként működnek és ott is maradtak ugyanúgy, mint az Országos Választási Iroda. Azt sem értettük, miért csak a rendőrségről esik szó az átszervezésnél, s a határőrségről miért nem? Mára már ez is kiderült. Az IRM-hez áthelyezett határőrséget mielőbb bele akarják olvasztani a rendőrség szervezetébe.

A határőrség és rendőrség összevonásáról már a Horn-kormány idején is sokat hallottunk. Ágált is Torgyán József kisgazda pártvezér eleget az ellenzék vezérszónokaként a Parlamentben Kuncze Gábor magánhadserege ellen. Akkoriban szűnt meg a sorhatárőri szolgálat, de a honvédséghez hasonlóan a testület akkor még fegyveres erőként működött. Ebbéli minőségében az országhatáron belüli rendcsinálásra, tüntetések elfojtására nem lehetett volna felhasználni. Az akkori ellenzék attól félt, hogy az átszervezés után esetleg bevethetők lesznek a kormányellenes megmozdulások leverésére. Azóta már a határőrség az alkotmánymódosítás értelmében rendészeti szerv lett, funkciója megváltozott, így a rendőrséggel való összevonása tulajdonképpen csak technikai problémát jelenthet.

Szóljon hozzá!