ZETApress

hírportál

Sajtókörút helyett Kiskörút

Csak az LMP vállalta a TI meghívását a ma délelőtti sajtóbeszélgetésre a főpolgármester-jelölteket állító pártok közül ? tudtuk meg a Blaha Lujza téri buszra szálláskor, míg a többiek lemondták részvételüket.

Sajtókörút az átlátható kampányfinanszírozásért címmel a Transparency International Magyarország (TI) kampányfinanszírozás témakörében sajtó-nyilvános szakértői megbeszélést tartott délelőtt. Cél, hogy a meghívott kampány, választási és kommunikációs szakértők a kampányfinanszírozás mellett exkluzív érdekességeket osszanak meg a jelenlévőkkel.

A meghívóban jelzett témák: a magyarországi választási rendszer, az ajánlószelvények körüli problémák, a közterületi hirdetések szerepe és a kampány kommunikációja, a kampányfinanszírozási rendszer jelenlegi helyzete, az állampolgárok megítélése a kampányfinanszírozásról és a nemzetközi gyakorlatok áttekintése voltak.

A Meghívott szakértők ? Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója, Bodó Zoltán, a Synovate Piackutató ügyvezető igazgatója, Hann Endre, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója, László Róbert, a Political Capital választási szakértője, Perlaky-Papp József, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola docense, Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője ? megérkeztek. A beszélgetést Lőke András, a SOMA Alapítvány elnöke moderálta.

A szakértői beszélgetéssel egybekötött sajtókörút egy átlátszó veterán buszon zajlott, ahol mód van a szakértőkkel külön interjúk készítésére is. A busz tervezett megállói a pártszékházaknál voltak, de csak a VI. Bajcsy Zsilinszky út 37. előtt, az LMP székházánál álltunk meg.

A négy főpolgármester-jelöltet állító párt közül a Jobbik meghívást sem kapott. Már az áprilisi parlamenti választások idején eldöntötte a TI, hogy nem létesítenek velük kapcsolatot, mert nem tartják őket szalonképesnek. A Fidesz ? Tarlós István kampánystábja ? reggel mondta le a részvételt azzal az indokkal, hogy a sajtó a tegnapi tájékoztatón kérdezze Kósa Lajost. Mivel még mi sem tudunk visszautazni az időben, ez a lehetőségünk kiesett.

Az MSZP valamivel elfogadhatóbb érvet hozott fel sms-ben, néhány perccel elindulásunk előtt. Horváth Csaba kampánystábja arra hivatkozott, hogy az utolsó napokban is gőzerővel dolgoznak, s ebbe a munkába nem fér bele a kampányfinanszírozásról szóló témák feszegetése. Szerencsére Jávor Benedek és Karácsony Gergely szívesen állt rendelkezésünkre.

Mivel négy év múlva nem csak hazai, hanem Európai uniós képviselőket is választunk az önkormányzati képviselők mellett, nem lehetne-e mindegyiküket egy napon, egy fordulóban megválasztani? Ez költségkímélőbb is lenne és a kampányidőszak is lerövidülne ? kérdeztem az LMP főpolgármester-jelöltjét.

Az uniós választás időpontja független tőlünk ? válaszolta Jávor Benedek ? de az országgyűlési választás időpontját ehhez lehetne igazítani. Ennek valóban lenne értelme, de mindenképpen konszenzusra kéne jutni róla a pártoknak. Az önkormányzati választásokat viszont nem tartanám szerencsésnek ezzel összevonni. Vasárnap ugyanis négy évre ? 2014. októberig ? kapnak mandátumot a nyertesek, s ezt nem lehet 2014. júniusig négy hónappal megrövidíteni.

Az sem jó viszont, ha az önkormányzati képviselőket röviddel az országgyűlésiek után választjuk, ezért inkább későbbre ? a következő évre ? kéne eltolni a választások idejét! Az sem lenne szerencsés, ha egyszerre, egy nap alatt, a pillanatnyi helyzetnek megfelelően dőlne el a következő négy évre a helyi és az országgyűlési képviselők helyzete ? mondta el az LMP parlamenti frakcióvezetője, aki kerékpárján egy következő sajtótájékoztatóra hajtott.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Átláthatóság a buszon | ZETApress

Szóljon hozzá!