ZETApress

hírportál

Bolyai-díj az Akadémián

Nusser Zoltán agykutatóHetedik alkalommal adták át a magyar tudomány legmagasabb értékű elismerését. A 44 éves Nusser Zoltán agykutató lett a 2013-as évi Bolyai-díjas. A magyar tudományos Oscar-díjnak is nevezett, százezer eurós adómentes pénzjutalommal járó elismerést Áder János köztársasági elnök adta át.

A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében megrendezett ünnepélyes gálán a díjazott mellett részt vettek a Bolyai-díj alapítók; Dr. Szabó Gábor, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke és Konrad Kreuzer, az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának elnöke. A díjátadón ifjabb Balázs János zongoraművész és Kállai Ernő hegedűművész mellett fellépett Zsigmond Emőke, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és Kovács Adrián, a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatója. Az est házigazdája Varga Edit volt.

Az első Bolyai-díjas Freund Tamás agykutató, és most úgy alakult, hogy a hetedik Bolyai-díjas ismét agykutató. Ő a legfiatalabb Bolyai-díjas, ezzel egy generációváltás következett be a díjasok körében, ami nagyon örvendetes, hiszen a kiemelkedően tehetséges fiatal tudósok munkáját is el kell ismerni, motiválni. Nusser Zoltánról minden bizonnyal sokat hallunk még, hiszen kutatási eredményeit, publikációit a nemzetközi szakma már most elismeri ? fogalmazott Lantos Csaba, a díj alapítóinak nevében a díjátadót követő sajtótájékoztatón.

Egy ország gazdagságánál sokkal többet számít, hogy prosperáljon is. A prosperitással együtt jár a pezsgő kulturális élet, a bölcsesség értékként való elismerése, és a tudományos élet magasfokú aktivitása. A prosperitás mértéke azt fejezi ki, ahogy a vagyonból működő tőke keletkezik, ahogy fejlődést és felfedezéseket von maga után, amiként a pénz a társadalom számára valóban fontos értékekké nemesül át: gyógyítás, termelés, intézményesedés, infrastruktúra ? fogalmazott Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese. ? Az E.ON ugyanazokban az értékekben hisz, amik a Bolyai-díjat jellemzik. Abban, hogy az innováció, a fejlesztői tudás, az alkalmazott tudomány erős hátteret igényel, alapkutatás formájában. Az E.ON történelmének számos emlékezetes eredménye is alátámasztja ezt, és ösztönöz ilyen együttműködésekre, támogatásra ? hangsúlyozta a Bolyai-díj idei főtámogatójaként a vállalatvezető.

Megtiszteltetés, hogy idén nekem ítélték a Bolyai-díjat. Számomra ez egy nagyon fontos elismerés, mert magyar díj, a legrangosabb magyar tudományos díj, a szakma legjobbjai döntenek a díjazott személyéről. Köszönöm, ez a díj nagyon sokat jelent nekem! ? mondta Nusser Zoltán, a többek közt Széchenyi-díjas neurobiológus kutató. Az elmúlt 19 évben Nusser Zoltán több mint ötven nemzetközi konferencia előadást és tanszéki szemináriumot tartott a világ 20 országában. Az elmúlt nyolc évben tíz nemzetközi pályázaton hozzávetőlegesen kétmilliárd forintnyi összeget nyert a kutatásai támogatására. Eredeti közleményeinek száma 54, továbbá öt könyvfejezetet írt.

Nusser díjazottAz elmúlt évek legjelentősebb felfedezései: igazolta, hogy közvetlen összefüggés van a transzmitter felszabadulás valószínűsége és a szinaptikus aktív zóna mérete és a feszültség-függő Ca2+ csatornák száma között (Holderith és mtsi., Natúré Neurosci, 2012). Kvantitatív leírást adott az elektromos szinapszisokban elhelyezkedő connexin-36 fehérjékről, és igazolta funkciójukat a szinaptikus impulzusok dendritek általi integrációjában (Vervaeke és mtsi., Science, 2012). Azonosította a dendritekben elhelyezkedő, akciós potenciálok generálására alkalmas feszültség-függő anyagokat.

Szabó Gábor, a Bolyai-díj kuratóriumi elnöke hangsúlyozta: a díj minőségét jelzi, hogy az eddigi nyertesek saját szakterületük legjobbjai, a Bolyai-díj után ismertségük, és elismertségük nem csak a magyar, hanem a nemzetközi szakmai életben is emelkedett. ? A Bolyai-díjasok egyfajta nagykövetei lesznek a magyar tudománynak, akiknek küldetésük a tudomány népszerűsítése, szakmai tudásuk tovább növelése, és az utánpótlás nevelése. Nusser Zoltánnak is ilyen küldetéssel adtuk át a Bolyai- díjat ? fogalmazott az akadémikus.

A Bolyai-díjról

A kétévente odaítélt, politikától független Bolyai-díj multidiszciplináris, tehát bármely tudományterületen tevékenykedő, nemzetközi mércével is kimagasló eredményeket elért magyar kutató, tudós kaphatja meg azt. A Bolyai-díj díjbizottságának elnöke a mindenkori magyar köztársasági elnök, a díjazottról egy független, az adott alkalomra felkért 15 tagú Díjbizottság dönt, amelynek tagjai a magyar értelmiség, tudomány kiemelkedő, elismert személyiségei. Összesen 7 tagot jelöl a Magyar Tudományos Akadémia, 7 tagot pedig az alapító tagok. A hatodik Bolyai-díjas 2011-ben Perczel András kémikus volt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Tudósaink ? másképp | ZETApress

Szóljon hozzá!