ZETApress

hírportál

Gyarapodtak az ösztöndíjasok

Már huszonhatan fejezték be a tanulmányukat az MKB Ösztöndíjprogram segítségével. Az idén végzett két diákkal együtt huszonhatra emelkedett azok száma, akik felsőfokú végzettséget vagy szakmát szereztek az MKB Bank ösztöndíjának segítségével. A kezdeményezésre továbbra is sokszoros a túljelentkezés.

Az idén megüresedett tizenkét helyre 132 pályázat érkezett a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálathoz (NGYSZ), amellyel közösen immár húsz éve, 1997 óta működteti az MKB Bank a tehetséges, ám nehéz anyagi körülmények között élő gyermekek és fiatalok tanulmányait segítő ösztöndíjprogramját ? tudtuk meg délelőtt a Váci utcai Bankszékházban. Az ünnepségen ? a meghívott MKB-ösztöndíjas gyermekek mellett ? részt vett dr. Kövér László, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület elnöke; dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány elnöke és dr. Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója.

A kezdeményezésnek minden tanévben száz, kiemelkedő képességű, de szociálisan hátrányos helyzetű gyermek és ifjú a kedvezményezettje. Közülük minden negyedik valamelyik felsőfokú oktatási intézmény hallgatója. Idén két diák végzett. Egyikük a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomát, a másik tanuló a KOTK Külgazdasági Szakközépiskolában fejezte be tanulmányait. Mindketten 2006 óta részesülnek a támogatásban. Velük együtt már huszonhat fős az MKB ösztöndíjasok Végzett Diákok Klubja, amelynek tagságában közgazdászok, mérnökök és orvosok mellett régész, informatikus és táncművész is akad.

MKB Ösztöndíjprogram

Az MKB Bank 20 évvel ezelőtt, 1997-ben, ösztöndíjat alapított azzal a céllal, hogy kiváló tanulmányi átlagot elérő, ám hátrányos szociális helyzetű gyermekeket támogasson. A bank ? az NGYSZ bevonásával ? minden évben pályázatot hirdet, amelyre mindazon tanulók jelentkezhetnek, akik az általános iskola első és második osztályát befejezték, tanulmányi átlaguk 4,5 fölött van, és családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 46 ezer forintot. A jó tanulmányi eredmény megőrzése esetén a bank egészen a diploma megszerzéséig folyósítja az ösztöndíjat.

Kezdetben évente 20 gyermek kapott ösztöndíjat, majd ez a szám évről-évre emelkedett, elérve a jelenlegi 100 főt. A bank minden tanév kezdetén oklevéllel jutalmazza azokat a gyermekeket, akik elnyerték az ösztöndíjat. Azok a diákok, akik nem tudják teljesíteni a 4,5-ös tanulmányi átlagot, egy előzetes jelzést követően kiesnek az ösztöndíj-programból. Az új ösztöndíjasok kiválasztásában a hátrányos helyzet, a kiváló tanulmányi eredmény mellett a családi háttér, a különórák száma, valamint a különböző versenyeken elért helyezések is szerepet játszottak. Az MKB Bank pályakezdő ösztöndíjas diákjainak sorsát is igyekszik nyomon követni: ajándékkal búcsúztatott, végzett ösztöndíjasai számára 2009-ben létrehozta a Végzett Diákok Klubját, amelynek taglétszáma 26 főre emelkedett az idén.

Karácsonyi Gyermekgála

A bank társadalmi felelősségvállalási tevékenységének alappillérét jelentő ösztöndíjprogram mellett, amelynek segítségével az első végzős 2007-ben vehette át a diplomáját, a bank és az NGYSZ együttműködésének a karácsonyi gyermekgála is része. 2017. december 17-én délelőtt jubileumi 20. alkalommal rendezik meg az MKB Karácsonyi Gyermekgálát, amelynek programja a sok gyermek számára maradandó élményt nyújtó, kedves, karácsonyi hangulatot idéző Diótörő című mesebalett. Idén az Operaház felújítása miatt az Erkel Színházba hív meg az MKB Bank 1500 nehéz anyagi körülmények között élő gyermeket vidéki városokból és a fővárosból. Az előadással, az ünnepi ajándékokkal és finomságokkal a bank igyekszik szebbé, gazdagabbá, felejthetetlenné tenni a karácsonyt ? a kezdetek óta több mint 24 ezer gyermek számára.

Szóljon hozzá!