ZETApress

hírportál

Bolyai-díj a kémikusnak

A magyar tudomány legmagasabb értékű elismerését hatodik alkalommal adták át tegnap este. Schmitt Pál köztársasági elnök Dr. Perczel András akadémikusnak, az ELTE Szerves Kémia Tanszék professzorának adta át a Bolyai-szobrot a Nemzeti Színházban az m2 kamerái előtt.

Az 1998 májusában létrehozott díj alapítói ? Várkonyi Attila, Lantos Csaba, Dr. Somody Imre és Karsai Béla, valamint a kezdeményezéshez csatlakozott Alexander Brody ? jóvoltából ezen az estén ismét százezer adómentes eurót kapott egy magyar tudós, az 1959-es születésű volt piarista diák.

A díjátadó Lajkó Félix és K.M. hegedűduójával kezdődött. Sajnos a partner Később sem lett Megnevezve, mert Kautzky Armand, az est házigazdája elfelejtette bemutatni. Berecz András mesét mondott, Harcsa Veronika és quartetje verselt, a Zeneakadémia növendékei zongoráztak és trombitáltak, Hegedűs Endre zongoraművész pedig a Rákóczi-indulót játszotta el hangszerén. Az előadást a Bihari János táncegyüttes fellépése zárta.

A Kémia évében Dr. Szabó Gábor, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke méltatta a díjazottat. Perczel András a szerves kémiának szenteli az életét, a molekulák kristályosodását kutatja, s az Alzheimer-kór kialakulásának magyarázatát keresi. Három gyermeke már felsőfokú tanulmányokat folytat, így az utánpótlás is biztosítottnak látszik a családban. A nagykönyvbe azt írta a dátum és az aláírás közé: Perczel Mór születésének 200. évében.

A fogadással egy időben a díjazott Várkonyi Attilával és Szabó Gáborral közös sajtótájékoztatót tartott. Kérdésemre Perczel tanár úr elmondta, hogy a bonyhádi Perczel-család leszármazottja, de nem közvetlen, hanem csak oldalági leszármazottja Perczel Mórnak, s egyébként is nagyszámú a rokonság. Azt már csak én teszem hozzá, hogy az 1848-49-es szabadságharc szép kort megélt honvédtábornoka halálának épp ma van a 112. évfordulója.

Több kérdés nem volt, mindenki egyéni interjút akart. Igaz, erre sokat kellett várniuk, mert sorra jöttek a barátok, ismerősök gratulálni az akadémikusnak. Sosem fogom megérteni, miért nem mernek a kollégák egymás előtt kérdezni, miért vágyik mindenki egy exkluzív információra? Arra kényszerítik ezzel az ünnepeltet, hogy sokszor ismételgesse el ugyanazt, amit elég lenne egyszer elmondania a sajtótájékoztatón. A sajtómunkások így nem csak a saját és kollégáik idejét, de interjúalanyukét is feleslegesen rabolják!

A Perczel-családról irodalmi tanulmányainkban is hallhattunk. Az 1800-as születésű Vörösmarty Mihály náluk házi tanítóskodott, s nem csak a kis Móricot, hanem a négy évvel idősebb nővérét is tanította. A kis Etelka az évek során gyönyörű hajadonná cseperedett, s tanítója szerelemre lobbant iránta. A köztük tátongó társadalmi szakadék miatt házasságról szó sem lehetett, mégis hatással volt Vörösmarty költészetére. A szerelmes férfi hozzáírta szerelmi lírája gyöngyszemeit.

A múltból végül térjünk vissza a jelenbe. Jó volt látni, hogy a 2009-es Bolyai-díjátadóval ellentétben a Nemzeti Színház most nem volt kordonokkal körülzárva, nem volt megközelíthetetlen az arra járók előtt. A köztársasági elnök védelmét nem kellett rendőrsorfallal biztosítani, elég volt a színház bejáratát őrizni. Igaz, 2010-ben megvoltak nálunk a választások, melyekkel végre a korlátokat is sikerült ledönteni!

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bolyai-díj az Akadémián | ZETApress
  2. Tudósaink ? másképp | ZETApress

Szóljon hozzá!