ZETApress

hírportál

Barka bronzéremért birkózhat

Barka EmeseFantasztikus birkózással menetelt az elődöntőig az 57 kg-os súlycsoportban induló Barka Emese a budapesti vb-n. A magyar sportoló előbb a francia Riviere-t verte meg 5:2-re, majd szinte a szőnyegbe döngölte a lengyelek egyetemi vb-ezüstérmesét, Wrzesient (10:0), és a koreai Umon is felülkerekedett, aki ellen 0:4-ról fordítva diadalmaskodott 11:4-re.

? Az első mérkőzés mindig kritikus, nehéz ráhangolódni, de ahogy vége van, már készülök a következőre. Mindig öt perccel a menet előtt kérem, hogy mondják meg, kivel fogok küzdeni, mert nem igazán szeretek ezzel foglalkozni ? mondta a többszörös vb- és Eb-érmes Barka. ? Ami a negyeddöntőt illeti: az első menetben volt egy mélypont, amikor nem koncentráltam eléggé, utána viszont sikerült érvényesítenem az akaratomat. Most kell egy kis idő, hogy kimenjen belőlem ez a meccs, és majd utána kezdek el foglalkozni elődöntős ellenfelemmel.

Barka a fináléért a kétszeres Európa-bajnok bolgár Dudovával küzdött meg tegnap délután. Barka Emese kikapott a bolgár Bilyana Zhivkova Dudovától az elődöntőben az 57 kilogrammban, így ma este a bronzéremért léphet szőnyegre. ? Voltak már nehéz meccseim, de most nem tudom, hogy mi történt. Egyszerűen nem tudtam közel kerülni hozzá, megcsinálni az akcióimat. Ezt meg kell beszélnem az edzőkkel, mert egyelőre nem tudom, hogy hol volt a hiba. Végig úgy éreztem, hogy meg tudom fordítani a mérkőzést, de egyszerűen nem tudtam közel kerülni hozzá ? nyilatkozta Barka az elődöntő után.

A mérkőzés után Ritter Árpád, a női válogatott szövetségi kapitánya is sajnálatát fejezte ki, hogy Emesének nem sikerült a döntőbe jutás. ? Az ellenfélnek egy sajátos, aláfordulási technikája van, mi megpróbáltuk ezt kizárni, hogy ne tudja irányítani a meccset. Emese a saját stílusában próbált birkózni, de ez sajnos nem sikerült. Akárcsak Emese, én is végig úgy hittem, hogy meg tudja fordítani a mérkőzést. Volt is egy pillanat, amikor mögé került Emese, ott egy kicsit szorosabbra, szűkebbre kellett volna vennie és talán sikerült volna ? mondta Ritter. Emese a bronzéremért a román Kateryna Zhydachevska vagy a kanadai Alexandria Rebekkah Town ellen birkózhat ma délután.

Sajnos Németh Zsanett nem léphetett a szőnyegre a tegnap esti bronzmeccsen 76 kilogrammban, mivel a komoly sérülése miatt csak veszélyeztette volna a további felkészülését a 2020-as tokiói olimpiára. Zsanett a szerda reggelt már a Sportkórházban kezdte, válogatott edzője, Nagy Lajos társaságában nézette meg a jobb térdét. A vizsgálatokból kiderült, hogy az újpesti birkózónő térdszalagja nem szakadt el, viszont a rándulástól kissé beszakadt. Az orvosok a vb-re való tekintettel speciális, kineziológiai tapaszokkal igyekeztek rögzíteni a sérült testrészt, de nem javasolták a folytatást. ? Tegnap a meccs közben még nem éreztem fájdalmat, a meccs után még be volt melegedve a lábam. Sajnos, a belső szalagom be van szakadva, így nem tudok szőnyegre lépni. Nem szeretném kockáztatni a felkészülésemet a tokiói olimpiára és a selejtezőre. Még nem volt meg az MR vizsgálat, így pontosabb részleteket majd csak később tudok mondani! ? nyilatkozta Zsani, aki így az 5. helyet szerezte meg.

A 62 kilósoknál Sastin Marianna a venezuelai Herrera legyőzése után vitatható körülmények között kapott ki 2:1-re a japán Kavajtól. ? Nem tudom, a bírók melyik meccset nézték, a japán két percig szaladgált hátrafelé, ennek ellenére nem intették meg, erre nem tudok mit mondani. Fair bíráskodásra számítottam, amit nem kaptam meg, dühös vagyok, mert ha kap egy intést, akkor győzteseként jöhettem volna le a szőnyegről ? mondta Mariann, aki a vigaszágon folytathatja ma a szereplését a 62 kilogrammban, miután a nyolcaddöntőben a japán Yukako Kawaitól elszenvedett vereségét követően ellenfele a döntőbe jutott. Vigaszági ellenfele a nigériai Aminat Oluwafunmilayo Adeniyi lesz.

Kikapott a vigaszágon Szmolka Nikoletta a nők 72 kilós kategóriájában a budapesti birkózó-világbajnokságon. Az élete első felnőtt világversenyén induló magyar sportoló kedden a súlycsoport szuperklasszisától, a mongol Ocsirbattól kapott ki, aki azonban egészen a döntőig menetelt, így Szmolka ma a vigaszágon folytathatta. Ott viszont nem volt esélye a kétszeres junior, kétszeres U23-as Európa-bajnok, felnőtt Eb-bronzérmes török Buse Tosun ellen, aki technikai tussal (11:0) győzte le. ? Egyáltalán nem sikerült megvalósítanom az eltervezett taktikát. Jobban bízott bennem az edzőm, mint én magamban, sajnos még rutintalan vagyok. Igaz, hogy a vállam továbbra sem jó, de nem akarok kifogást keresni, nem ezen múlott a mérkőzés ? mondta elkeseredetten Szmolka Nikoletta.

50 kg-ban Köteles Alexandra tussal veszített az Eb-bronzérmes, svéd Peterssonnal szemben. ? Nagyon elfáradtam. Egy kisebb sérülés miatt a felkészülés sem sikerült tökéletesre, ráadásul én munka mellett birkózom, most ennyi fért bele. Szerettem volna nyerni, verhető is volt az ellenfél, most nem jött össze, de köszönöm a szurkolást, sokat jelentett a közönség, remélem, a vereség ellenére is büszkék rám! ? nyilatkozta Köteles Alexandra.

Dénes Mercédesz (53 kg) 11:0-ra maradt alul a venezuelai Villegassal szemben. ? Igyekeztem koncentrálni a mérkőzés elején, de az ötpontos dobás után már nem hiszem, hogy több volt benne. Magasabb ellenféllel birkóztam, nem igazán tudtam őt kimozgatni, ez lehetett a kulcs. Ettől függetlenül az esélytelenek nyugalmával léptem szőnyegre, fáj ugyan a kiesés, de lesz még ennek folytatása ? kesergett Mercédesz.

Szóljon hozzá!