ZETApress

hírportál

Újra csökken a jegyár

Győri vasútállomásAlacsonyabb regionális tarifák még több mellékvonalon. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium február közepétől újabb 15 mellékvonalra terjeszti ki a 15 helyett már 25 százalékkal olcsóbb regionális tarifákat ? jelentette be Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár a délelőtti sajtótájékoztatón, a győri vasútállomáson.

Tavaly júniustól 15 viszonylaton 15 százalékkal olcsóbb jegyekkel és bérletekkel utazhatnak a vonatot választók. A tavaly nyár óta regionális tarifás vonalak a következők: Esztergom ? Almásfüzitő, Székesfehérvár ? Komárom, Pápa ? Csorna, Rédics ? Zalaegerszeg, Balatonfenyves ? Somogyszentpál, Székesfehérvár ? Sárbogárd, Sásd ? Komló, Balassagyarmat ? Ipolytarnóc, Abaújszántó ? Hidasnémeti, Karcag ? Tiszafüred, Fehérgyarmat ? Zajta, Mátészalka ? Csenger, Szeged ? Röszke, Lajosmizse ? Kecskemét és Szentes ? Orosháza.

A féléve megkezdett folyamat újabb állomáshoz érkezett: a szaktárca további 15 mellékvonalon vezeti be a regionális tarifákat február közepétől. Az alacsonyabb díjak a Győr ? Veszprém, Kaposvár ? Siófok, Székesfehérvár ? Pusztaszabolcs, Dunaújváros ? Cece/Simontornya, Dombóvár ? Bátaszék, Villány ? Mohács, Eger ? Szilvásvárad, Miskolc ? Tiszaújváros, Miskolc ? Tornanádaska, Kisújszállás ? Kál-Kápolna, Mátészalka ? Záhony, Nyíregyháza ? Fehérgyarmat, Mezőhegyes ? Újszeged, Mezőhegyes ? Battonya és Kunszentmárton ? Kiskunfélegyháza szakaszokon is elérhetőek lesznek. Az itt közlekedő napi 4-18 járatot többnyire regionális utasok használják, egyes helyeken távolsági igények csak szezonálisan jelentkeznek. A besorolás indoka lehetett még a buszok kedvezőbb vonalvezetése vagy az, hogy a vonal hátrányos helyzetű térségben fut.

A második ütemmel együtt már összesen 30 viszonylaton, közel 1400 kilométeren, a hazai vasúthálózat ötödén lesz olcsóbb az utazás ? emelte ki az államtitkár. A kedvezményes árú jeggyel igénybe vehető vonalakról ezúttal is a MÁV-START Zrt. javaslata alapján döntött a minisztérium. Idén az utolsó, 2010 után újranyitott szakasz is bekerült a regionális tarifás körbe: Veszprémtől azonban nemcsak Zircig, hanem egészen Győrig lesz olcsóbb az utazás.

Az intézkedés utasvonzó hatásának növelése érdekében február közepétől a regionális tarifa már 25 százalékkal lesz alacsonyabb az országos díjaknál. Így például a Győr-Veszprém közötti 80 kilométeren a teljes árú menetjegyet váltó utasok alkalmanként 370, a bérletesek havonta 1420 forintot takaríthatnak meg. A díjakban a szociálpolitikai és üzletpolitikai kedvezmények érvényesíthetők, mások mellett tehát a diákok és nyugdíjasok is negyedével olcsóbban utazhatnak. ? A rendszerváltás óta példátlan drasztikus árcsökkentés tökéletesen illeszkedik a lakossági terhek mérséklését középpontba helyező kormányzati törekvésekhez. Az intézkedés közlekedésszakmai szempontból is fontos előrelépést jelent, hiszen a vasút versenyhelyzetét erősíti a regionális forgalomban. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a továbbiakban is keresi és szívesen alkalmazza a vasút térnyerését szolgáló szabályozási eszközöket ? hangsúlyozta Völner Pál.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Olcsóbban a régiókban | ZETApress

Szóljon hozzá!