ZETApress

hírportál

Derítőről közcsatornára

Dél-pesti csatornaépítésMintegy húszezer család élete lesz komfortosabb a fővárosi szennyvíz-elvezetési beruházás révén, amelynek keretében 2015-ig mintegy 240 kilométer csatorna épül a fővárosban és az agglomerációban ? mondta Tarlós István kora délután a Szemere István téren, mert megindultak az első rácsatlakozások a közcsatornára a XVIII. kerületben.

A Budapest komplex integrált szennyvízelvezetése elnevezésű projekt keretében megvalósuló csatornaépítés a múlt évben kezdődött ? mondta el a főpolgármester megjegyezve, hogy a program már 2003-ban a kerületektől a főváros gondozásába került, de 2010-ig addig sem sikerült eljutnia a korábbi városvezetésnek, hogy a pályázatokat benyújtsák az Európai Unióhoz.

A pályázatokat 2011-ben nyújtották be, majd két évvel később meg is indult a csatornaépítés. A program 16 kerületet és Budaörsöt érinti. A XVIII. kerületben, ahol elsőként kezdődött meg az építkezés, a 94 kilométernyi csatornából hetven kilométer már elkészült ? jegyezte meg Tarlós István, s közölte, hogy a csatornaépítési programnak köszönhetően Budapest 99,9 százaléka csatornázott lesz, míg ez az arány most csak 94 százalék.

Ughy Attila (Fidesz-KDNP) XVIII. kerületi polgármester arról beszélt, hogy a csatornázás a kerület elmúlt évtizedének legnagyobb beruházása, és a már átadott szakaszokon, elsőként Pestszentlőrincen elkezdődhetnek a tömeges rákötések a korszerű szennyvízelvezető rendszerre. A kerületben hamarosan több mint 7400 család csatlakozhat rá a hálózatra, mert a 7200-as számot fővárosi támogatással további 220-szal megnövelték. A polgármester elmondta, hogy eltörölték a negyvenezer forintos helyi közmű-hozzájárulási díjat, ezt magára vállalta az önkormányzat. A ciklus legnagyobb eredményének tartja, hogy a kerület szinte teljesen csatornázott lesz; ezzel húszéves tartozást rónak le.

A beszédek után Tarlós István átnyújtott Ughy Attilának egy tiszta vizet jelképező, csepp-formájú üvegplakettet, mellyel szimbolikusan átadták az új szennyvízrendszer első szakaszát és elindították a lakossági rákötéseket. A rendezvényen Mészáros Árpád György, az első közcsatornára rácsatlakozó XVIII. kerületi lakos oklevelet és plakettet vehetett át Tarlós Istvántól és Ughy Attilától. A szomszédos Cser utca 14-ben lakó idős férfi kérdésemre elmondta, hogy a rákötést felesége intézte, 184 ezer forintjukba került, s a munkát az Önkormányzat cégével végeztették. Korábban évi két alkalommal 11-11 ezer forintért kellett szippantós kocsit rendelniük a derítőjükhöz, így a bekerülési költség 8-10 év alatt térül meg. A polgármestertől megtudtam, hogy két éven belül kedvezményesen, utána már jóval drágábban csatlakozhat a lakosság az elkészült hálózathoz, s a rászorulók szociális támogatást igényelhetnek.

A Szemere István téri rendezvénysátor előtt tíz ember jelent meg transzparensekkel, amelyeken feltúrt utakról és csatornázási munkálatokról voltak fényképek, és az volt olvasható rajtuk: Tarlós Úr! Ez tetszik Önnek? A főpolgármester erre utalva elmondta: a tiltakozók arról tájékoztatták, hogy a programban kivitelezési munkákat elnyerő egyik vállalkozó miatt demonstrálnak. Mint megtudta kollégáitól, ez az ember mindössze 6%-ot kapott a nagy egészből.

Szóljon hozzá!