ZETApress

hírportál

Megtérül a korrupció-elleni befektetés

Enery QuinonesA Transparency International meghívására Budapesten járt az EBRD korrupció-elleni vezetője. Tízedik alkalommal tartott vállalati támogatóinak belső képzést a Transparency International csütörtökön ? tudtuk meg sajtótájékoztatójukon.

A Vállalati Támogatói Fórum vendége ez alkalommal az EBRD ?compliance?, vállalati korrupció-ellenes részlegének vezetője, Enery Quinones volt, aki a prevenció fontosságára hívta fel a résztvevő vállalatvezetők figyelmét. Az EBRD vezető munkatársa Budapesten találkozott banki felsővezetőkkel is, Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke és Greg Dorey brit nagykövet társaságában.

Csütörtökön tizedik alkalommal rendezte meg a Transparency International a Vállalati Támogatói Fórum eseményét, amelyen a hagyományoknak megfelelően a Transparency Internationallel együttműködő vállalatok oszthatták meg szakmai tapasztalataikat egymással és nemzetközileg elismert szakemberekkel. A reggeli középpontjában ezúttal a korrupciómentes és az átláthatóság követelményeinek megfelelő belső vállalati ?compliance? rendszerek kialakítása és működtetése állt.

Az esemény vendége az EBRD ?Compliance? részlegének vezetője, Enery Quinones az eseményen kiemelte a prevenció fontosságát. Szerinte a lehetséges kockázatok feltérképezése és megelőzése a projektek folyamán nem csak jelentős összegeket takarít meg, de később felmerülő veszélyforrások lehetőségeit is csökkenti. Enery hangsúlyozta: a korrupció-elleni befektetés olyan vállalatvezetési módszer és befektetés, ami megtérül.

Alexa Noémi a Transparency International Magyarország vezetője a vállalati fórum alkalmából elmondta: ? Kevés magyar üzletember ismeri még a cégen belüli korrupciós-elleni eszközöket, és még kevesebben hiszik, hogy azok alkalmazása pénzt, energiát takarít meg, és védi a vállalat jó hírnevét. Igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy tájékoztatást nyújtsunk az üzleti szektor korrupciós kockázati csökkentésének lehetőségeiről, legyenek azok a Transparency International vagy az EBRD módszerei.

A Transparency International hazai irodája által alapított Vállalati Támogatói Fórum célja a korrupció-elleni módszerek közvetítése, felső vezetők képzése nemzetközi szervezetek szakembereinek részvételével. A Fórum tagjai az Ernst and Young, E-ON, GSK, Pannon, Pfizer, Antalis és Sciamus.

Vesztegetésellenes üzletpolitikai irányelveket fogalmazott meg a Transparency International. A válságot követően a Transparency International olyan vesztegetésellenes üzletpolitikai irányelveket fogalmazott meg, amelyek segítenek a vállalatoknak a gyakorlatba átültetni a nemzetközi szervezetek által kidolgozott magatartáskódexeket: A vállalkozás tiltson meg mindenfajta vesztegetést ? legyen az közvetlen vagy közvetett.

A vállalkozás kötelezze el magát egy vesztegetésellenes program kidolgozása és végrehajtása mellett. Az üzletpolitikai irányelvek a tisztesség, átláthatóság és elszámoltathatóság alapértékei melletti elkötelezettségen alapuljanak. A vállalkozásoknak bizalmon alapuló, átfogó, és a vesztegetést elutasító belső kultúra megteremtését és fenntartását kell célul kitűzniük. A program a vállalat vesztegetésellenes intézkedéseinek összessége, beleértve az értékválasztást, a cél- és eszközrendszert, a folyamatszervezést, a képzést és az irányelveket.

Az Üzleti Támogatói Fórumon részt vevő vállalatok képviselői az alábbiakat fűzték az EBRD képviselőjének előadásához. Biró Ferenc, az Ernst & Young Visszaélési-kockázatkezelési Szolgáltatások vezetője: ? Igaz hogy egy előremutató, naprakész és a legjobb gyakorlatot tükröző compliance rendszer kiépítése eleinte plusz költségekkel jár, ám mindenképp egy megtérülő befektetés: tapasztalataink szerint a vállalatok éves bevételének 5-7 százaléka folyik el törvénytelen vagy etikátlan működés következtében.

Fontos azonban, hogy a felépített rendszer ne kizárólag a reaktív funkciókat támogassa, hanem a fókusz a megelőző lépéseken, a felelős vállalatirányításon és a megfelelő kultúra kialakításán legyen. Ezek azok a faktorok, melyek hatékonyan növelik a törvénytelen vagy etikátlan üzleti gyakorlat feltárásának esélyét, ezzel elébe kerülve az esetleges korrupciónak. Bár egy részről a visszaélések növekedésének megakadályozására jobb belső szabályzatokra és eljárásokra, valamint fokozottabb ellenőrzésre van szükség, ez önmagában nem elég.

Fontos megérteni, hogy ezek az előírások valódi kultúraváltás nélkül mit sem érnek. Szükséges a belső ellenőrzési és kockázatkezelési rendszerek szerepének, kereteinek és a velük szemben támasztott elvárásoknak újraértelmezése. Hosszú, és fájdalmas folyamat elé nézünk. A vállalatok egyre inkább rá vannak kényszerítve, hogy foglalkozzanak a kérdéssel és remélem, ennek eredményeként beindul egy öntisztulást elősegítő folyamat, különben teljesen kicsúszik a kezünkből az irányítás.

Szalóki Tünde, az Antalis irodai és digitális papírok üzletágvezetője: ? A tisztább ás átlátatóbb versenyhelyzet biztosítása érdekében támogatnánk az elképzelést, mely szerint a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság által évenként kiírt tenderek kiírása és lebonyolítása a Transparency International ? vagy független audit szervezet ? bevonásával történne a jövőben.

Bedő Nóra, a Sciamus ügyvezetője: ? Cégünk svéd tulajdonosai számára fontos érték a nyitottság, becsületesség, emberközpontúság és korrektség. Ezen értékek mentén végezzük a tevékenységünket, mely távközlési tanácsadás nagy vállalatok és intézmények számára. Az elmúlt 6 évben több mint 60 olyan projektet hajtottunk végre, melynek célja a telekommunikációs költségek leszorítása. Átlagosan 40%-os megtakarítást értünk el eddigi ügyfeleinknél.

Sajnálattal látjuk azonban, hogy az állami és önkormányzati tulajdonú intézményeknél csak csekély esetben sikerült megbízást kapnunk az egyébként sikerdíjas, rizikómentes költségoptimalizálási projektre. Ennek okait abban látjuk, hogy nem gazdasági érdekek húzódnak meg a döntések hátterében, sok esetben sejtjük, hogy korrupciós esettel állunk szemben. Bár a SciamuS létét nem veszélyezteti, ha nem dolgozunk a közpénzekből fenntartott intézményeknek, adófizetőként azonban felháborítónak tartjuk az közpénzekkel való felelőtlen és minden valószínűség szerint korrupt bánásmódot.

Szóljon hozzá!