ZETApress

hírportál

Barka bronzérmet nyert

Barka Emese 3. vb-bronzérmeBarka Emese szerezte a magyar csapat első érmét a budapesti birkózó-világbajnokságon, miután a tegnapi bronzmeccsen legyőzte a román Kateryna Zhydachevskát. Emese magabiztosan versenyezve nyerte pályafutása harmadik vb-bronzérmét a hazai közönség fantasztikus szurkolásának is köszönhetően.

? Nagyon jó volt hazai közönség előtt versenyezni. Mindenkinek köszönöm, aki támogatott, kijött vagy akár a tévé előtt szurkolt. Most nagyon örülök, boldog vagyok, de azért sajnálom, hogy ez az érem nem lett fényesebb. Az egész világbajnokságon, az elődöntőt leszámítva a koncentráció jellemzett. Ez egy könnyű meccs volt, nem fáradtam el teljesen, bárcsak a döntőben szerepelhettem volna így! ? mondta Emese. Szerdai elődöntőjéről idekattintva olvashatunk

Sastin Marianna egy utolsó másodpercben végrehajtott sikeres akcióval nyerte meg a második vigaszági mérkőzését, így a 62 kilogrammosok kategóriájában a bronzmérkőzésen lépett szőnyegre. ? Este egy nagyon kemény meccsem lesz (Ostapchuk ellen). Nagyon remélem, hogy meg tudom lepni az ukránt is, mert őt még nem sikerült megverni a versenyen, de hol máshol, ha nem hazai közönség előtt ? mondta a meccsre készülve. Wöller Ákos, Sastin Marianna edzője és férje még a nigériai Adeniyi elleni győzelem után értékelte a magyar birkózó teljesítményét: Mariann nagyon stresszes, nagyon ideges volt, de sikerült lenyugtatni, mindent átbeszéltünk, hogy kell birkóznia. Tudtuk, hogy borzasztó nehéz meccse lesz a nigériai ellen. Birkóztak már egyszer együtt, amikor a Mariann az utolsó pillanatokban tudott nyerni. Most talán így az első mérkőzés után lenyugodott, talán érezte, hogy a tegnapi után a bírók részrehajlóbbak voltak.

Sastin MariannMarianna az 5. helyen végzett csütörtök este, miután a bronzmérkőzésen 2:0-ra kikapott 62 kilogrammban az ukrán Yuliia Tkach Ostapchuktól. ? Szülés után egy világbajnokságon ötből 3 meccset megnyerni végül is nem rossz. A felkészülési időszaknak az erő és állóképességi része volt igazán nehéz. A teljesítményemmel elégedett vagyok, ez ellen a lány ellen soha nem tudtam igazán jól birkózni. A következő lépés az lesz, hogy holnap elmegyek a kisfiamért utána pedig? nem is tudom ? mondta Sasztin. A mérkőzés után Völler Ákos, Marianna edzője és férje is nyilatkozott: Tegnap és ma nyertünk egy 5. helyet, nem pedig elvesztettünk egy 3. helyért vívott mérkőzést. A korábbi, japán elleni meccsen kétes bírói döntés volt, de profi sportolóként el kell feledni a múltat és a jövővel kell foglalkozni! Még soha nem sikerült legyőzni az ukrán lányt, de egyre közelebb kerülünk hozzá.

Tegnap már kötöttfogású birkózók is bemutatkoztak a budapesti birkózó-világbajnokságon. Az idén a juniorok között Európa-bajnoki és világbajnoki bronzérmes Váncza István (63 kg) volt a magyar kötöttfogású csapat első fellépője a Papp László Sportarénában, ahol a marokkói Fuad Fajari ellen győzött. A Ferencváros 19 éves tehetsége a románok idei Európa-bajnoka, Mihai Mihut ellen küzdött meg a negyeddöntőbe jutásért, ami már elég nagy falatnak ígérkezett a számára, de végül győzött. Váncza ezt követően viszont kikapott 8:0-ra az orosz Stapan Maryanyan ellen.

? Nem tudok mit mondani. Egy orosszal szemben nem szabad hibázni, én megtettem, amit aztán ő ki is használt. Az első mozzanatnál még éreztem, hogy tudom hárítani a támadását, utána viszont ő dominált. Az elvárásaim magammal szemben magasabbak voltak míg benne voltam, most viszont, hogy kiestem? nehéz bármit is mondani. Ha újra a szőnyegre lépnék egykét dolgot lehet, hogy másképp csinálnék, de ezt nem tudhatom ? mondta Váncza, s mivel ellenfele döntőbe jutott, ma a vigaszágon folytathatja.

