ZETApress

hírportál

Névadási felhívás Budapest új, északi átkelőjére

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala névadó kezdeményezést indít el az M0-ás körgyűrű épülő Északi-hídjára, jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter és Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere a pénteki munkaterületi bejáráson.

Több mint egy évtizeddel a Lágymányosi híd átadása után végre új híd épül a Duna fővárosi szakaszán. A különleges formatervezésű híd Újpest és Budakalász között köti majd össze a M0-ás körgyűrűt. Az Árpád hídnál kétszer nagyobb 2×2 sávos Duna-híd nem csupán a főváros és az agglomeráció autóforgalmát csökkenti majd, de az ország közlekedésére is hatással lesz. Ennek köszönhetően kevesebb kamion szeli majd át a fővárost és a környező településeket, csökken a forgalmi terhelés, a légszennyezettség. A Duna felett 590 m hosszú ferdekábeles acélhíd, a Szentendrei Duna-ág felett 332 m hosszú acélhíd épül, az ezekhez csatlakozó vasbeton hidak hosszúsága 922 m. A teljes híd 5 hidat foglal magában.

Két szakaszból áll a szavazás

Az épülő új híd elnevezését széles körű társadalmi egyeztetés előzi meg, az internet segítségével, számítva minél több érdeklődőre, közreműködőre. Ezt a névadó kezdeményezést jelentették be a helyszínen, és ismertették a szavazás részleteit.

Az első szakaszban, augusztus 21-ig, lehet beküldeni a névre vonatkozó ötleteket, a beérkezett javaslatokra egyben szavazni is lehet. A második szakaszban, augusztus 21-e és szeptember 8-a között, a tíz legtöbb szavazatot kapott elnevezés marad versenyben, a továbbiakban ezekre a javaslatokra lehet már csak voksolni. Így dől el, melyik három név kerül a Földrajzinév-bizottság döntési fóruma elé.

Aki szavazni, vagy tájékozódni szeretne, annak egy működő portál áll rendelkezésére. Az oldalt felkeresők az M0-ás körgyűrűről és az épülő hídról is találhatnak információt. A szavazóoldalra a Városháza honlapján is rátalálhatnak az érdeklődők. A kiírók abban bíznak, hogy a kezdeményezés széles visszhangra talál, sok javaslat, ötletes, találó név kerül fel a szavazást biztosító honlapra.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Nevet adunk a gyereknek

Szóljon hozzá!