ZETApress

hírportál

Ajándékkönyvek a buszon

Üres járműbelsőÚjabban gyakran utazom az Új Hidegkuti Stadion és a Groupama Aréna között a focimeccsek idején, s az 1-es villamosok tele vannak erőszakos kéregetőkkel, az utasok zaklatóival. Sajnos a járművezetők sosem tesznek semmit, ami náluk érthető is. Minek veressék meg magukat, ha nem muszáj! Épp ezért ért váratlanul egy buszsofőr tegnapi reakciója, amikor a Darts Eb-re mentem.

Egy fiatalember kínálgatta ajándék könyveit egy budai járaton, de az egyik megállóban a járművezető figyelmeztette, hogy hagyjon fel az illegális árusítással! Csak akkor indult tovább, amikor megnyugtattuk, hogy szó sincs pénzszerzésről, emberünk a családi örökségét osztogatja ingyen azért, mert rengeteg van belőle otthon és szeretné, hogy minél többen elolvassák, ha már egyszer elkészültek!

? Szerencsére ez az első alkalom a buszon, hogy rám szóltak, bár többnyire nem az első ajtó közelében, hanem hátrébb és nagyobb tömegben szoktam kínálni a könyveket, de nem lep meg az eset. A villamoson meg nem látja a vezető, amit csinálok. Az utóbbi időben ajándékozgatom, olykor feltűnően a kezemben viszem a járműveken, hisz az is reklám! Ez csak Budapestre korlátozódik. Olykor találkozom érdeklődő emberekkel, akik kapnak könyvet és segítenek a terjesztésben. Egy-egy ajándék könyv után a komolyabban érdeklődőknek felteszem a kérdést: járnak-e esetleg vidéki ismerőshöz? Igen válasz esetén lehetőség szerint adok nekik több példányt és megkérem, juttassák el azon vidéki könyvtárba, amerre mennek! ? mesélte a fiatalember.

? Sajnos a jelenlegi helyzetben nincs igény a könyvekre. Felszállok a járműre és az esetek 85%-ban mindegy kire nézek, fel sem néz a telefonból. Ez nem feltétlen korosztályfüggő, az időstől a fiatalig ugyanúgy nyomják a gombokat. Fülükben a dugó, s ha megszólítom őket, észre se vesz (vagy nem akar!) sokuk. Persze nem is ezt a célközönséget keresem. Sokan nem fogadják el az ajándékot, mert alapvetően egy hátsó szándékot keresnek-feltételeznek. Valahogy senki sem tudja elképzelni, hogy egy ismeretlentől egy értékes, szép ajándékot kapjon úgy, hogy neki semmit nem kell érte tennie! Ez is jellemzi az ország népességét és rengeteg más embert ? kesergett az önkéntes könyvterjesztő.

Szóljon hozzá!