ZETApress

hírportál

Kisvasutasok Hűvösvölgyben

Ma tartották a budapesti Gyermekvasúton a 2023/2024. tanévi tanfolyamot elvégző gyerekek avatási ünnepségét. A budai hegyekben kanyargó kisvasút idén jubileumát is ünnepli: 75 éve adták át a második vonalszakaszt, a szolgálatot a kezdetektől 10-14 éves kisvasutasok látják el. Fotóink a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság felvételei.

Délelőtt 155 ifjú gyermekvasutas tett fogadalmat a hűvösvölgyi végállomáson. A tanév alatt ősszel és tavasszal is indult egy-egy négy hónapos tanfolyam, ahol a vasutas szakma alapjaival és a környék nevezetességeivel ismerkedhettek meg a gyerekek, majd a sikeres vizsgákat követően szolgálatba állhattak. A Gyermekvasút egyre növekvő népszerűségét jól mutatja, hogy napjainkban rekordszámú gyermekvasutas tagja a közösségnek.

Pafféri Zoltán vezérigazgató fogadta gyermekvasutassá az ifjú vasutasokat a MÁV nevében. Elmondta, hogy a vasút-társaság az elmúlt években saját forrásból valósította meg két állomás rekonstrukcióját és a hűvösvölgyi tábor újjáépítését, továbbá a jövőben is folytatódik a kisvasút járműveinek és állomásainak felújítása, a pálya karbantartása.

Besztercán Kornél, a Gyermekvasút vezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a kisvasútnak milyen nagy szerepe van a közlekedési szakemberek utánpótlás-nevelésében, de minden valaha itt szolgáló gyermekről elmondható, hogy életre szóló meghatározó élményekkel gazdagodott az itt töltött évek során. Az ünnepségen kitüntették azt a 35 kisvasutast, akik kitűnő eredménnyel végezték el az idei képzést.

A budapesti Úttörővasút első 3 kilométeres szakaszát 1948. április 11-én kezdték el építeni a Széchenyi-hegyen a Hegyhát út és Golfpálya út találkozásánál. Először megépült Széchenyi-hegy végállomás, Normafa megállóhely, Úttörőváros (Csillebérc) és Előre (Virágvölgy) állomás, a vonatforgalom 1948. július 31-én indult meg. Az 1948-as kezdet után az építkezés további két szakasszal folytatódott, június 24-én lesz 75 éves az Előre és Ságváriliget (Szépjuhászné) állomások közötti vonalrész. A teljes vonalat 1950. augusztus 20-án adták át Hűvösvölgyben. Az Úttörővasút / Gyermekvasút fennállása alatt mintegy 16 ezren szolgáltak kisvasutasként a vonalon.

A budapesti Gyermekvasút közel 12 kilométeres hosszával 2015-ben bekerült a Guinness Rekordok könyvébe, mint a világon leghosszabb olyan vasútvonal, ahol a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot 10-14 éves korú gyermekek látják el. A Budai-hegység közkedvelt kirándulóhelyeit összekötő kisvasúton egész évben járnak a vonatok, jelenleg mintegy hétszáz gyerek váltja egymást a szolgálatban.

Nyáron munkanapokon óránként, hétvégén 40-50 percenként indulnak a vonatok. A menetrendben előre meghirdetett napokon nosztalgiajáratok is forgalomba állnak. A Gyermekvasút menetrendje idekattintva elolvasható.

Szóljon hozzá!