ZETApress

hírportál

Állam a Gránitban

Hegedűs ÉvaKisebbségi tulajdont szerzett az állam a Gránit Bankban. A Nemzetgazdasági Minisztérium tőkeemeléssel kisebbségi, 49%-os tulajdonrészt szerzett, a 2012-ben az év leginnovatívabb bankjának választott Gránit Bankban. A Bank igazgatóságának új elnöke Mécs Imre, a bank operatív irányítását továbbra is Hegedüs Éva végzi alelnök-vezérigazgatóként.

Demján Sándor üzletember 2010 májusában vásárolta meg a bankot és már akkor egyértelművé tette, hogy többségi részesedésének megtartása mellett nyitott a további kisebbségi részesedést biztosító tőkebevonásra, amennyiben a bank az általa jóváhagyott stratégia mentén és az általa kiválasztott menedzsmenttel végzi a tevékenységét. Fentiek szellemében az elmúlt időszakban több hazai üzletember ? köztük Hegedüs Éva a bank vezérigazgatója, Nyúl Sándor, Kostevc Péter, Siklós Jenő és Mécs Imre a bank Felügyelő Bizottságának elnöke ? és Magyarország legnagyobb lefedettséggel rendelkező kereskedelmi lánca, a COOP élt azzal a lehetőséggel, hogy társtulajdonosként részt vegyen a Gránit Bank fejlesztésében.

Ez a folyamat folytatódott most a másfél éves előkészítés után megvalósuló állami tőkeemeléssel, amelynek keretében az NGM 2,58 milliárd forintösszeggel szállt be a Gránit Bankba, újonnan kibocsátott részvények lejegyzésén keresztül. A jelenlegi állami tőkeemeléssel, amely a piaci befektetői elvnek megfelelően történt, és az állam elfogadta, hogy kisebbségi részvényes lesz, a korábbi tulajdonosok többségi, 51%-os tulajdonhányada megmarad, ezzel együtt a menedzsment jogok is az alapító tulajdonosnál maradnak, és a bank üzleti stratégiája sem változik.

A tőkeemelés mellett Demján Sándor több személyi változásról is döntött, bizonyítva hogy a Demján Csoport legjobb és legtapasztaltabb munkatársai továbbra is vezető pozícióba maradnak a bankban: Hegedüs Éva, aki a kezdetektől fogva sikeresen vezette a bankot, továbbra is alelnök-vezérigazgatóként irányítja a hitelintézetet. A Felügyelő Bizottság korábbi elnöke, Mécs Imre tölti be az Igazgatóság elnöki posztját, helyét Nyúl Sándor veszi át az FB élén. Új tagként került be az igazgatóságba Hollai Imre és az állam delegáltjaként Horváth Gergely és Nagy Zoltán.

A Bank a piaci tendenciákkal összhangban üzleti modelljét az elektronikus banki megoldásokra és értékesítési partnerekre alapozza, amely jelentős költségmegtakarítást eredményez, és ezzel az ügyfeleknek versenyképes kondíciókat biztosít. A bank a magyar piacon egyedülálló módon fiókhálózat nélkül, direktbanki üzleti modelljével az elektronikus csatornákra és innovatív technológiai megoldásokra épít. Úttörő szerepét a piac már tavaly is elismerte: a MasterCard 2012-ben az Év leginnovatívabb bankjának választotta.

A pénzintézet az alapítása óta eltelt három év alatt kilencszeresére növelte mérlegfőösszegét, 2013 április végén meghaladta a hatvanmilliárd forintot. A bank portfóliójának minősége a konzervatív hitelezési politikának köszönhetően kiváló. Ezzel Magyarország legdinamikusabban fejlődő stabil hitelintézete. A tőkeemelés a Gránit Bank stratégiájának megfelelően bővíti az üzleti aktivitást, amelyet a hitelintézet első sorban a KKV szektor számára nyújtott pénzügyi szolgáltatási tevékenység szélesítésére kíván felhasználni. A középtávú cél további tőkeemeléssel a dinamikus növekedés megtartása, amelyet a tervek szerint 2015-2017 között tőzsdei bevezetés követ ? tudtuk meg Takács Ildikótól.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Művészbarátok Párizsban | ZETApress

Szóljon hozzá!