ZETApress

hírportál

Hány éves a vásárló?

Idős honfitársaink védelmében a vészhelyzet idején 09 és 12 óra között csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak az élelmiszerboltokban, piacokon és a gyógyszertárakban, s belépésük előtt a biztonsági szolgálat tagjai kérhetik ennek igazolását. A személy- és vagyonőrök ilyenkor számolgatni kezdik a születési időből a vevők életkorát.

Hasonló a helyzet a metróállomásokon és a tömegközlekedési eszközökön, ahol az ellenőrök, kalauzok és a nemrég megszüntetett első-ajtós felszálláskor a járművezetők számolgatják, hogy utasuk betöltötte-e már az ingyenes utazásra jogosító 65. életévet. Minden fiatalos utasnál újra meg újra számolgatnak, pedig elég lenne egyszer reggel kiszámolni!

S hogyan tudják már a munkába lépés előtt, hogy az aznapi vevők/utasok hány évesek lesznek? – Sehogy, de nem is ezt kellene számolgatni! Azt kell mindig kiszámolni, mikor született az, akinek aznap van a 65. születésnapja, s ezt a határnapot kell mindig megjegyezni! Ma például ez 1955. április 10-e, holnap meg 11-e lesz. Aki aznap vagy korábban született, az ingyen utazhat, aki viszont később, az még nem! Ugye milyen egyszerű?!

Mivel az idei szökőévben 366 napon át 2020-at írunk, így az 1955-ös születési év a határ. Az ’54-ben vagy előbb születetteknél a napot se kell nézni az ingyen utazáshoz vagy a 09-től 12-ig való boltba lépéshez, az’ 56-ban vagy később születetteknek viszont még szükségük van jegyre vagy bérletre, s a boltokat se látogathatják a 65 éven felülieknek fenntartott idősávban! Erre a Volánbusz Rt. Kontroll Kft. munkatársai tanítottak még 2001/2002-ben, amikor a Volánbusz Hírlevél munkatársaként figyeltem munkájukat. Nekik akkor az 1936/37-es születésűek voltak határértéken.

Szóljon hozzá!