ZETApress

hírportál

Újabb CAF-kák Budapestnek

Budapestre érkezett az első új CAF-villamos karosszériája. Megérkezett az első Budapesten összeszerelendő CAF-villamos kocsiszekrénye a megrendelt és gyártás alatt lévő 51 új szerelvényből, amelyeknek köszönhetően a jelenlegi 30%-ról mintegy 40%-ra növekedhet az alacsony padlós villamosok aránya a fővárosban – tudatták sajtósaik. Fotóink BKK/Nyírő Simon felvétel.

Már Budapesten van az 51 darabos új CAF-villamosflotta első kocsiszekrénye, amelynek összeszerelését a spanyol gyártó felügyeletével – jelentős magyar hozzáadott értékkel – a BKV Vasúti Járműjavító munkatársai végzik. Többek között magyar szakemberek hajtják végre a járművek elektronikai szerelését;
az ajtók, az ablakok és az ülések beszerelését;
az utastéri berendezések (például a monitorok és a kapaszkodók) felszerelését, valamint
a vezetőfülke kialakítását.

Folyamatos a járműflotta megújítása

A BKK 2022 novemberében 20 rövid, 2023 márciusában 26 rövid és 5 hosszú (összesen 31) CAF-villamost rendelt meg. Ezek között van Budapesten összeszerelendő, valamint Spanyolországban gyártott és ott összeszerelt villamos is – ilyen lesz az első, amely 2024 őszén forgalomba állhat. Az új járművekkel először tervezetten a dél-pesti vonalakon növekedhet az alacsony padlós villamosok aránya. A flotta utolsó járműve előreláthatólag 2026. nyár végén érkezik Spanyolországból. A villamosokat a BKK az Európai Unió társfinanszírozásával szerzi be.

A budapesti villamosbeszerzésekkel 2021-ig 73 vadonatúj CAF állt forgalomba. Az újabb, összesen 51 jármű forgalomba helyezésével a tervek szerint 2025 végétől olyan vonalakon is közlekedhetnek alacsony padlós, légkondicionált, energiatakarékos villamosok, ahol jelenleg csak néhány vagy egyáltalán nem közlekedik.

Újabb villamosok jöhetnek Budapestre 2030-ig

További járművek beszerzése is esedékessé válik a jövőben: a BKK már dolgozik annak a tendernek a kiírásán, amelynek köszönhetően akár további 110 új, korszerű villamos érkezhet a fővárosba. A 2022-ben elkezdett műszaki előkészítés, az egyeztetések, majd az eredményes hatósági eljárás eredménye, hogy idén januárban elvi előzetes típusengedélyt szerzett a BKK. A budapesti villamosfejlesztésekről és a járműflotta megújításáról bővebb információk is vannak weboldalukon – tudatta a Budapesti Közlekedési Központ.

Szóljon hozzá!