ZETApress

hírportál

FŐGÁZ földgáz Dél-Budán

CNG-autóÚjabb nyilvános sűrített földgáz töltőállomást nyitott a FŐGÁZ Zrt. Budapesten: ma délelőtt átadta Budapest második nyilvános sűrített földgáz (CNG) töltőállomását. A Budaörsi út 126. szám alatt (a XI. kerületi, Nagyszebeni úti buszmegállónál) található CNG töltőállomáson személyautók, teherautók és buszok is tankolhatnak.

A sűrített földgáz, mint üzemanyag (CNG), a benzin és a dízel alapú közlekedés környezetbarát és költségtakarékos alternatívája, azonban Magyarországon ? részben a töltőállomások hiánya miatt ? még nem elterjedt. A FŐGÁZ 2011-ben célul tűzte ki, hogy a CNG üzemű közlekedés népszerűsítése érdekében megteremti a szükséges infrastruktúrát. Ezen célkitűzés egyik első lépéseként 2011-ben megnyitotta a Kőbányai úton a főváros első nyilvános CNG üzemanyagtöltő állomását. A pozitív tapasztalatok és a növekvő igények arra ösztönözték a FŐGÁZ vezetőségét, hogy további lépéseket tegyenek a CNG üzemanyag ismertségének növelése érdekében.

Folytatásként együttműködési megállapodást kötöttek az ENI Hungária Zrt-vel a következő földgáz-üzemanyagtöltő kút telepítésére egy AGIP üzemanyag-töltőállomáson. A második CNG kút megnyitásával a FŐGÁZ már Budapest két kiemelt fogalmú csomópontján biztosítja a lehetőséget a CNG üzemű gépjárművek tankolásához. A sajtótájékoztatón Koncz László a FŐGÁZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy tárgyalásokat folytatnak taxitársaságokkal, kommunális szolgáltatást nyújtó és közösségi közlekedést biztosító vállalatokkal, akik felismerve a földgázüzemű járművek gazdasági előnyeit, sorra veszik fontolóra gépjárműflottájuk CNG-s üzeműre történő lecserélését. (Kedden a BKK bemutatta legújabb sűrített-földgázüzemű buszait.) A társaság jó példával elől járva saját autóflottáját fokozatosan cseréli le CNG üzeműre.

Hizó Ferenc, az NFM zöld-gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium üdvözli a CNG üzemanyag és infrastruktúra elterjesztése érdekében tett erőfeszítéseket. A közlekedési gáz-infrastruktúra és a gázmeghajtású járművek használatának terjedésével a közösségi közlekedés szén-dioxid-kibocsátása és kisméretű szilárd részecske koncentrációja, vagyis a városok légszennyeződése csökkenthető. Mindez nemcsak kedvező környezeti hatásokat és javuló levegőminőséget eredményez, hanem a gazdaságosság szempontjait is kielégíti. Hizó Ferenc hangsúlyozta, hogy a tárca elkötelezettségét a napokban 1,6 milliárd forintnyi támogatási összeggel meghirdetett CNG-autóbusz pályázat is jelzi, amelyen személyszállítási közszolgáltatást végző állami vagy önkormányzati tulajdonú gazdálkodó szervezetek vehetnek részt. A CNG-kezdeményezés nemcsak egy alternatív üzemanyag, hanem egy új szemléletmód bevezetését is jelenti ? fogalmazott a helyettes államtitkár.

A Budaörsi út 126. szám alatt található CNG töltőállomáson ? csakúgy, mint a X. kerületi kúton ? minden NGV1 és NGV2 töltőfejjel rendelkező jármű számára biztosítottak a tankoláshoz szükséges feltételek, azaz személyautók, teherautók és buszok is tankolhatnak. A délelőtt átadott beruházás további különlegessége, hogy ez az első olyan töltőállomás az országban, ahol a hagyományos üzemanyagok mellett CNG (sűrített földgáz), E85 (bioetanol), és LPG (autógáz) is elérhető lesz. A most átadott kúton a gépjárművek mától tankolhatnak CNG üzemanyagot.

A CNG meghajtás

A CNG üzemanyag amellett, hogy a városi közlekedés költségtakarékos módját kínálja, jelentős környezet- és egészségmegóvó hatással is bír, hiszen csökkentett károsanyag-kibocsátásának köszönhetően hozzájárul a levegő finompor-koncentrációjának (PM10) mérsékléséhez (PM10), mert a földgáz elégetésekor nem keletkezik korom. A földgázüzemű járművek további előnye, hogy esetleges szmog-riadó esetén mentesülnek a forgalomkorlátozás alól, vagyis akkor is szabadon közlekedhetnek.

Egy gázüzemű autó egy feltöltéssel 320-330 kilométert tud megtenni, melynek során, homogén égésfolyamatának köszönhetően, elégésekor lényegesen kevésbé szennyezi a környezetet. A környezetet fokozottan kímélő, gazdaságos üzemeltetési lehetőséget kínál a közlekedésben. A szén-monoxid (CO), a kibocsátott szénhidrogének (HC) szintje CNG használatával jelentősen csökkenthetők csakúgy, mint a nitrogén-oxidok (NOx) mennyisége, valamint a szilárd részecske kibocsátás (korom).

A FŐGÁZ

A több mint 156 éves múltra visszatekintő FŐGÁZ Zrt. nyolcszázezer fogyasztó energiaigényét elégíti ki nap mint nap. A FŐGÁZ cégcsoport többéves, országos kiterjedésű gázkereskedelmi tevékenységével és egyetemes szolgáltatói tapasztalatával biztosítja ügyfelei számára a színvonalas és folyamatos gázellátást. Szolgáltatásai lakossági ügyfelek számára országosan 10 megyében érhetőek el. (2013. december 20-án elindult az első háztartási méretű kis-erőmű mintaprojektjük a Normafa Idősek Otthonában, de mint kérdésemre a vezérigazgató elmondta, ezt csak egy év múltán fogják kiértékelni.) A FŐGÁZ sikeres, a piaci liberalizáció kezdete óta folyamatosan stabilan, eredményesen működő vállalatcsoport, valamint az egyetlen földgázszolgáltató, amely elnyerte a Superbrands-, a Business Superbrands- és a Magyar Brands-díjakat is.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. CNG-kút már Pesten is | ZETApress

Szóljon hozzá!