ZETApress

hírportál

Sportfejlesztés Angyalföldön

ASK B-csarnokÚj öltözőkkel, rekreációs helyiséggel is bővült az Angyalföldi Sportközpont. Ma délelőtt átadták a B-csarnok új épületrészét: a bővítés idén januárban kezdődött és szeptemberben fejeződött be.

A beruházásra 193,6 millió forintot fordított a XIII. Kerületi Önkormányzat. Dr. Tóth József polgármester a mai átadóünnepségen beszédében felidézte az ASK múltját is. A folyamatosan növekvő kihasználtság miatt 2017-ben vetődött fel a B-csarnok további bővítésének igénye, például új öltözőblokkok és rekreációs helyiség kialakítása. A sportközpont rendszeresen helyet ad nemzetközi és hazai sporteseményeknek, kerületi kihelyezett óvodai és iskolai testnevelésnek, a kerületi kézilabda utánpótlásnak, szabadidősport rendezvényeknek, illetve nyugdíjasok és fogyatékkal élők is sportolhatnak itt. Hetente 2800-3200 ember sportol itt.

A XIII. Kerületi Önkormányzat sportfejlesztései

Az Önkormányzat 2001-ben döntött a sporttelep rehabilitációjáról: a rekonstrukció 2002-ben indult. Előbb a fekete-salakos labdarúgópályát új műfüves borítású pálya váltotta. 2003-ban az egykori kamionparkoló helyén megépült az Angyalföldi Láng Sportcsarnok. 2010 augusztusában elkészült ? hozzáépítve a meglévő épülethez ? a B-csarnok; ekkor lett a sporttelep Angyalföldi Sportközpont (ASK), és az átadás napja, szeptember 13-a azóta a sport ünnepe a XIII. kerületben. Nyolc éve a teljes körűen akadálymentesített sportcentrum emeleti részén 12 kétágyas, loggiás vendégszobát is kialakítottak.

Rendszeresen tartanak testnevelés-órákat és diákolimpiákat az ASK-ban, amely több sportág képzésének is helyet ad: a Vasas SC kézilabdabázisát az Angyalföldi Sportiskola adja, a Budapesti Honvéd vívóit a Csata DSE képzi. Két éve új otthonra talált az intézményben a labdarúgóutánpótlás- nevelő egyesület, a Szent István SE is. Ugyancsak állandó helyszíne az ASK különféle nemzetközi és hazai sporteseményeknek, szabadidősport rendezvényeknek, és nyugdíjasok és fogyatékkal élők is sportolhatnak itt. Mivel a sportközpont kapacitáskihasználtsága az elmúlt években egyre növekedett, 2017-ben felvetődött a B-csarnok további bővítésének igénye: új öltözőblokk, raktárhelyiségek és az emeleten, a tetőteraszra nyíló rekreációs helyiség kialakítása. Az építkezés január 17-én kezdődött, s szeptember 20-án fejeződött be. A beruházás 193, 6 millió forintba került.

Generációs sportlehetőségek

A csarnokokban délelőttönként kihelyezett testnevelés-órákat tartanak óvodásoknak, iskolásoknak. Hetente kétszer a kerület szép-korú lakói számára ingyenes testedzési lehetőséget biztosít az ASK. A kora délutáni órákban kézilabda és ritmikus gimnasztika utánpótlásedzések vannak. A késő délutáni és esti órákban sportegyesületek, baráti társaságok bérlik a termeket sportolásra. A csarnokokban a testnevelés-órákon kívül a leggyakoribb sporttevékenységek: kézilabda, ritmikus gimnasztika, teremlabdarúgás, tollaslabda, floorball. Hétvégenként jellemzően egész napos rendezvények zajlanak itt ? a küzdősport-versenyektől a labdasport-mérkőzéseken keresztül a táncversenyekig.

A Láng Sportkörtől és az Angyalföldi Sportközpontig

A Láng Gépgyár Sportkör 1925-ben alakult. Sporttelepét Láng László, a Láng Gépgyár tulajdonosa építette ? elsősorban a gyár dolgozóinak. A II. világháború után a létesítmény a kerület egyik tömegsport-központja lett, de az élsport is jelentős volt itt. Például: 1962/63-ban az NB I/B-be jutott a focicsapat, a válogatottságig is eljutottak a teniszezők, komoly sikereket értek el a sakkozók és az asztaliteniszezők. A ’80-as évek második felében a Láng Gépgyár megvált szociális, kulturális és sportlétesítményeitől. 1991-ben a XIII. Kerületi Önkormányzat határozata alapján sikerült megmenteni a nem sportcélú hasznosítástól a Láng Sporttelepet, a Lőteret és az Erdért Sporttelepet. ?94-ben az Önkormányzat tulajdonába került a nagy múltú sporttelep. A Láng Művelődési Központ szeptember 07-ei átadásáról idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!