ZETApress

hírportál

Önkormányzatok jövője

Wittinghoff Tamás polgármesterMinden településen biztosítani kell, hogy az önkormányzati minimumszolgáltatások mindenki számára hozzáférhetők legyenek! ? mondta Molnár Gyula délelőtt a Korona Hotelben a Táncsics Alapítvány és a Friedrich Ebert Stiftung Merre tovább önkormányzatok? című konferenciáján.

Az MSZP elnöke szerint szerint egy hatalom jellegét világosan megmutatja az, hogyan viszonyul a médiához, a civil társadalomhoz vagy az állampolgárok önálló autonóm közösségéhez, az önkormányzatokhoz. A rendszerváltás óta eltelt 28 évben sokféle megközelítés volt, a mindenkori hatalmak különböző módon és mértékben mindig megpróbálták az önkormányzatok autonómiáját korlátozni. A mostani kormány a forrásokat és a hatásköröket nézve is centralizál ? mondta Molnár Gyula. Feladatként megjelölte, hogy olyan önkormányzati rendszert alkossanak, amely megőrzi azt a rendszerváltáskori alapelvet, hogy helyben hozzák meg a helyi közösséget érintő döntéseket!

Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) budaörsi polgármester szerint a polgári létnek az a lényege, hogy ne egy pártközpontból határozzanak meg mindent, hanem a helyben jelentkező problémákra helyben adjanak választ. A városvezető ? aki Karácsony Gergely (MSZP?Párbeszéd) miniszterelnök-jelölt vasárnap bemutatott árnyékkormányában az önkormányzati ügyek felelőse ? elmondta, hogy a konszenzussal létrejövő új alkotmányban nagy betűkkel, vastagon kell rögzíteni az önkormányzáshoz való jogot! Úgy kell kialakítani az önkormányzati rendszert, hogy az stabil és kiszámítható legyen, hosszú távon meghatározott finanszírozással és hatáskörrel! ? mondta megjegyezve: a társulásokat nem szabad kötelezővé tenni, azoknak önkéntesnek kell maradniuk!

A miniszterjelölti expozé után dr. Katona Tamás egyetemi tanár, a PM korábbi államtitkára: Az önkormányzati rendszer perspektívái, különös tekintettel az anyagi alapokra címmel tartotta meg bevezető előadását. A kávészünet után Merre tovább önkormányzatok? címmel egyórás panelbeszélgetés következett dr. Tóth József XIII. kerületi polgármester, a BÖK elnöke moderálásával. Résztvevői Csabai Lászlóné korábbi nyíregyházi polgármester; Csige Tamás hajdúdorogi polgármester; Máté Antal nyírbátori polgármester és Vécsi István ricsei polgármester voltak. A kérdések és válaszok a közös ebéd alatt is folytatódtak.

Szóljon hozzá!