ZETApress

hírportál

Vitorlázzunk interneten!

Magyar Vitorlás SzövetségItt az első magyar vitorlás e-sport verseny. A Budapest Boat Show-n debütál a Vitorlázz Itthon ? mindiGO Sport Kupa ? tudatta Somogyi Nóra senior account manager, LA Communications.

A Magyar Vitorlás Szövetség és az Antenna Hungária stratégiai megállapodásának köszönhetően a csütörtökön kezdődő Budapest Boat Show-n bemutatkozik az első hazai vitorlás e-sport verseny. A Vitorlázz Itthon ? mindiGO Sport Kupa névre keresztelt vetélkedésben a helyszínen bárki kipróbálhatja magát a Nemzetközi Vitorlás Szövetség, a World Sailing hivatalos játékában, a Virtual Regattában.

Holczhauser András, a Szövetség főtitkára elmondta: a szervezet kiemelt célja a vitorlázás, mint aktív szabadidős tevékenység népszerűsítése, és az utánpótlás nevelésben kulcsszerepet ifjúsági korosztályok megszólítása. A Virtual Regatta egyaránt alkalmas mindkét célra, hiszen a játék segítségével olyanok is kipróbálhatják a vitorlázást, akik még soha nem ültek hajóban, a gyakorlottabb vitorlázók pedig olimpiai hajóosztályokkal valódi versenyhelyzetbe kerülhetnek.

A helyszíni vetélkedő technikai hátterét a szövetség stratégiai partnere, az Antenna Hungária biztosította. Stodulka Péter termékmenedzsment osztályvezető elmondta: a játék egyszerűsége lehetőséget adott arra, hogy egy bárki számára elérhető játékplatformot telepítsenek a helyszínre. A játék koncepciója pedig jól illeszkedik a mindiGO Sport tematikus sportcsatornákat és élő kosárlabda közvetítéseket kínáló szolgáltatásaihoz, amiben egyébként elérhető a vitorlázóknak szóló Nautical Channel műsora és egy e-sport csatorna, a GameToon is megtalálható.

A Virtual Regatta platformján fut a World Sailing, a vitorlássport nemzetközi irányító szervezetének hivatalos E-vitorlás Világbajnoksága is. A tavalyi első világbajnokságon 74 ország több mint 169 ezer játékosa vett részt. A 2019. évi kiadásban komoly előrelépés jelent, hogy a döntőben már pénzdíjért folyik a küzdelem.

A játék virtuális versenyszabályainak megalkotásáért a World Sailing Versenyszabályok Bizottsága alatt és annak szakmai támogatásával önkéntesen dolgozó hattagú munkacsoport a felelős, amelynek vezetője Böröcz Bence nemzetközi versenybíró. A játék ingyenes és platformfüggetlen. Játszani lehet akár okos-telefonon, tableten vagy számítógépen is, ahol a Virtual Regatta Inshore játékot kell keresni! A versenyről további részletes információkat Facebook-oldalukon találhatunk.

A Magyar Vitorlás Szövetség

Az 1929-ben alakult Magyar Vitorlás Szövetség a tagegyesületek szervezete, az egyes vitorlázók egyesületi tagságukon keresztül válnak a sportág részévé. A szövetségnek közel 140 tagszervezete van, amelyen belül közel négyezer engedéllyel rendelkező sportoló versenyez. Magyarország tavain a tagegyesületek évente összesen több mint kétszáz vitorlás versenyt rendeznek. A versenyzők 50-55 különböző kategóriában, hajóosztályokban mérkőzhetnek az országos bajnoki címekért. A magyar vitorlázás aktívan kapcsolódik a nemzetközi versenyélethez is. A Balatonon évente négy-hat alkalommal kerül sor különféle hajóosztályokban világ- és Európa-bajnokságokra, Európa Kupa futamokra.

Szóljon hozzá!