ZETApress

hírportál

Megismert időpontok

A jelölőszervezetek már kérhetik nyilvántartásba vételüket a júniusi választásokra a területi és a fővárosi választási bizottságoknál, valamint a Nemzeti Választási Bizottságnál a június 09-én vasárpapi EP-tagok, továbbá helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választására – derült ki a híradásokból.

Köztársasági elnökünk március 12-én kedden írta ki a választásokat, melynek különlegessége, hogy aznap közös eljárásban választjuk meg a jelölteket. Az öt évvel ezelőtt megválasztott, jelenleg is hivatalban lévő önkormányzati képviselők és településvezetők megbízatása nem szűnik meg a mostani választással, hanem október elsején keddig tart.

Az NVI közölte, hogy a választók április 04-én csütörtöktől tudják benyújtani a választással kapcsolatos kérelmeiket, mint az átjelentkezési kérelem, mozgóurna iránti kérelem, továbbá az EP-választás tekintetében külképviseleti szavazás iránti kérelem. Az EP-, önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampánya április 20-án szombaton kezdődik, a jelölőszervezetek és a jelöltté válni kívánó választópolgárok ettől a naptól kezdve gyűjthetik a jelöltséghez szükséges ajánlásokat.

Az Európai uniós állampolgárok május 24-én pénteken 16 óráig kérhetik felvételüket a névjegyzékbe, amennyiben az Európai Parlament magyar képviselőire szeretnének szavazni. A magukat a 13 magyarországi nemzetiség valamelyikéhez tartozónak valló választópolgárok május 31-én pénteken 16 óráig kérhetik felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe, hogy szavazhassanak a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán.

Azok a magyar állampolgárok, akik sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nem rendelkeznek lakcímmel, legkésőbb május 15-én szerdán 16 óráig kérhetik névjegyzékbe vételüket, és sikeres regisztrációjukat követően levélben szavazhatnak. Az NVI kiemelte: a választással kapcsolatos valamennyi kérelem benyújtható internetes aloldalukon, illetve személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármelyik helyi választási irodában.

A választások lebonyolításában hozzávetőleg kilencvenezer bizottsági tag, húszezer választási irodai munkatárs és körülbelül nyolcszáz külképviseleti választási irodai tag vesz részt. A szavazás során a 21 magyar Európai parlamenti képviselő mellett megválasztjuk Budapest főpolgármesterét, a 3177 polgármestert, körülbelül 16.500 települési, 432 vármegyei és 33 fővárosi önkormányzati képviselőt. A választásokra várhatóan 33 millió-kilencszázezer szavazólap készül.

Április 20-ával, a kampány kezdetével 80 napra megszakad a Lukács László György által, a gazdasági kamarai hozzájárulással kapcsolatban kezdeményezett népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése. A népszavazásról szóló törvény szerint az országgyűlési képviselők, az Európai parlamenti tagok, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választásának napját megelőző 50. és a szavazást követő 30. nap között szüneteltetni kell az aláírásgyűjtést.

Nyilvántartásba vette az első jelölőszervezeteket a június 09-ei választásokra tegnap az NVB. A június 09-ei önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek – pártok, egyesületek, nemzetiségi szervezetek – állíthatnak, valamint – a listás választások kivételével – független jelöltek vehetnek részt. Az Európai parlamenti magyar tagok választásán csak pártok állíthatnak listát.

Jelöltet, illetve listát az a szervezet állíthat, amely a választás kitűzése után nyilvántartásba vetette magát. A közös jelöltet listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat. Az önkormányzati és nemzetiségi választáson indulókat a Nemzeti Választási Bizottság és a területi (vármegyei) választási bizottságok veszik nyilvántartásba, az EP-választáson indulni szándékozókat pedig csak az NVB.

A nyilvántartásba vétel feltétele párt és egyesület esetében az is, hogy a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában szerepeljenek, oda jogerősen be legyenek jegyezve már a választás kitűzésekor. További feltétel, hogy a jelölteknek és jelölőszervezeteknek a nyilvántartásba vételhez nyilatkozniuk kell arról, hogy a választói akarat befolyásolására vagy ennek megkísérlésére irányuló tevékenység folytatása céljából külföldi támogatást és belföldi jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől származó támogatást, névtelen adományt vagy ezekből származó vagyonelemet az adott választás vonatkozásában nem használnak fel. Nemzetiségi szervezet esetében további feltétel, hogy az alapszabályában 2021. január elsejétől rögzített céljának kell lennie az adott nemzetiség képviselete.

A jelölőszervezeteket a különböző választásokra egy kérelem alapján, egy eljárásban veszik nyilvántartásba, és minden lehetséges választáson jogosultak lesznek részt venni. Ez alapján a pártokat az EP és az önkormányzati választásokra, az egyesületeket az önkormányzati választásra, a nemzetiségi szervezeteket az önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választásokra veszik nyilvántartásba.

Mivel a bejelentések megfeleltek a követelményeknek, az NVB tegnap nyilvántartásba vette az első jelölőszervezeteket: az EP tagjainak választására és az önkormányzati választásra a Mi Hazánk Mozgalmat, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot, a Magyar Szocialista Pártot, az Új Magyar Birodalmi Mozgalmat, a Demokratikus Koalíciót, csak az önkormányzati választásra a Soroksári Lokálpatrióták Egyesületét, az önkormányzati és nemzetiségi választásra pedig a Magyarországi Ruszinok/Rutének Országos Szövetségét.

Az NVB határozatai még jog-gyengék, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriánál. A nyilvántartásba vett független jelöltek és jelölőszervezetek leghamarabb április 20-án szombaton vehetik át az ajánlóíveket. Mára az is kiderült, hogy a kormánypártok Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt, a Tarlós-éra főpolgármester-helyettesét, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi-miniszter hitvesét küldik harcba a főpolgármesteri székért.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Dávid győz vagy Góliát? | ZETApress

Szóljon hozzá!