ZETApress

hírportál

Érték és felelősség

Személyes felelősség ? kortársunk Bibó címmel rendezett konferenciát ma délelőtt 10 órától a Parlament Vadász termében a Táncsics Alapítvány és a Friedrich Ebert Stiftung, valamint a Bibó István Társaság. Baja Ferenc, a Táncsics Alapítvány kuratóriumának elnöke és Michael Ehrke, a Friedrich Ebert Stiftung budapesti képviseletének vezetője mondta el az üdvözlő szavakat.

A konferenciát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyitotta meg. Nem sokáig maradhatott, mert a Bourbon-házba, az MSZP választmányi ülésére sietett. Göncz Árpád, a Bibó István Társaság elnöke a teremben maradt, mégsem ő, hanem Márton László író, a Bibó István Társaság alelnöke vállalta a levezető elnöki feladatokat. A négy alelnökből egyébként még további ketten szóltak a megjelentekhez.

Kende Péter politológus, a Bibó István Társaság alelnöke beszélt először a Bibóval való kapcsolatáról, majd Huszár Tibor egyetemi tanár, az MTA rendes tagja Bibó a jobb- és baloldali szélsőségekről címmel tartott előadást. A déli kávészünetig két nyugalmazott professzor fejtette ki még gondolatait. Vajda Mihály azt kérdezte, hogy Aktuális-e ma még Bibó István? Péter László, a londoni University College nyugdíjasa Zsákutcás gondolkodásmód és szóhasználat címmel tartott előadást.

Ebéd előtt sütemény?

A déli kávészünet után további három előadást hallgattunk. Bíró Béla, a csíkszeredai Sapientia Egyetem tanára Bibói szabadságfogalom és autonómia címmel, Nagy J. Endre szociológus, az MTA doktora A kistérségek és Bibó város-megye koncepciója címmel, míg Balog Iván szociológus, a Szegedi Tudományegyetem docense A zsidóságról hatvan év távlatából címmel tartotta meg előadását.

A vitát követően Vitányi Iván szociológus, a Bibó István Társaság alelnöke zárta be az ülést. Az állófogadáson főtt étel várta a résztvevőket. Kár, hogy a két órával korábbi kávészünetben rengeteg pogácsa és csokoládés sütemény volt az asztalokon, pedig már az óvodában is azt tanították, hogy ebéd előtt sose együnk édességet!

Szóljon hozzá!