ZETApress

hírportál

Mandátumosztás a fővárosban

A főpolgármester és 66 fővárosi képviselő vehette át mandátumát ma délben a Városháza Dísztermében. Demszky Gábor mindjárt kettőt is kapott, mert városvezetői beosztása mellett a Közgyűlés tagja is lett. Nem sokáig örül majd az utóbbinak, mert még a pénteki alakuló ülés előtt átadja egy szabaddemokrata társának. Csak így tudja biztosítani a többséget a 24 fős MSZP és a 9 fős SZDSZ koalíció a Közgyűlésben, ha Demszky főpolgármesterként mellettük szavaz.

Rajk László meg sem jelent a Díszteremben. Már korábban jelezte, hogy csak húzó névként szerepelt a listán, de nem vágyik a főváros vezetőségébe. Korábban parlamenti képviselő is volt, de 1996. október 15-én, a Tocsik-ügy kirobbanásakor visszaadta mandátumát. Fővárosi képviselői helyéről és Demszkyéről ma döntenek majd a szabaddemokraták.

A háromfős MDF frakcióban is mandátumcsere várható. Hock Zoltán csak Újpesten akar képviselő maradni, míg a főpolgármesteri választáson harmadik helyen végzett Katona Kálmánnak elég lesz a parlamenti munka. Vele együtt sokan tagjai az Országgyűlésnek is a Fővárosi Közgyűlésből. Ők a mandátumuk átvétele után már rohantak is a Parlamentbe az egy órakor kezdődő ülésre. Ott először Lamperth Mónika szombaton kiszivárgott beszéde került terítékre. Rossz nyelvek szerint az MSZP helyett a Liberót kellett volna választani, mert abból soha sem szivárog ki semmi.

A legzajosabb sikert a Városházán Tarlós István aratta. Egy szimpatizánsa ? aki csak a FIDESZ-KDNP képviselőit tapsolta, a többieknél viszont csendben maradt ? olyan viharos ünneplésbe kezdett a főpolgármesteri székből csak kis különbséggel kiszoruló óbudai ex-polgármester mandátumának átvételekor, hogy már a mellette ülő feleségének is kellemetlen perceket okozott. Zavarta rángatta férjét az asszony, miközben a szocialisták jókat mulattak a hivatalos procedúrát színházi előadássá silányító vendégen.

Szóljon hozzá!