ZETApress

hírportál

Pesten folytatódott az ünnep

Felvonták a köztársaság lobogójátA tegnap délutáni budai fáklyásmenet után ma Pesten 08 órakor Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök jelenlétében katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulóján a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

Délután 15 órára az eső és az ítéletidő ellenére tízezer ember gyűlt össze az október 23-i központi ünnepségre a terézvárosi Terror Háza Múzeumnál, ahol Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója és Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet. Az emberek megtöltötték az Andrássy utat az Oktogontól a Vörösmarty utcáig. Feladataink közül a legfontosabb, hogy gyermekeinknek, unokáinknak átadjuk a kínnal megszerzett tudást a szabadság természetéről ? mondta az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján rendezett díszünnepségen Schmidt Mária. Mint mondta, kínos lassúsággal telt el az 1956-ot követő 34 év 1990-ig, és gyorsan a következő 27 esztendő, amikor egy független és szabad Magyarországban éltünk, amely lehetőségekkel teli jelent kínált. Aki szabad, nem kesereg a múlton, és nem szorong a jövő miatt, aki szabad, tudja, itt és most van feladata ? tette hozzá a főigazgatónő.

Szavai szerint tavaly végre méltón megünnepelhettük a forradalom és szabadságharc évfordulóját, kimondtuk, hogy a magyar szabadság és függetlenség hősei a pesti srácok és lányok és maga a magyar nemzet. Az évforduló kapcsán addig nem látott emlékek ezrei kerültek elő, inspirálónak nevezve a felszabadult emlékezés e sodrását. Fontos feladat, miként lehet a ma fiataljainak átélhetővé, értelmezhetővé tenni a 61 éve történteket, a szabadságért folytatott lelki-szellemi harcot és fegyveres küzdelmet, hogy elképzeljék az elképzelhetetlent, az ötvenes évek fagyos, kegyetlen, élhetetlenné tett, megrabolt, hazug Magyarországát, akárcsak azt, hogy vannak évek, napok, percek az életünkben, amikor a szabadság mindennél többet ér; még az életünknél is.

Napjaink felgyorsult, mindig újra vágyó világában nem könnyű az emlékezésre, emlékeztetésre vállalkozók feladata, ám 1956 emlékeinek és értékeinek felidézése lehetőséget ad annak megértésére, hogy vannak dolgok, amik erősebbek és ellenállnak annak, hogy az idő maga alá temesse őket. A magyarok számára 1956 büszke, megpróbált, az égbe törő, erős pillér, nemzetünk alapköve ? fogalmazott a szónok, emlékeztetve arra, hogy másfél évtizede a Terror Háza Múzeum létrehozásával hitet tettek, hogy a gonosz sosem győzhet. Mi magyarok tiszteljük a hőseinket, szívünkbe zárjuk az áldozatokat és soha többé nem engedjük, hogy bárki is elvegye a hazánkat, a függetlenségünket, a szabadságunkat és a derűnket! ? fejezte be mondandóját Schmidt Mária.

Orbán újabb négy év kormányzásra készül

Orbán Viktor a Terror Háza előttHa elvész a szabadság, ha elvész a nemzeti függetlenség, mi magunk is elveszünk ? hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök a főigazgató asszonyt követően. A szovjet uralom egy történelem nélküli térbe taszított bennünket, meg akarta semmisíteni a múltunkat és a kultúránkat is. A fizikai és szellemi terror megismétlődése ellen a nemzeti emlékezet a legerősebb fegyver. Ezért jöttünk ma éppen ide ? utalt a Terror Háza Múzeumra, amely a nyilasok főhadiszállása, majd a kommunista pártállami terror székhelye volt. 2002-ben mementóvá emeltük és egy múzeumot helyeztünk ide Budapest, Magyarország és Európa szívébe, hogy emlékeztesse mindig a világot: a magyarok szabadságvágyát nem lehet megfojtani. Azért állítottuk ide, hogy bennünket is figyelmeztessen: ha elvész a szabadság, ha elvész a nemzeti függetlenség, mi magunk is elveszünk.

A kormányfő arról beszélt, hogy a saját szabadságunkat mindig nekünk kell megvédenünk, más sohasem fogja. 1956-ban az a csodálatos ország bontakozott ki az elnyomás félhomályából, amire mindig is vágytunk, a forradalom nemzeti forradalom volt. A gyárakban dolgozókról egy csapásra kiderült, hogy nem nemzetközi proletárok, hanem magyar munkások. Erre a pillanatra mindig emlékezni fogunk, amíg egyetlen magyar is él a Földön! Mi nemcsak emlékezünk, de nem is felejtünk. Azokat sem felejtjük el, akik velünk szemben álltak.

