ZETApress

hírportál

Elnökök a tudósok között

Sólyom László államfő angol nyelvű köszöntőjével kezdődött a harmadik World Science Forum a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. Igaz a 9 órai kezdés jócskán csúszott, mert negyed 10-kor még az épület sarkánál állt a sor vége. A túlzott szigor érthető volt, mert Stjepan Mesic horvát, Heinz Fischer osztrák és Karolus Papoulias görög elnök is a fórum vendége volt. Ők csak 10 óra előtt érkeztek, s államfőnk mellett ők is szóltak a jelenlévőkhöz. Horst Köhler német elnök az utolsó percekben mondta le részvételét.

A külföldi elnököket magyar vendéglátójuk délre a Budakeszi Vadasparkba invitálta. A rövid séta alatt tájékozódhattak a különböző projectekről, a környezetvédelmi oktatásokról és fejlesztési tervekről, valamint a Vadasparknak a régióban betöltött szerepéről a fenntarthatóság érdekében. A Zöldút programot az étteremben tekintették meg ebéd előtti étvágycsinálóként.

Amíg az elnökök Pest megyében kirándultak, a Duna-parti palotában, három szekcióban folyt tovább a munka. A tudósok sem maradtak azért ebéd nélkül, mert az Akadémia Klub éttermében ma is és holnap is jár ellátás a résztvevőknek. Tegnap este ugyanitt volt a nyitófogadás, melyet Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke adott a tiszteletükre. Ma este a Budapesti Történeti Múzeumban Hiller István kultuszminiszter, míg holnap este a Roosevelt térről induló Európa hajón köztársasági elnökünk lesz a vendéglátó.

A mai napon is szó esett a tudomány és a gazdaság kapcsolatáról, de nagy horderejű bejelentés nem történt. Még a keddi sajtóreggelin mondta az Akadémia elnöke, hogy a rák gyógyszerének feltalálása felborítaná az egész nyugdíjrendszert azzal, hogy az átlagéletkor nyolc évvel emelkedne. Félek, hogy a rendszer az enélkül is mielőbbi korrekcióra szorul!

Szombaton a Fórum a Parlamentbe költözik. A 9 órai plenáris ülésen Szili Katalin házelnök köszönti az egybegyűlteket, majd a záróülést követően Gyurcsány Ferenc kormányfő záró fogadásán búcsúznak el a külföldi tudósok fővárosunktól és országunktól. Aznap délelőtt öt szakszervezet tart tüntetést a Kossuth Lajos téren. Mivel a Parlament térre néző ablakait egy éve már bedeszkázták, így a tudósok nem láthatják, csak hallhatják odabent a kintiek tiltakozását.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Gyurcsány otthon maradt

Szóljon hozzá!