ZETApress

hírportál

Elnökség az elnökről

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége üdvözli, hogy a köztársaság elnökének kezdeményezésére az Országgyűlésben képviselettel rendelkező politikai pártok tárgyalásokat kezdtek az államháztartás és az állami költségvetés szabályrendszerének szigorítása, valamint a költségvetési fegyelem megszilárdítása érdekében, adta hírül a VOSZ Elnöksége.

A VOSZ úttörő szerepet vállalva évek óta szorgalmazza az államháztartás és a költségvetés szabályainak szigorítását és annak megakadályozását, hogy az eltérő érdekű politikai erők ellenőrzés nélkül, irracionális módon és felelőtlenül rendelkezhessenek közpénzek felett. Meg kell szüntetni azt az elfogadhatatlan gyakorlatot, hogy a választási ciklusokhoz kapcsolódóan visszatérő módon fellazuljon a közpénzekkel való gazdálkodás fegyelme és ebből eredően a nemzetközi pénzügyi körök bizalma megrendüljön országunk iránt.

A Szövetség támogatja egy kizárólag szakmai alapon működő, a politikai pártok közvetlen befolyásától elszigetelt, a Kormány fennhatósága alá nem tartozó Költségvetési Hivatal létrehozását. A Költségvetési Hivatal hozzájárulására lenne szükség valamennyi, az államháztartást és költségvetést érintő törvénytervezet Országgyűlés és Kormány elé terjesztéséhez. Ez a markáns jogosítvány biztosíthatja, hogy a parlamenti képviselők ne hozhassanak az ország rövid és hosszú távú érdekeit súlyosan sértő, irreális célkitűzéseket és számokat tartalmazó pénzügyi tárgyú törvényeket. A rendszerváltozás óta megfigyelt gyakorlat egyértelműen gátolta az Európai Unió életszínvonalához történő felzárkózást, a keletkezett adósságot pedig minden magyar adófizető kényszerül kamatokkal együtt visszafizetni.

A Hivatal megalakulását tartalmazó ? lehetőség szerint öt párti konszenzuson nyugvó, de legalábbis kétharmados? törvényen kívül meg kell teremteni a költségvetési szabályok megsértésének bekövetkezésekor a felelősségre vonás szigorú és következetes szankciórendszerét. Ilyen lehet például az a szabály, mely szerint a hiány ötven százalékos túllépése esetén a mindenkori kormányfő és a pénzügyminiszter a törvénysértés miatt lemond, a tervezett dupláját elérő deficit esetén pedig a mindenkori államfő rendelkezhessen az Országgyűlés feloszlatásának és új választások kiírásának jogával.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és társult szervezetei, mint a legnagyobb taglétszámú gazdasági érdekvédelmi szervezet üdvözli az Országgyűlés pártjainak újszerű együttműködését. A Szövetség tagjai bíznak abban, hogy az ország sorsát meghatározó módon érintő intézkedések meghozatalakor a jövőben is tapasztalható lesz a kormány, valamint a parlamenti pártok politikusainak együttműködésre való hajlandósága, mely a rendszerváltozás utáni egyik legjelentősebb törvény meghozatalával hozzájárulhat ahhoz, hogy a nemzetközi gazdasági körök bizalma az országban helyreálljon, az ország lakosságának bizalma pedig a parlamenti pártokban erősödjön, fejeződik be az elnökségi közlemény.

Szóljon hozzá!