ZETApress

hírportál

Nagykövetségek díjazása

Sportdiplomáciai díjat adományozott az NVESZ. Negyven magyarországi nagykövetség képviselői vettek részt a Nemzeti Versenysport Szövetség által megrendezett Sport és diplomácia elnevezésű rendezvényen.

Az eseménynek otthont adó New York Palace-ban felszólalók ? köztük dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és dr. Mészáros János NVESZ-elnök ? több ízben is hangsúlyozták a sport és a diplomácia kölcsönhatásainak fontosságát. Először került sor egy nemrégiben alapított díj átadására, amelyet a nemzetközi sportkapcsolatokért sokat tett szervezetek és személyek vehettek át. Emellett bemutatták az NVESZ 2019-es nagyszabású hazai rendezésű sporteseményeit is magába foglaló idei naptárát is.

? A sport soha nem létezett sportdiplomácia nélkül! ? hívta fel a figyelmet bevezetőjében dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke.

? Az hogy ilyen sokan eljöttek erre a rendezvényre, méltó visszajelzése annak, hogy a magyar kormány, és ezáltal a magyar sport jó úton jár, amikor minél több nemzetközi sportesemény megrendezését tűzte ki célul, amelyhez segítségül hívta a gondosan ápolt nemzetközi sportkapcsolatait ? kezdte beszédét dr. Szabó Tünde. Az államtitkár arra is kitért, hogy egy-egy világverseny rendezési jogának elnyerése is rendkívül aprólékos diplomáciai előkészítést igényel, és a magyar sport képviselői hatékonyan működnek ebben is.

? A sport mindig is közelebb hozta a nemzeteket és kultúrákat ? mondta Iglói-Nagy István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sportdiplomáciai fő-osztályvezetője. Hozzátette: nem véletlen, hogy tavaly a minisztériumban létrejött az által vezetett, teljesen új szervezeti egység.

Dr. Mészáros János üdvözölte a sportdiplomáciai főosztály létrejöttét és örömét fejezte ki annak kapcsán is, hogy a Testnevelési Egyetem beindította a sportdiplomácia és nemzetközi kapcsolatok képzése szakot. A Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke hangsúlyozta: 2019-ben az NVESZ-hez tartozó sportágak is számos nagyszabású világversenynek lesznek házigazdái. Példaként említette a szkander világkupát, az ultimate frizbi Európa-bajnokságot, az utánpótlás kick-box Európa-bajnokságot, a superenduro világbajnokságot és a senior tíztánc világbajnokságot.

Dr. Mészáros János bejelentette, hogy az NVESZ megalapította a Nemzetközi Sportkapcsolatok Díját, amelyet a tervek szerint minden esztendőben a területen kiemelkedőt nyújtók kapnak. Elsőként vehették át a díjat: Ausztria nagykövetsége, Kolumbia nagykövetsége, Mexikó nagykövetsége, Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata, Abe Tetsushi, a Magyar Kendo Szövetség technikai igazgatója, Bíró András Zsolt, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke.

Az eseményen Bóné Zoltán, a Nemzeti Versenysport Szövetség főtitkára bemutatta az NVESZ 2019-es naptárát, amely tartalmazza a szövetséghez tartozó sportágak legfontosabb idei magyarországi versenyeit, egyúttal meghívta azokra is a diplomáciai testületek képviselőit.

Szóljon hozzá!