ZETApress

hírportál

CNG-kút már Pesten is

FŐGÁZ beruházás a budapesti tömegközlekedés új korszakáért. Átadták szerdán azt az új, minden eddiginél nagyobb teljesítményű CNG-töltőállomást a Salgótarjáni úton, amely a BKV Zrt. korszerű, sűrített földgázüzemű autóbuszai számára biztosítja a tankolási lehetőséget. (Április 4-én számoltunk be egy dél-budai kútátadásról.)

A FŐGÁZ Zrt. és a közlekedési társaság együttműködése révén a budapesti tömegközlekedés egy új korszaka indul el és végre Budapest útjain is találkozhatunk CNG buszokkal. A sűrített földgázüzemű buszok üzemanyag-ellátása céljából létrehozott kúttal tehermentesítve lesz a fővárosban jelenleg elérhető két CNG kút, vagyis ott gyorsabban tankolhatnak a földgázüzemű személyautók. A gázüzemű működés nem csupán olcsóbb a hagyományos üzemanyagokhoz képest, alkalmazása nagyban csökkenti a káros-anyagkibocsátást is.

A földgázüzemű buszok számára elérhető új sűrített földgáz (Compressed Natural Gas, CNG) töltőállomást a FŐGÁZ Zrt. a saját Salgótarjáni úti telephelyén állította üzembe. A beruházás révén a buszok tankolása a jövőben még gyorsabban és rugalmasabban történhet. A FŐGÁZ már eddig is üzemeltetett két közforgalmú, azaz nyilvános CNG-töltőállomást Budapesten, ám a most átadott kút a CNG-buszoknak lesz fenntartva, mellyel a meglévő kutakat tehermentesítik.

Nagyobb teljesítmény, hatékonyabb tankolás

Az új CNG-kút technikailag is előrelépést jelent. A Kőbányai úton lévő első nyilvános CNG töltőállomás kompresszora egy óra alatt 300 köbméter földgázt képes összesűríteni. Az újabb, Budaörsi úton működő kút már 500 köbméteres óránkénti teljesítménnyel működik. A CNG buszok számára átadott Salgótarjáni úton üzemelő kút ennél is több, óránként 1000 köbméter földgáz összesűrítésére képes, ezzel hatékonyan és gyorsan szolgálja ki a buszokat.

A Dijonból érkezett, Van Hool New A330 típusú CNG-üzemű buszok fokozatosan állnak forgalomba, legkésőbb nyár végéig a 37-ből nagyjából 33-al találkozhatunk egy időben az utakon. Az új buszok felismerhetőek a szélvédőkön elhelyezett piros CNG feliratos matricáról, ami a járművek hajtóanyagát jelöli. Az eseményen elhangzott: a sűrített földgáz alkalmazása a hagyományos üzemanyagokhoz képest lényegesen kevésbé szennyezi a környezetet, az ilyen buszok károsanyag-kibocsátása töredéke a hagyományos járművekének. Használatuk ráadásul olcsóbb is, valamint a csendesebb működés révén a zajszennyezés is mérsékeltebb.

Sikeres együttműködés

A FŐGÁZ-nál 2011 óta törekszünk arra, hogy minél szélesebb körben elérhetővé váljon a környezetkímélő és költséghatékony földgázüzemű autózás és biztosítani tudjuk az ehhez szükséges tankolási feltételeket. Ez a szemlélet cégünk mindennapi működésében is visszaköszön, saját autóflottánkat is fokozatosan cseréljünk le CNG üzeműre. A mostani beruházás legfontosabb célja volt, hogy a fővárosban közlekedő CNG buszok mielőbb forgalomba tudjanak állni, amely a tömegközlekedés egy új korszakát jelenti ? mondta Koncz László, a FŐGÁZ Zrt. vezérigazgatója. A FŐGÁZ egyedi beruházása hozzájárul a főváros megújított buszflottájának hatékony üzemeltetéséhez, amely hosszú távon költségtakarékosságot, egészség- és környezetmegóvást eredményez.

A Fővárosi Önkormányzat vezetése és a Budapesti Közlekedési Központ elkötelezett a buszflotta megújítása mellett. Ebben a ciklusban több mint 500 új, illetve újszerű busz állt forgalomba a fővárosban. Újdonságként, kísérleti jelleggel idén tavasszal a Kispesti-Pestszentlőrinci járatokon jelentek meg az első CNG-buszok, nyár végéig mind a 37 jármű forgalomba áll. Ezeknek a sűrített földgázt felhasználó buszoknak a károsanyag-kibocsátása töredéke a hagyományos dízelbuszokénak, ezzel is hozzájárulunk Budapest levegőminőségének javításához, az itt élők egészségéhez. Egy ekkora városban különösen fontos, hogy minden lehetséges eszközzel óvjuk a környezetet és csökkentsük a forgalom káros hatásait, ezért is törekszünk arra, hogy ne csak környezetbarátabbá, vonzóbbá is tegyük a közösségi közlekedést, hiszen ha el tudjuk érni, hogy többen otthon hagyják autójukat, tovább javulhat a levegő minősége. A 37 jármű nemcsak környezetbarát, üzemeltetésük, fenntartásuk is olcsóbb, mint a korábbi dízelbuszoké, emellett csendesebbek, alacsony-padlósak, légkondicionáltak, így reményeink szerint az utasok megelégedésére a szolgáltatás színvonalának jelentős emelkedését hozzák ? emelte ki Dr. György István, Budapest Főváros városüzemeltetési főpolgármester-helyettese.

A FŐGÁZ Zrt.

A másfél évszázados múltra visszatekintő FŐGÁZ Zrt. több mint 800 ezer fogyasztó energiaigényét elégíti ki nap mint nap. A FŐGÁZ cégcsoport többéves, országos kiterjedésű gázkereskedelmi tevékenységével és egyetemes szolgáltatói tapasztalatával biztosítja ügyfelei számára a színvonalas és folyamatos gázellátást. Szolgáltatásai lakossági ügyfelek számára országosan 10 megyében érhetőek el. A FŐGÁZ sikeres, a piaci liberalizáció kezdete óta folyamatosan stabilan, eredményesen működő vállalatcsoport, valamint az földgázipar egyetlen szereplője, amely elnyerte a Superbrands, a Business Superbrands és a MagyarBrands díjakat.

Szóljon hozzá!