ZETApress

hírportál

Hegedűs elnök maradt

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) tisztújító küldöttgyűlése újabb öt évre Hegedűs Csabát választotta elnöknek. A 18 éve regnáló 57 éves olimpiai bajnoknak komoly kihívója akadt a kétszeres Európa-bajnok 35 éves Ritter Árpád személyében.

A maratoni küldöttgyűlésen a két tábor alaposan egymásnak feszült a szópárbajban. A változást akarók többek között azt is a szemére hányták a jobboldali kötődéséről ismert Hegedűsnek, hogy kezet fogott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Eszükbe sem jutott, hogy a szövetségi elnökeként ez kötelessége volt, s az úriemberek egyébként is így köszöntik egymást.

A szavazáson végül a 120 küldöttből 78-an Hegedűsre, 42-en Ritterre szavaztak. Ez majdnem kétharmados támogatottság, de mivel ide az egyszerű többség is elég, ez bőven megvolt délután a Magyar Sportok Házában.

Térjünk most vissza a pártszimpátiára a pártsemleges szervezetnél. Bármennyire is hangoztatjuk ez utóbbit, a döntéshozók is emberek, s minden kormány és önkormányzat saját embereit szereti helyzetbe hozni. Ezt lehet vitatni, lehet vele egyet nem érteni, de a tények csak tények maradnak.

Az államfő ? mint decemberben megjósoltuk ?, április 11-re és 25-re írta ki tegnap az országgyűlési választásokat, s az erőviszonyok ismeretében fölényes jobboldali győzelem várható. Egy május-júniusban felálló jobboldali kormány esetén nem az lett-e a jó, ha a szövetségek egy jobboldallal szimpatizáló elnöke lett? Igaz, én Ritter Árpád pártkötődését nem ismerem.

Az Orbán-kormány idején választott új elnököt a Magyarok Világszövetsége. A kormányfő látványosan kiállt Boross Péter, korábbi miniszterelnök mellett, a küldöttek mégsem őt választották. Patrubányi Miklós lett a befutó, s az MVSZ-nek juttatott támogatás hirtelen lecsökkent, s a szövetség anyagilag ellehetetlenült. Most ? hogy Hegedűs Csaba elnök maradt ?, legalább a birkózókra nem várhat ilyen sor az újabb Orbán-kormány idején.

A Gyurcsánnyal való kézfogás kapcsán azt sem árt megemlíteni, hogy a mindenkori hatalommal nem érdemes ujjat húzni! Emlékezzünk csak a 2005-ös Illés-koncertre a Sziget Fesztiválon. Bozóki András kultuszminiszter meglátogatta a zenekart a VIP sátorban, de Leventéék látványosan kivonultak. Csak az SZDSZ-es kötődésű Bródy János állt szóba azzal a ?rock-miniszterrel?, aki valaha a Fideszből indult. A következő évi erdélyi turné előtt aztán a zenekar volt legjobban felháborodva, hogy a vártnál jóval kevesebb állami támogatást kaptak. Talán ha nem vonulnak ki látványosan Bozóki elől a sátorból, ha kultúremberek módjára elbeszélgetnek, a következő évi koncertkörút is szóba jöhetett volna, s már ott, ?fehér asztal mellett? a várt támogatást is elnyerik.

A fentiek persze jóval túlmutatnak a délutáni elnökválasztáson. Ez már tömény politika, amely behálózza életünket. Gratulálunk a régi-új elnöknek, kihívójának pedig sok sikert kívánunk a Budapesti Birkózó Szövetség elnökeki székében!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elfogadták a költségvetést | ZETApress

Szóljon hozzá!