ZETApress

hírportál

Felvonták a lobogót a Kossuth téren

Ma délelőtt tíz órakor vonták fel a Kossuth Lajos téren a Magyar Köztársaság lobogóját. Mint korábban utaltunk rá, a védett személyiségeknek nem kellett a tüntetőktől tartani, mert hajnalra a BRFK rohamcsapata megtisztította tőlük a területet. A környező utcákat is lezárták, s a médiamunkásoknak is csak sajtókitűzővel lehetett átjutni az ellenőrző-áteresztő pontokon.

Az ünnepélyes zászlófelvonás után egyenként szólította a narrátor az 52 delegációvezetőt a forradalom lángjához, hogy egy-egy szál virág elhelyezésével emlékezzenek a hősökre. Miután mindannyian visszaálltak helyükre, a katonazenekar, a díszszázad és a lovasszázad díszmenetben hagyta el a teret. A közjogi méltóságok és a külföldi állam- és kormányfők az Országház Felsőházi termébe vonultak. Az emelvényen Szili Katalin elnökölt, jobbján a kormányfő foglalt helyet.

A féloldalasra sikerült asztaltól az államfő hiányzott. Persze ő nem ülhet az oldalsó helyre, mert a házelnök felett áll a protokollban. Ő is a teremben volt, a főhelyen ült a norvég király és a luxemburgi nagyherceg között. Mögöttük a Göncz házaspár, Boross Péter volt kormányfő, valamint az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnökei foglaltak helyet.

A házelnöki bevezető után Gyurcsány Ferenc ünnepi beszéde következett. Kíváncsian vártuk, kik fognak kivonulni a teremből ? mint tette ezt az ellenzék az elmúlt hét elején ? de a jelenlévők ennél udvariasabbak voltak. Igaz a múltkori kivonulók most nem is vettek részt az eseményen. A kormányfő szavait José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének köszöntője követte.

Van élet a parlamenten kívül is

A Budapest ?56. Szabadság Nyilatkozatot Schell Judit olvasta fel magyarul, Kulka János pedig angolul. Utána a delegációvezetők családi fotózása következett, a többiek pedig megkezdhették a lakomázást az ünnepi fogadáson. A külföldiekre még egy fontos feladat várt. Nagy Imre és mártírtársai sírját kellett megkoszorúzniuk fél 3-kor a Rákoskeresztúri Köztemető 301-es parcellájánál. A Kormány részéről Göncz Kinga külügy- és Szekeres Imre hadügyminiszter helyezte el az emlékezés virágait.

A Parlament előtt egy órával korábban koszorúztak a kötjogi méltóságok a Vértanúk terén. Két órakor a Műegyetem rakparton az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emlékművét avatta Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke. A felállítás lőtti koordinációs feladatokat a Szabadságharcosokért Közalapítvány végezte. Az emlékművet Csíkszentmihályi Róbert tervezte, a kivitelezést a Fáskerti és Társa Bt, valamint a MEANDER Kft. végezte. A felkelők élén álló, föléjük magasodó nőalak a szoborcsoport szabadságvágyát testesíti meg.

A Kossuth térről kiszorított tömeg közben a Corvin közbe vonult. Árpádsávos és nemzeti színű zászlókat lobogtattak, kormányellenes jelszavakat skandáltak. A Corvin Mozi mögötti harckocsikon most nem játszott háborúsdit senki. A tömeg tanácstalanul várakozott, nem tudta, hogyan legyen tovább?

Gyurcsány Ferenc és José Manuel Barroso megbeszélése

José Manuel Barroso, az Európai Unió Bizottságának elnöke munkatalálkozójukon kiemelte a reformok folytatásának szükségességét Magyarországon. A magyar kormányfő válaszában megerősítette: a kormánypártok támogatása kellő politikai hátteret biztosít neki és a kormánynak ahhoz, hogy végigvigye a reformok politikáját, amelyen nem kíván változtatni. Barroso köszönetet mondott a miniszterelnöknek, hogy az október 23-i emlékünnepségen a Parlamentben beszédet mondhatott, ezzel is emlékezve az 1956-os forradalomra és szabadságharcra, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

Az uniót és Magyarországot érintő szakkérdéseket érintve a találkozó során miniszterelnökünk hangsúlyosan szólt arról, hogy a kukoricaintervenció kapcsán hozott minapi döntés Magyarország számára nem elfogadható, ezért a kormány megtette a szükséges jogi lépéseket. A magyar miniszterelnök és az EU Bizottság elnöke áttekintették hazánknak a schengeni rendszerhez történő csatlakozásával kapcsolatos kérdéseket. A kormányfő kifejtette: fontos érdek, hogy Magyarország ? amely felkészült a bevezetésére ? az előre meghatározott 2007-es időpontban tagja lehessen a schengeni rendszernek. Barroso bizottsági elnök az érveléssel egyetértve hangsúlyozta, hogy a szükséges feltételek megteremtésével a schengeni csatlakozás a lehető leghamarabb megvalósítható.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Zavargások főváros szerte

Szóljon hozzá!