ZETApress

hírportál

Olcsóbban a régiókban

Újabb regionális tarifákAhogy januárban Győrben utaltak rá, holnaptól 25 százalékkal olcsóbb regionális tarifák lesznek 30 vasútvonalon. A regionális tarifák kiterjesztésével február 15-től közel 1400 kilométeren, a hétezer kilométeres hazai vasúthálózat ötödén lesz olcsóbb az utazás ? mondta el Völner Pál, az NFM infrastruktúráért felelős államtitkára délelőtt a Déli pályaudvaron.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a MÁV-START Zrt. tavaly júniusban 15 viszonylaton vezette be az akkor 15 százalékkal olcsóbb regionális jegyeket és bérleteket. Február közepétől kétszeresére bővül az érintett vonalak köre és jelentősen ? 10%-kal ? nő a kedvezmény mértéke is. Az alacsonyabb díjak újabb 15 szakaszon (Győr ? Veszprém, Kaposvár ? Siófok, Székesfehérvár ? Pusztaszabolcs, Dunaújváros ? Cece/Simontornya, Dombóvár ? Bátaszék, Villány ? Mohács, Eger ? Szilvásvárad, Miskolc ? Tiszaújváros, Miskolc ? Tornanádaska, Kisújszállás ? Kál-Kápolna, Mátészalka ? Záhony, Nyíregyháza ? Fehérgyarmat, Mezőhegyes ? Újszeged, Mezőhegyes ? Battonya és Kunszentmárton ? Kiskunfélegyháza) lesznek elérhetőek.

A regionális tarifa az utasvonzó hatás erősítése érdekében 25 százalékkal lesz alacsonyabb az országos díjaknál. A jegy- és bérletárakban a szociálpolitikai és üzletpolitikai kedvezmények érvényesíthetők, mások mellett tehát a diákok és nyugdíjasok is negyedével olcsóbban utazhatnak.

Regionális tarifák jellemző utazási távolságokon

távolság (km)

teljes árú regionális jegy (forint)

különbség az országos tarifához képest (forint)

teljes árú regionális bérlet (forint)

különbség az országos tarifához képest (forint)

10

185

-65

7090

-2490

25

350

-115

13400

-4400

50

700

-230

26800

-8800

A kedvezményes árú jeggyel igénybe vehető vonalakról ezúttal is a MÁV-START Zrt. javaslata alapján döntött a minisztérium. Idén az utolsó, 2010 után újranyitott szakasz is bekerült a regionális tarifás körbe: Veszprémtől azonban nemcsak Zircig, hanem egészen Győrig lesz olcsóbb az utazás.

A rendszerváltás óta példátlan árcsökkentés tökéletesen illeszkedik a lakossági terhek enyhítését középpontba helyező kormányzati törekvésekhez. A díjak 25 százalékos mérséklése számottevő megtakarítást jelent az érintett vonalszakaszokon évente megforduló összesen mintegy 3 millió utas számára. Az intézkedés a vasút versenyhelyzetét erősíti a regionális forgalomban, több hátrányos helyzetű, felzárkózó térségben is ? fejtette ki Völner Pál.

A vasúttársaság a jegyértékesítési eszközein és rendszerein végrehajtotta a szükséges módosításokat a regionális tarifák kibővített körének alkalmazáshoz. A mérsékelt menetjegyárakkal szeretnénk versenyképesebb utazási lehetőséget nyújtani és növelni a hivatásforgalomban utazók számát azokban a térségekben is, ahol sok esetben az iskola vagy a munkahely távolabb található a lakóhelyhez képest ? mondta el Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója.

Szóljon hozzá!