A vb-újonc, mindössze 22 esztendős Andrási Józsefnek az 55 kilós súlycsoportban nem sok esélye volt a kétszeres Európa-bajnok Eldaniz Azizli ellen, így ő is csak a vigaszágban reménykedett. ? A sorsolás alapján nehéz ellenfelet, úgy érzem a súlycsoportom legnehezebb ellenfele az azeri Azizli. Egy rutinosabb, idősebb és egy erősebb ellenfelet kaptam. Igazából bízom a folytatásban! A sorsolás alapján a súlycsoportom legerősebb ellenfelét kaptam. Hiszen legutóbb a felnőtt Eb-t is megnyerte, eléggé magabiztosan. Igazából egy rutinosabb, idősebb és egy erősebb versenyzőt kaptam, de bízom a folytatásban, hiszen esélyem van bekerülni a döntőbe. Kiskoromtól kezdve birkózom, és nem nagyon engedtem a szüleimnek, hogy kijöjjenek a versenyeimre. Én ezt zavaró tényezőként éltem meg. És most jól esik, hogy itt vannak a szüleim, barátaim, ismerősök. Remélem még tudok bizonyítani! ? mondta, s ma ő is vigaszágon birkózhat.

Bácsi Péter (82 kg) az osztrák Michael Wagner ellen lépett szőnyegre. A küzdelem esélyese a 35 éves magyar világ- és kétszeres Európa-bajnok volt, s a meccsen egyértelműen ő volt a jobb, igaz, ez csak intésekben mutatkozott meg. Bácsi a selejtezős meccsét szinte lemásolva, 2:1-re győzött a fehérorosz Viktar Sasunouski ellen a nyolcaddöntőben, majd a délelőtt során harmadszor is 2:1 arányban aratott győzelmet a kazah Maksat Yerezhepov ellen, így elődöntőbe került. ? Nem érdekel milyen arányban nyerek, egy a lényeg, több pontot szerezzek a mérkőzés végéig mint az ellenfelem!

Korpási Bálint a nyolcaddöntőknél csatlakozott a küzdelmekhez és mindössze három és fél perc alatt megnyerte bemutatkozó mérkőzését az algériai Tarek Aziz Benaisza ellen, majd sikeresen továbbjutott a brazil Joilson de Brito Ramos Junior ellen is a 72 kilósok között, így elődöntőbe jutott. ? Elsőként voltam kiemelve, ezért az első két meccsem könnyebb volt. A győzelmeknek köszönhetően délután már a döntőbe kerülésért küzdhetek és ez a lényeg.

Az elődöntőkből Bácsi Péter és Korpási Bálint is döntőbe jutott a kötöttfogásúak versenyében, miután Bácsi a 82 kilogrammban technikai tussal győzött a kirgiz Atabek Azisbekov ellen, míg Korpási a bolgár Aik Mnatsakaniant verte a 72 kilogrammban. A döntőkre ma a 18 órától kezdődő programban kerül sor.

? Rosszul kezdődött. Elindítottam egy támadást, amibe beleragadtam és rögtön volt 4 pont hátrányom, ami, ha a mai meccseket nézzük, akkor tetemesnek tűnik, hiszen eddig csak 1-2 pontokkal nyertem a meccseket. Szerencsére sikerült megfordítanom, amihez nagy erőt adott a közönség és a lelátón szurkoló kisfiam. Az első menetben nehéz volt felvennem a ritmust, de a másodikban már sokkal jobban alakult a dolog. Nagyon örülök, hogy bejutottam a döntőbe. Ez leírhatatlan érzés, hogy hazai közönség előtt sikerült ? mondta Bácsi Péter az elődöntő után.

? A semmiből került elő ez az ellenfél, nem tudtunk róla semmit. Egy örmény versenyzőről van szó, bolgár színekben, akivel még sosem találkoztam azelőtt. Az elején elég erősen ellentartott, de szerencsére ki tudtam védeni. Még egy pörgetés is sikerült, amivel átvettem a vezetést. A minimum elvárást teljesítettem, magammal szemben. A német lesz az ellenfelem a döntőben, akivel elég jól ismerjük egymást. Tavaly és 2016-ban is ő volt a világbajnok, úgyhogy biztos egy jó meccs lesz. 2015-ben azonban én álltam a dobogó tetején, remélem ez idén megismétlődik ? nyilatkozta Korpási Bálint az elődöntő után.

Sike András, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya is értékelte a fiúk elődöntős szereplését: Arra kellett figyelnie a srácoknak, hogy a megbeszélt technika alapján birkózzanak. Peti az elején egy kicsit fegyelmezetlen volt, de szerencsére visszahozta. Nem könnyű ilyenkor mindkét birkózóra figyelni, de szerencsére a kollégák segítségével ezt is meg tudtuk oldani. Optimista vagyok a döntőket illetően, remélem, hogy mind a kettőt behúzzuk! Bácsiból talán egy kicsit többet kivett az elődöntő, de mindkettőjükben maradt még tartalék ? mondta a kapitány.

Szóljon hozzá!