ZETApress

hírportál

Jonathan Pécsett nyomoz

Magister MEgy visegrádi ásatáson a Mátyás korabeli várfal kis cellájában harmincöt év körüli férfi földi maradványait tárják fel a régészek. Az egykor befalazott rab csontváza önmagában nem számítana világrengető szenzációnak, azonban a felirat, amelyet a fogoly vélhetően a kínhalála előtti órákban börtöne falába kapart, igencsak meghökkenti a kutatókat: Magister M 1872 Pécs ? 1488 Visegrád.

Hogyan születhetett valaki négyszáz évvel a halála után? Tévedés történt, netán zseniális lelethamisítás áll a háttérben? A rejtély megoldása most is Jonathan Huntra vár. A New York Times Magyarországon élő újságírója Eger (Jumurdzsák gyűrűje) és Debrecen (Az ördög köve) után ezúttal Pécsre utazik, ahol rég elfeledett, római kori kincsről szóló legendára bukkan, amely már Janus Pannonius képzeletét is megmozgatta.

Ám az értékes lelet ígéretére furcsán reagálnak új ismerősei. Valaki hazudik vagy másnak mutatja magát. De ki? A kissé rámenős, ám igencsak gáláns múzeumigazgató? A dúsgazdag osztrák műkincsgyűjtő? A csinos, de bizalmatlan pesti régésznő? Netán a fiú a nevelőintézetből, aki azt állítja, őriz egy darabot Ábray professzor időgépéből? ? Az Alexandra Könyvkiadó gondozásában most megjelent műből mindez kiderül.

Pierrot könyvsorozatának harmadik epizódja fantasztikus történelmi kalandregény, amely patinás helyszíneken, Pécsett, Visegrádon, Budapesten és Bécsben, több idősíkban ? Krisztus után 433-ban, a reneszánsz korban, a XX. század elején és napjainkban ? játszódik, s benne életre kel Janus Pannoniuson kívül Galeotto Marzio és Hunyadi Mátyás csakúgy, mint Angster József, a neves pécsi orgonakészítő.

Pierrot és Gábor Endre: Magister M ? Aki meghalt, mielőtt megszületett című 536 oldalas könyvének bemutatója tegnap este volt a Nyugati téri Alexandra Pódiumon. A szerzőkkel Szilágyi Árpád, a Petőfi Rádió programszerkesztője beszélgetett. Megtudtuk, hogy az ATOMKI már 2011-ben megrendelte a második könyv interaktív videó-játékát, melynek forgatása előreláthatólag jövő nyáron elkezdődik. Elkészült a casting-lista, de a tárgyalások még nem kezdődtek el a szereplőkkel. Ez is, miként a sorozat tervezett negyedik kötete is Debrecenben játszódik.

Szóljon hozzá!