ZETApress

hírportál

Átadták az Égi Udvart

A gyerek felnőtt, Feriből Ferenc lesz. Liszt Ferenc nevét veszi fel a Ferihegyi nemzetközi repülőtér ? tudtuk meg a délelőtti megnyitón. A magyar kormány képviseletében Völner Pál, az NFM infrastruktúráért felelős államtitkára mondott köszöntőbeszédet a SkyCourt átadásán.

Az új terminál épület megnyitóján az államtitkát hivatalosan is bejelentette, hogy legjelentősebb légikikötőnk a jövőben Liszt Ferenc nevét viseli. Völner Pál elmondta: ? Az Országgyűlés és a reptér üzemeltetőjének egybehangzó döntése alapján ezzel a gesztussal is fejet hajtunk a világhírű zeneszerző és előadóművész előtt a Liszt-emlékévben.

Ez az elnevezés tudatosítani fogja a nagyvilágban, hogy Liszt magyar (vagy: magyar is) volt. Ez valóban fontos üzenet. De azt hiszem, hogy bármilyen lényeges tudnivaló is Európa számára, hogy Liszt Ferencet a magyarság adta a kultúrának, még ennél is fontosabb felismerés, hogy nekünk, magyaroknak megadatott egy európai, sőt univerzális nagyságot nemzetünk kebelén belül tudni, ahogyan ezt Liszt Ferenc korában volt szokás megfogalmazni ? hangzott el Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárnak, az átnevezés kezdeményezőjének a megnyitóra küldött üzenetében.

A kormány Liszt Ferenc születésének közelgő 200. évfordulója alkalmából javasolta, hogy a budapesti repülőtér a zeneszerző nevének felvételével állítson emléket minden idők egyik leghíresebb zongoraművésze, a XIX. század meghatározó romantikus komponistája számára. Az Országgyűlés a napokban határozott a névváltoztatásról, ennek megfelelően a fővárosi légikikötő teljes megnevezése a továbbiakban Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér.

A fejlesztést a kormány nevében üdvözlő Völner Pál köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az új terminál épület a tervezéstől a kivitelezésig magyar szakemberek, vállalkozások felkészültségét, tehetségét dicséri. A létesítmény az átadást követően mintegy 300-400 főnek biztosít munkalehetőséget. Az épületet március 27-én 00 órától vehetik birtokba az utasok.

A nyári időszámítás szerinti első induló gép a MALÉV londoni járata lesz. Az új létesítmény átadásával ugrásszerűen javul az utasok és járatok kiszolgálásának színvonala. Egyebek mellett jelentősen csökken a beszállási idő, gyorsabban, gördülékenyebben intézhető a biztonsági ellenőrzés. Az érdeklődők a holnap-holnaputáni nyílt napokon léphetnek be utoljára az Égi Udvarba, mert jövő vasárnap hajnaltól már csak az indulók és a tranzitutasok használhatják.

Nem vagyunk ünneprontók, de az emeleten beázásra figyeltünk fel. No nem Győzike kiabálta nejének, hogy Bea! Bea, hanem a plafon ázott be a felső szinten. A víznél maradva, az illemhelyen szellemes megoldást láttunk a spórolásra: Ahhoz, hogy folyékony szappant nyerjünk, a tenyerünket tövig kell benyomnunk egy szűk résbe. Ha nem merjük megtenni, csak tiszta vízzel moshatjuk meg. De hogy pozitív végkicsengés is legyen, a fülkében van fogas a felöltőnek.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Sztárok Ferihegyen | ZETApress

Szóljon hozzá!