ZETApress

hírportál

Izgalmak nélkül a kongresszuson

A Hungexpón rendezte kétnapos tisztújító kongresszusát a hétvégén a Fidesz MPP. Az előző évek és a többi párt gyakorlatától eltérően a tanácskozást végig a nyitottság jellemezte. Bárki bemehetett, bárki belehallgathatott, s mindenki sok-sok kiadványt is kapott. Nem bosszulta meg magát a dolog, mert senki sem zavarta meg az eseményt. Nem dobáltak tojást az ellenoldal szimpatizánsai, s nem zengett az Orbán, takarodj!

A tisztújítás különösebb izgalmat nem hozott, nem hozhatott. Az elnöki posztra egyedül Orbán Viktor kandidált, míg a négy alelnökire Kósa Lajos, Varga Mihály, Pelczné Gáll Ildikó és Pokorni Zoltán vállalta a megmérettetést. Az egyetlen női hely szombat estig bizonytalannak látszott, de az ötödik jelölt ? Schmidt Pál uniós képviselő ? még időben bejelentette, hogy visszalép. Úgy döntött, hogy helyette inkább a 2009-es uniós választási kampány szervezésére koncentrál.

Schmidt listavezetőként legalább elment Brüsszelbe, nem úgy, mint a más pártoké. Az MSZP-s Kovács László és Horn Gyula, valamint az MDF-es Dávid Ibolya inkább átadta másnak uniós mandátumát. Kovácsnál ez részben érthető is, mert ő később uniós biztos lett. Azóta is azon gúnyolódnak a Fideszesek, hogy az idegen nyelvű előadásoknál egyedül ő használja a tolmácsgépet az ülésteremben. Egy volt külügyminisztertől nem ez várható, érvelnek ellene, pedig az igazi diplomata szereti anyanyelvén hallgatni a fontos beterjesztéseket. (Ha szinkrontolmács helyett az oda-visszafordítás zajlik, úgy ezzel a gondolkodási idő is meghosszabbodik a tárgyaláson a válaszadás előtt.)

Demszky Gábornál más volt a helyzet. Az SZDSZ listavezetőjeként elment Brüsszelbe, s csak később döbbent rá, hogy főpolgármesterként nem lehet uniós képviselő. Érdekes, hogy előtte is, meg utána is rendre lemondott a magyar parlamenti mandátumról, mert nem fért bele a hivatali idejébe a Főpolgármesteri Hivataltól pár kilométerre lévő Parlamentbe átjárni. A többezer kilométerre lévő Európai Parlamentbe viszont mindig időben odaért.

A vidéki polgármesterek ? hogy közülük csak a szocialista Káli Sándort, Botka Lászlót, édesanyját, B. Lajosnét és Csabai Lászlónét említsem ? el tudták látni Miskolc, Szeged, Szolnok és Nyíregyháza vezetése mellett az országgyűlési munkát is, a főpolgármesternek viszont ez helyben mindig nehézséget okozott. Hasonló okból nem vette át 2002-ben az országgyűlési képviselői mandátumát Vajda Pál, mert a főpolgármester-helyettesi feladatai mellett erre már nem volt energiája. A októberi önkormányzati választásoknak ő az egyik nagy vesztese. Hiába felügyelte több cikluson át a fővárosi közműveket, sehol sem várta egy zsíros vezérigazgatói állás, amikor a Fővárosi Közgyűlésből kiszorult.

Szóljon hozzá!