ZETApress

hírportál

Zsani éremért birkózhat

Németh ZsanettA 76 kg-os súlycsoportban szereplő Németh Zsanett bronzéremért birkózhat ma a budapesti birkózó-világbajnokságon. A magyar versenyző előbb az Európa Játékok-győztes, fehérorosz Vaszilisza Marzalijukot, majd a mongol Gelegjamtsot győzte le, a döntőért pedig a világ- és Európa-bajnok török Yasemin Adarral találkozott.

? A fehéroroszt illetően kellemetlen ellenféllel küzdöttem, mindig is felnéztem rá, mert már kétszer is szerepelt olimpián, ahol helyezéseket ért el, de most végre le tudtam győzni. Véletlenül megharapta a csuklómat, ami kicsit hátráltatott, de ez semmi volt ahhoz képest, amit a közönség és a család támogatása jelentett. A hosszú végtagjai ellenére sikerült rajta fogást találnom, nagyon örülök a győzelemnek. A nevelőedzőm a kabalám, eddig mindig szerencsém volt, ha a helyszínen szurkolt nekem, hiszen magyar világversenyen már többször is sikerült a dobogón végeznem. Nem az a fajta versenyző vagyok, aki ki tudja zárni a külvilágot, most is hallottam a szurkolást a nézőtérről. Láttam az édesapámat is a lelátón, ami óriási erőt adott ? mondta Németh Zsanett.

Sajnos nem sikerült az újabb bravúr, a hősiesen helytálló Németh Zsani nem bírt a címvédő Yasemin Adarral a nők 76 kg-os súlycsoportjának délutáni elődöntőjében. Az újpesti birkózónő megpróbált visszavágni török riválisának a tavalyi, újvidéki Európa-bajnokság döntőjében elszenvedett vereségért, és jól is kezdte a mérkőzést, 1:0-s vezetését követően azonban megsérült a térde, és innentől kezdve elképesztő fájdalmak közepette kellett küzdenie. Adar sportszerű volt, hiszen nem támadta direktben a magyar versenyző sérült testrészét, de így is egymás után szerezte a pontokat, és végül 9:1-re diadalmaskodott. Némethet többször is ápolni kellett, hatalmas szívének és harci szellemének köszönhetően ? a lelkes magyar tábor buzdítása közepette ? végig tudta birkózni a meccset.

? Az első három percben azt gondoltam, hogy végig tudom csinálni a sérülésem ellenére. Úgy érzem, komoly a baj. Most még meleg a helyzet, ezért nem tudok mit mondani a holnapi napról. Lejöhettem volna a szőnyegről, de ez egy vb, ráadásul itthon, úgyhogy ez meg sem fordult a fejemben. Az ellenfelem sportszerű volt, de most jön a kellemetlen várakozás ? mondta Zsanett a meccs után, Ritter Árpád szövetségi kapitány azonban nem szolgált jó hírekkel.

? A tavalyi vb-győztes ellen küzdött. Az volt a taktikánk, hogy próbálja irányítani a mérkőzést. Tudtuk, hogy az ellenfél jobb kézzel indul, azt próbáltuk kizárni, hogy ne tudja megcsinálni a lerántást. Az utóbbi nem sikerült, mert ebbe sérült bele Zsanett. Az első menetben még reménykedtem, de a másodikban már elúszott a mérkőzés. Hazai közönség előtt nem akarta feladni. Az orvos azt mondta, hogy részlegesen elszakadt a keresztszalagja, úgyhogy nagyon úgy tűnik, itt befejezte a versenyzést ? szomorkodott Ritter. Azért a csodában még bízhatunk, ha mégsem ennyire súlyos a sérülés, akkor Németh ma megkísérelheti megszerezni a bronzérmet.

A férfiaknál a 97 kilós szabadfogású Olejnik Pavlo az esti programban bronzéremért birkózott, de 2:2-vel kikapott kubai-olasz ellenfelétől, így 5. lett. A 68 kilós lányoknál Wilson Vanessa a kirgiz Zsumanazarovától 10:0-ra, a 65 kg-osok között Sleisz Gabriella a japán Gempejtől 8:0-ra, míg a 72 kilósoknál Szmolka Nikoletta a mongol Ocsirbattól 10:0-ra kapott ki.

? Meglepett az ellenfelem, mert nagyon távolságtartó volt. Nem tudom, ez mennyire látszott, de én éreztem. Sajnos nem ismerem még annyira. Mindig jó érzéssel tölt el az, hogy itthon lehetek és Magyarország színeiben léphetek a szőnyegre. Ez a meccs most így sikerült? ? mondta a 68 kg-s Wilson Vanessa.

? Nagy élmény volt a család és a barátok előtt birkózni, de igyekeztem mindezeket kizárni. Egy fejjel magasabb voltam, mélyre ment az ellenfelem, ezért nem tudtam elkapni. Volt egy sérülésem, ezért a felkészülésem nem úgy sikerült, ahogy terveztem, de nagy öröm volt itt lenni. Remélem, nem okoztam csalódást a hazai közönségnek! ? mondta a 65 kg-s Sleisz Gabriella.

? Kaptam egy lehetőséget, amivel nem tudtam élni. Szerettem volna pontot szerezni, sajnos ez nem sikerült. Egyáltalán nem vagyok elégedett a teljesítményemmel. Nem esett jól, hogy megsérült a vállam, de sokkal jobban bánt, hogy lelkileg mélypontra kerültem. Az első menet után az edzőm úgy küldött vissza, hogy próbáljam meg élvezni a birkózást, sajnos ez sem jött össze ? mondta a 72 kg-s Szmolka Nikoletta. Mivel a mongol Ocsirbat bejutott a döntőbe, így Niki ma a vigaszágon folytathatja.

Szóljon hozzá!