ZETApress

hírportál

Balatoni borok Budapesten

A jövő hét végén, április 29-én péntektől május 1-jén vasárnapig kerül sor a Balatoni Borok Fesztiváljára a belvárosi Erzsébet téren ? tudta meg Lantai József a minapi sajtótájékoztatójukon.

Ismét Budapestre jönnek a balatoni borászok! Április 29-e és május 1-je között a tavalyi nagy sikernek köszönhetően ismét az Erzsébet téren mutatkoznak be a Balaton Borrégió bortermelői. Itt lesz és kóstoltat a balatoni borászok színe-java. A borrégió sokszínűségét kívánják a fővárosban évről-évre bemutatni.

A Balaton Borrégió ? valamivel több, mint tízezer hektár szőlőterülettel ? európai mércével mérve csupán egy kicsiny borvidék lehetne, de magyarországi viszonylatban az összes termőterület hatoda a Balaton körül található. Kétség kívül az egyik legváltozatosabb, legszínesebb földrajzi tájegység és szőlőtermő táj, hál? Istennek számtalan kiváló borász otthona, akik közül két tucattal a fesztiválon személyesen is találkozhat. Várják Önt is, a kedves olvasót, a borbarátot, barátnőt április utolsó hétvégéjén a főváros szívében, ahol sok-sok pincészettel találkozhatnak.

A 150 különleges borhoz méltó körítésként nem hiányozhat a zene, úgymint jazz, világzene és népzene, sem a borkóstolás élményét teljessé tevő gasztronómiai kínálat, vagyis sültek, sajtok, édességek, valamint a halételek. A zenei program: április 29-én 20 órakor Kerekes Band, 30-án 17 órakor Folk Error, 20 órakor Nicola Parov Quartett. Május 1-jén 15 órakor Swing Manouche Project, 18 órakor Maszkura és a Tücsökraj lép fel. A koncertek között élő jazz szól.

A bemutatkozó bortermelők közül ? részemről véletlenszerű kiválasztással ? ismerkedjenek meg néhány mondatban az Istvándy Pincészettel, a palackba zárt eleganciával: ? Minél sűrűbbé válnak napjaink, minél nyugtalanítóbb a káosz körülöttünk, annál értékesebbé válnak a zöld szigetek, ahová elvonulhatunk egy kicsit a zajos világ elől. Ilyen rejtekhely a Tóti-hegy déli lejtőjén elterülő Hegymögi szőlőskert. Az Istvándy család története több mint 200 évre, az 1800-as évek kezdetére vezethető vissza. A család életében a paraszti gazdálkodáson belül kezdettől fogva a szőlő- és bortermelés jelentette a legfontosabb megélhetési lehetőséget.

Nagypapa borász volt, édesapám agrármérnök, és a szövetkezeti munka mellett saját ültetvényeket is művelt. A borászkodással kiegészítésképpen foglalkozott, eleinte nem is árulta palackozva a borait, csak a barátainak adta őket, és egy?két étteremnek szállított. 1998-ban megalakította szőlőművelésen és bortermelésen alapuló családi vállalkozását. A következő fordulópontra már közösen jutottunk el, amikor úgy döntöttünk, a minőség felé indulunk. Megkezdtük a terméskorlátozást, csak a legjobb fekvésű területekről szüreteltünk, és borainkat már palackozva értékesíttettük, kialakult a saját stílusunk.

Aztán a következő generációval bővült a cég, hisz mi is kitanultuk a magunk szakmáját. Egyre sűrűbben jöttek a borkedvelő látogatók, így kialakítottuk a Hegymögi ?borkuckót?, melynek Csilla lett a háziasszonya. Hogy legyen mivel kínálni a betérőket, mangalicákat és szürkemarhákat kezdtünk nevelgetni Tibor vezényletével. 2008 nyarán megnyitottuk révfülöpi Borgalériánkat, hogy a borra igényes Balatonon nyaraló vendégek is megtaláljanak bennünket, s nem titkolt szándékunk a borbarátok pincéhez való csábítása. Ezért nyáron a Tóti-hegyi pincénk kerthelységében tartott élő jazz zenés programjainkra minden csütörtökön és szombaton buszjáratot indítunk.

Fontos számunkra a tradíciók ápolása, a tapasztalatok, illetve a megfigyelések továbbadása. Családunk elkötelezett híve annak, hogy a hely múltjához és hírnevéhez méltóak legyünk. Hangsúlyt helyezünk a Badacsonyi Borvidéken termő, egyedülálló Kéknyelű szőlőfajtára, valamint erre a vidékre jellemző Szürkebarátra és Olaszrizlingre. Ezeken kívül Muskotályt, Sauvignon Blanc-t, Hárslevelűt és Cabernet Sauvignon-t (rozét és vöröset egyaránt) palackozunk évről évre.

Szőlőültetvényeink a Badacsony, a Gulács, a Csobánc és a Tóti-hegy ölelésében helyezkednek el. Jelenleg 40 ha szőlőterületen gazdálkodunk, melyet kiegészítenek az őshonos állatokat (mangalica, szürke marha, racka juh) befogadó legelők, szántók. Hitvallásunk: Tisztelve a hagyományokat, keressük az újat, miközben a hangsúly mindig a minőségen van ? vallja Istvándy Gergely borász, Istvándy Csilla vendéglátós és Magyaródi Tibor állattenyésztő.

Sok szeretettel várnak minden kedves régi és új Barátot, Partnert a Balatoni Borok Fesztiválján egy felejthetetlen borozgatásra, baráti beszélgetésre. Találkozzunk és koccintsunk egy pohár Badacsonyival! Addig is elmerülhetnek a Balatont és a borozgatás hangulatát idéző néhány fotóban, esetleg egy-két pohár bor társaságában, hiszen úgy tartják a bor a legjobb barát. Ugye igaz a fáma?! Nyitás április 29-én, pénteken 16 órakor, április 30-án és május 1-jén, szombat-vasárnap 11 órakor.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Erzsébet téri borozás | ZETApress

Szóljon hozzá!