ZETApress

hírportál

Új műsorhoz új férfi kell!

Idén megérkezik a maradék húsz Combino is a Nagykörútra, mondta az évindító sajtótájékoztatón Hagyó Miklós 18 napos főpolgármester-helyettes. Mint szombaton megírtuk, a megrendelt negyvenből már év vége előtt 28 megérkezett, mégse gondoljon senki létszámemelésre. Az importjárművekből csak az országban van annyi, de nem helyezték még forgalomba valamennyit. Az előzetes tervek szerint májusra lesz meg a teljes járműcsere a Nagykörúton.

Antal Attila új BKV vezérigazgató szeretné korszerűsíteni a társaságot. A Szabó Ervin téri forgalomirányítási központot is felújítják az év végére, s jövőre a Fehér úti vágányok cseréje is befejeződik. A 2-es metró vonalára addigra érkeznek meg az új szerelvények, míg a Fehér út, Pillangó utca és a Stadionok állomás felújítása nyár végére befejeződik.

A 4-es metró fúrópajzsát március végére rakják össze, s áprilisban megindul az alagútfúrás Budán. A Szabadság-híd csak augusztustól lesz lezárva, de a Fővám téren és a Kálvin téren már március-áprilisban megkezdődnek a munkálatok. Ezek a budai forgalomeltereléshez hasonló felfordulással járnak majd. A munkák havi ütemezését január végére készíti el Dr. Becker László újonnan kinevezett főpolgármesteri biztos. Az okleveles gépész-szakmérnök és egyetemi doktor a GKM főosztályvezetői székét cserélte fel a városházi munkával.

Folytalódnak az útfelújítások

A tavalyi kétszáz és a tavalyelőtti nyolcvan kilométer út felújítása után az idén 156 kilométert terveznek. Nem csak az autósokra gondolnak, szeretnék a kerékpárosok számát is növelni. Jelenleg naponta harminc-negyvenezer ember, a közlekedők egy-két százaléka választja a drót szamarat, de szeretnék ezt az arányt öt százalékra emelni. A tömegközlekedés preferálásaként kétszáz férőhelyes P+R parkolót létesítenek az M3 bevezető szakaszán, és az 1-es, 3-as villamos vonalát is szeretnék meghosszabbítani.

Az egészségügy fejlesztése is az idei tervek között szerepel. Az Uzsoki Kórházat felújítják, a Tétényi útiban új beruházás indul, a Heim Pál Gyermekkórházban szintén bővítenek. A Dél-Pesti Kórház csepeli rehabilitációs szárnyának korszerűsítése ugyancsak az idei tervekben szerepel, s a Bajcsy-Zsilinszki Kórház szintén megújul.

Korszerűsödik az oktatás és a gyermekvédelem is. Már januárban elkészül egy 52 férőhelyes gyermekotthon Pestszentlőrincen. Szeptemberre fejeződik be az Észak-Pesti Térség Integrált Szakképző Központja, míg a Belvárosi TISZK jövő áprilisra készül el. A főváros több mint nyolcezer rászoruló fizikai és lelki gondozását biztosítja, melynek része az április végéig üzemelő 360 új hajléktalan-férőhely is. Felújítják a Gellért, Lukács és Széchenyi gyógyfürdőket is.

Szóljon hozzá!