ZETApress

hírportál

Lesz érmünk a zárónapon!

Lőrincz TamásLőrincz Tamás a tegnap délutáni elődöntőben legyőzte a dél-koreai Minseok Kimet a kötöttfogásúak 77 kg-os súlycsoportjának elődöntőjében, így ma 15:30-tól már az aranyéremért küzdhet.

? Az olimpiai döntőben életem egyik legfájóbb vereségét szenvedtem el a mostani ellenfelem ellen. Emellett összesen háromszor nyertem már ellene, nagyon kemény mérkőzés volt. Az utolsó 1 percben majdnem az életemért küzdöttem, de láttam, hogy ő is megfáradt. Nagyon örülök neki, hogy az utolsó 3 támadását ki tudtam védeni, jól sikerült a felkészülés. Bíztam benne, hogy lentről sikerül akciót csinálnom, ez nem sikerült, de elégedett vagyok, hiszen győztem! Itt van a családom, a feleségem és a gyermekem. Az anyukám majdnem leesett a lelátóról. Mindenkinek köszönöm a szurkolást! ? mondta Tamás.

? Sikerült a taktika, tudtuk, hogy nehéz mérkőzés lesz, de jobban nem is sikerülhetett volna. Hogy a döntőben mi lesz, nem tudom, de a győzelmet célozzuk meg! ? nyilatkozta Sike András, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya, Lőrincz Tamás edzője az elődöntő után. A 77 kg-os súlycsoportban szereplő magyar sportoló ellentmondást nem tűrően versenyzett a vb szombati napján. A háromszoros Európa-bajnok, olimpiai és vb-ezüstérmes Lőrincz előbb a román Marieát, majd a litván Galkinast intézte el technikai tussal úgy, hogy pontot sem engedélyezett ellenfelének!

A negyeddöntőben a junior Európa-bajnok üzbég Nalgijev sem tudta megállítani a ceglédi születésű klasszist, aki 3:0-ra diadalmaskodott, így az elődöntőben az olimpiai és világbajnok, koreai Kim ellen csatázott! ? Nagyon örültem, hogy az előző meccsem kevés ideig tartott, így tudtam egy kicsit pihenni és levezetni. Százszázalékos állapotban érkeztem ma a csarnokba, és pozitívan megyek neki az elődöntőnek is! ? nyilatkozta ekkor Lőrincz Tamás. ? Tomi nagyon jó, bizakodóak vagyunk. A koreai ellenfél erős, de nagyon boldog lennék, ha Tomi győzne. Jó fizikai állapotban érkezett ide, várjuk az újabb kimagasló eredményt! ? lelkendezett Sike András szövetségi kapitány.

Kiss Balázs is tovább mehet!

Kiss Balázs a vigaszágon folytathatja a 97 kilósok versenyében, miután a nyolcaddöntős ellenfele, a bolgár Kiril Milenov Milov egészen a döntőig menetelt. Balázs elsőként a szlovák színekben versenyző Soós Tamással kezdi meg a vigaszági mérkőzéseket 13:30-tól! Kiss Balázs a kínai Csen elleni 12:4-es diadallal kezdett, de aztán jött a hideg-zuhany: a bolgár Milanov mindössze 21 másodperc elteltével 9:0-s technikai tussal múlta felül a 2009-es világbajnokot. ? Minden karrierben vannak meglepetések, esetemben ez a mai, amire nem tudok magyarázatot találni. Az ellenfelem egy elég fiatal birkózó volt, akit le kellett volna győznöm. A meccs után kifelé menet rosszul lettem, de ez nem fizikális probléma volt, fizikailag teljesen rendben vagyok, mentálisan sérültem a küzdelem során ? szomorkodott a vereség után Kiss Balázs.

130 kg-ban Lám Bálint rögtön az első találkozóján 3:1-es vereséget szenvedett a német Popptól, aki egy fordulóval később szintén búcsúzott, így Lám nincs már versenyben. ? Ma is elkövettem pár hibát. Már háromszor találkoztam a némettel, de még mindig nem ismertem ki a mozdulatait. Az első menetben pedig volt egy kis bírói hátszele is? Biztos vagyok benne, hogy minden magyar birkózónak óriási pluszt ad a közönség. Köszönöm a szurkolást! ? mondta Lám Bálint.

Torba Erik számára korán véget ért a világbajnokság. A 60 kg-os súlycsoportban szereplő magyar birkózó pénteken a selejtezőben a moldáv Ciobanutól szenvedett vereséget, aki azonban bejutott a döntőbe, így a BHSE sportolója a vigaszágon folytathatta. Ott viszont hiába vezetett 3:1-re az Eb-5. Kinsinger ellen, a német fordított és 5:3-ra nyert, így Torba Erik kiesett.

DíszvacsoraA budapesti világbajnokság számos kísérőprogramja egyikeként a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) az 1968-as mexikóvárosi olimpia 50. és az 1988-as szöuli játékok 30. évfordulója alkalmából díszvacsorát rendezett, amelyre természetesen meghívta az egykori érmeseket, helyezetteket, csapatvezetőket is. Németh Szilárd, az MBSZ elnöke megnyitójában méltatta az öt és három évtizeddel ezelőtti hősöket, majd Bacsa Péter ügyvezető alelnökkel emlékplakettet adott át nekik.

Többek mellett a mexikói résztvevők közül Varga János (aranyérmes), Csatári József (bronzérmes), Alker Imre (negyedik), Steer Antal (nyolcadik), valamint Rusznyák József és Erdős Márton, a szöuli kötöttfogásúaktól Sike András (arany), Komáromi Tibor (ezüst), Bódi Jenő 62 (negyedik), Takács János (negyedik), a későbbi olimpiai bajnok Repka Attila (nyolcadik), Gáspár Tamás (nyolcadik), valamint Faragó József, Vadász Csaba és Major Sándor, a szabadfogású csapat tagjai közül Bíró László (negyedik), Podolszki Attila, Nagy János és Dvorák László kapott elismerést.

Szóljon hozzá!