ZETApress

hírportál

Elmaradt a kivonulás

A kommunizmus áldozataira emlékezett ma az Országgyűlés. A megemlékező szavakat Szili Katalin mondta el még napirend előtt. A jobboldali képviselők is fegyelmezetten hallgatták a beszédet. Nem vonultak ki, nem hagyták el az üléstermet. Miért is tették volna, ha a miniszterelnök néma maradt. Az ellenzéki képviselők csak Gyurcsány Ferenc megszólalásakor távoznak tüntetőleg tavaly szeptembertől.

A kommunizmus áldozataira Orbán Viktor sem emlékezett. Részt vett ugyan tegnap délután az Andrássy úton rendezett nagygyűlésen, de ott csak Schmidt Mária szónokolt. A Terror Háza Múzeum igazgatója a napi politikát is belekeverte mondandójába, de ezzel is az áldozatok emléke előtt akart adózni.

Gumival, vagy gumi nélkül?

Senki se higgye, hogy fogamzásgátlásról, vagy az AIDS elleni közdelemről vitáztak az ódon falak között. A gumilövedéket szeretné az ellenzék száműzni a rendőrség fegyvertárából. Törvénymódosításra készülnek az október 23-ai rendőrattak nyomán. Akkor a rendőrök gumilövedékkel lőtték a tüntetőket ? mások szerint a békés járókelőket ?, s nem szeretnék, ha ehhez hasonló atrocitás március 15-én újra megtörténne. Egy múlt heti uniós ajánlásra hivatkozva kérik, hogy a gumilövedék kerüljön ki a rendőrségi törvényből, s ezzel együtt a fegyvertárból.

A szocialisták nem szeretnék, ha a törvényeket a nemzeti ünnepekhez igazítanák, így az elkövetkező két hétben erről biztos nem lesz szavazás. Azt sem látjuk még eldöntött kérdésnek, hogy Gyurcsány 15-én is néma marad-e. Délelőtt az új pártszékházban ezt megígérte ugyan, de a szabaddemokrata Fodor Gábor igyekezett lebeszélni erről. Meg kell mutatnunk, hogy nem félünk, ajánlotta koalíciós partnerének.

Dávid Ibolya közös koszorúzásra hívta a négy parlamenti párt elnökét, de ebből sem lesz semmi. A jobboldali pártok nem vállalnak közösséget a baloldaliakkal. Válaszul az MDF elnök asszonya a civilekhez fordult, hogy vegyék vissza a politikusoktól az ünnepet.

Ha ellentét is van a két oldal között, valamiben azért ma egyetértettek. Az MNB elnökének javasolt Simor András az illetékes parlamenti bizottságban ellenszavazat nélküli támogatottságot kapott. Volt ugyan néhány tartózkodás, de ennyi elmegy. A kinevezést az államfőtől kapja majd az új bankvezér. Elődje, Járay Zsigmond ma délután tartotta meg elköszönő sajtótájékoztatóját a bank Szabadság téri Látogatóközpontjában.

Szóljon hozzá!