ZETApress

hírportál

Hagyó mandátuma

A BKV-botrány kapcsán sokan nehezményezik, hogy Hagyó Miklós (MSZP) nem mond le országgyűlési képviselői mandátumáról, s így az áprilisi választásokig mentelmi jog illeti meg. Többen felvetik, hogy enélkül is meg lehetne fosztani mentelmi jogától, erre azonban már nincs lehetőség.

Szabálysértés esetén a képviselő is lemondhat a mentelmi jogról, bűncselekmény esetén viszont ettől csak az Országgyűlés foszthatja meg. Fontos kitétel még, hogy határozatképes legyen, tehát a képviselők több mint fele vegyen részt a voksoláson. S mivel a Parlament már nem ülésezik áprilisig, erre nincs is meg a lehetőségük.

Miért nem fosztja meg a Mentelmi bizottság? ? kérdezik. A válasz egyszerű: ők csak javaslatot tehetnek a T. Háznak a mentelmi jog felfüggesztéséről, vagy megtartásáról, de a döntést az Országgyűlés nyílt szavazással hozza meg.

Szabálysértés esetén sem mond mindenki le a mentelmi jogról. Néhány éve Salamon Lászlónak (Fidesz) 36 ezer forintos szabálysértési bírságot kellett volna megfizetnie szabálytalan parkolásáért, de ő a mentelmi jogára hivatkozva megtagadta. Azzal érvelt, hogy képviselői munkája miatt kellett ott várakoznia. A mentelmi jog eredetileg azt szolgálja, hogy egy parlamenti képviselőt ne érhessen hátrány munkája miatt, így indoka jogosnak tűnhetett.

Amíg az önkormányzati képviselőket nem illeti meg a mentelmi jog, addig a bírákat és ülnököket igen. Velük szemben a rendőr és a közterület-felügyelő nem szabhat ki helyszíni bírságot, hanem a szabálysértési hatósághoz kell továbbítani ügyüket. Egy bírósági ülnök tehát egy szájkosár-, vagy póráznélküli kutyasétáltatáskor megtagadhatja a helyszíni bírság kifizetését, míg elfogadásával lemond a későbbi jogorvoslat lehetőségéről.

Amíg a fentieket a közterület-felügyelőknek megtanítják, addig ezt kevés ülnök tudja. A szabálytalan parkoláskor inkább fizetnek ahelyett, hogy mentelmi jogukra hivatkozva tárgyalást kérjenek. Eszükbe sem jut, hogy ülnök-voltuk felfedése esetén megúszhatnák a dolgot egy figyelmeztetéssel, hiszen a felügyelők sem szeretnek tárgyalásra járni.

Ha már a szabálytalan parkolásnál tartunk, ezt ne tévesszük össze a parkolási díj meg nem fizetésével. Ez utóbbi ugyanis nem szabálysértés, mivel parkolási díjat csak a szabályosan várakozóknak kell megfizetniük a várakozási övezetekben. Itt a közterület-felügyelő csak akkor intézkedik, ha egy autón több mikuláscsomagot lát, s ilyenkor általában kerékbilincset tesz a gépkocsira. A szabálysértési helyszíni bírságot csak a bilincs levételekor szabja ki a megdöbbent autósnak, de a 15 ezer forintos bilincslevételi díjhoz képest ez a párezer forint már igazán csekélységnek tűnhet.

Szóljon hozzá!