A nyugatiak, ha csodálták is az 1956-os magyar forradalmat, nem értették ? mondta Orbán Viktor. Nem értették, miért harcolunk olyan túlerővel szemben, amelyet emberi számítás szerint aligha győzhetünk le. Nem értették, hogy azért küzdünk, mert a végsőkig ragaszkodunk a saját kultúránkhoz és életformánkhoz, és nem akarunk föloldódni senkinek az olvasztótégelyében. Azt akarjuk, hogy tiszteljék azt, akik és amik vagyunk, hiszen a magyarok ezer éven át őrizték Európa határait és küzdöttek a nemzeti önállóságukért. “Bátor és harcos nemzet vagyunk, amely jól tudja, akit nem tisztelnek, azt megvetik. Azért nem értenek bennünket Brüsszelben ma sem, mert már akkor sem értettek.

Orbán Viktor szerint Európa vakvágányra futott, a pénzügyi spekuláns birodalom ejtette foglyul Brüsszelt és jó néhány tagállamát is. A XX. században katonai birodalmak okozták a bajt, most a globalizáció farvizén pénzügyi birodalmak emelkedtek fel. Nincsenek határaik, de van világmédiájuk, és vannak tízezerszám megvásárolt embereik. Gyorsak, erősek és brutálisak. Most, három évtized után újra veszély fenyegeti mindazt, amit Magyarországról és a magyar élet rendjéről gondolunk. A szabadság 1990-es kivívása után most újra történelmünk fordulópontjához érkeztünk. Biztonságos, méltányos, polgári, keresztény és szabad Európát akarunk!

Ma minden választás sorsdöntő Európában. Most dől el, hogy Európa népei visszaveszik-e saját nemzeti életük politikai irányítását, a gazdasági elitekkel összefonódott európai bürokratáktól. Most dől el, sikerül-e visszaszereznünk a régi, multikulturalizmus előtti nagyszerű Európánkat? Még mindig sokan gondolják, hogy ez lehetetlen, de 1956-ban, 1988-ban és 2010 előtt sem hittek a változásban. Hányan hitték volna október 23-án reggel, munkába menet a villamoson, hogy estére a Sztálin-szobor helyén már csak két csizma marad? Hányan hitték 1988-ban, hogy a kommunizmust egy éven belül megrogyasztjuk, rászámolunk és leléptetjük, a szovjet csapatokat pedig kiparancsoljuk az országból? S hányan hitték 2010 előtt, hogy hamarosan új, nemzeti alapokon álló, keresztény kultúrájú és családjainkat megvédeni képes alkotmányunk lesz? ? sorolta a miniszterelnök.

Hinni akartuk, hogy a régi bajok már nem térhetnek vissza. Hinni akartuk, hogy a kommunisták hagymázas álma, hogy magyarok helyett homo szovjeticust faragjanak belőlünk, soha többet nem jöhet elő. Most elképedve látjuk, hogy a globalizmus erői feszegetik az ajtót, és azon dolgoznak, hogy magyarok helyett homo brüsszelicusokká gyúrjanak bennünket, de Közép-Európa maradt az utolsó migránsmentes övezet.

A pénzügyi spekuláns birodalom hozta Európa nyakára az újabb kori népvándorlást, a migránsok millióit, az új bevándorlók invázióját. Ők dolgozták ki azt a tervet, amellyel Európát kevert földrésszé akarják alakítani. Mivel Közép-Európa migránsmentes övezet, ezért az Európa jövőjéért folyó küzdelem ide összpontosul. Amíg Brüsszel nem nyeri vissza szuverenitását, addig Európa kormánykerekét sem lehet a helyes irányba fordítani. A népvándorlást meg lehet állítani, a globalizációt féken lehet tartani, Brüsszelt meg lehet zabolázni, a pénzügyi spekuláns tervét meg lehet lékelni, az európai egyesült államok őrült ötletére kényszerzubbonyt lehet húzni ? hangsúlyozta, ehhez csak az kell, hogy Közép-Európában a lengyelek, a csehek, a szlovákok, a románok és a magyarok összefogjanak.

Ha meg sem próbáljuk, akkor nem is sikerülhet, valamennyi esély mindig van. 1956-ban megmentettük a nemzet becsületét. 1990-ben visszavettük a szabadságunkat, 2010-ben pedig a nemzetegyesítés útjára léptünk ? hangoztatta Orbán Viktor, aki a következő választás esélyesének nevezte a Fideszt. A tét nagy, semmit sem vehetünk félvállról. Márciusban újrakezdjük és akkor áprilisban ismét győzni fogunk! ? fejezte be beszédét.

A központi megemlékezések sora az Andrássy úti után 17 órakor a Millenáris B-pavilonjában a New Level Empire koncertjével folytatódott. Őket 18:30-kor a Bagossy Brothers Company, 20 órakor a Margaret Island és 21:30-kor az Irie Maffia követi 23 óráig. A Budapesti Műszaki Egyetemen, a Terror Háza Múzeumon és a Lánchídon fényfestés lesz éjfélig.

Szóljon hozzá!