ZETApress

hírportál

Lovas hétvége Fóton

A Magyar Lovasterápia Szövetség a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével és támogatásával szeptember 28-a és 30-a között, immáron 14. alkalommal rendezi meg nemzetközi és hazai Díjlovas Versenyét és Lovasterápiás Versenyét. Idén a Díjlovas Verseny egyben világkupa-forduló is lesz ? tudatta Pethő Zsófia.

A Magyar Lovasterápia Szövetség Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenye CDI3*/CDI-W/CDIJ/CDIY/CDIP és Lovasterápiás Versenye főtámogatója az OTP Bank Nyrt., kiemelt támogatók az ELMŰ-ÉMÁSZ, az EMMI, a Mercedes-Benz Hungária Kft. és a Hewlett Packard Enterprise. Helye: NGYSZ Lovasterápiás és Oktató Központja Fót, Vörösmarty tér 2. Fotóink Gordon Eszter, Fürjes Viktória és Kocsis Zoltán felvételei.

Az előző évekhez hasonlóan idén is nemzeti és nemzetközi keretek között zajlik a Díjlovas Verseny. Az idei nemzetközi díjlovas versenyre ? melynek két versenyszáma most Világkupa-forduló is lesz ? 67 lóval neveztek hazai és külföldi sportolók, így a nemzeti díjlovas versennyel együtt összesen 123 ló és lovasa vesz részt a versenyen. A három nap alatt a programban 32 versenyszám szerepel, 13 nemzet 102 lovasa méri össze a tudását.

A versenyen olyan neves lovasok is indulnak, mint Dorothee Schneider olimpiai bajnok és Benjamin Werndl díjlovas Németországból, a hazai versenyzők között láthatjuk Szalay Nikolett és Ács Róbert többszörös magyar bajnokokat is. Idén mindhárom napon lovasbemutatót tart az Alsó-szászországi Ménes Celle. A korábbi évekhez hasonlóan a nemzetközi versenyen többek között Szent György-díj, Intermediate I., Intermediate I. Kűr, Intermediate II., Nagydíj, Nagydíj Special, valamint Nagydíj Kűr versenyszámokat rendeznek. A nemzeti Díjlovas Verseny résztvevői nehéz, közép és könnyű osztályú díjlovas kategóriában indulnak.

A Gyermekmentő fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában három napon keresztül egymás mellett, sőt, egy játékos és látványos versenyszám erejéig egymással versenyeznek élsportoló lovasok és fogyatékkal élő gyerekek. A vasárnapi közös versenyszámon Dr. Marie-Theres Thiell, az ELMŰ és ÉMÁSZ Igazgatóságának elnöke és Bánki Erik, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja csapatkapitányként segíti a versenyző gyerekeket. A közös versenyzés egyrészt hatalmas élmény a gyerekeknek, másrészt népszerűsíti a lovasterápiát, mint kiegészítő terápiás eljárást, és nem utolsósorban az egész lovassportot is. A verseny egyik száma a Díjlovagló Parasport Magyar Bajnokság lesz.

A Nemzetközi Díjlovas Verseny összdíjazása 9600 euró, a Nemzeti Díjlovas Versenyé 800 ezer forint. A Lovasterápiás Versenyre 170 induló jelentkezett ? látás- és mozgássérültek, hiperaktív, tanulásban és értelmileg akadályozott gyerekek. A terápiás versenyek összdíjazása négymillió forint. A gyerekek díjazása tudatosan magasabb, mint az élsportolóké. Ezek a nyeremények sokat jelentenek az intézményeknek, hiszen sok csapat a díjakból finanszírozza év közben a terápia költségeit! A versenyre érkező gyerekek és kísérőik utaztatásáról, szállásáról és ellátásáról szintén a Gyermekmentő Szolgálat gondoskodik.

A szeptemberi versenyt 14. éve rendezik meg Fóton, hagyományosan jó hangulatban, sok vidámsággal és játékkal. Erről nemcsak a gyerekek, díjlovasok és a lovak gondoskodnak, hanem a rengeteg önkéntes segítő, a szervezők, lovászok, arcfestők, animátorok, közös játékok és nem utolsó sorban a támogató cégek. Az OTP Bank, mint a Gyermekmentő főtámogatója, hosszú évek óta segíti a szervezet sokrétű egészségügyi programját. A mozgó fogorvosi rendelő is kint lesz a verseny ideje alatt, ahol a szakemberek 09 és 17 óra között fogászati szűrést és felvilágosítást nyújtanak mind a három napon. A fogorvosi busz előtt ? bármerre is járjon ? mindig jókedvű gyerekek hosszú sora kígyózik, akik a játékos foglalkozásoknak köszönhetően egyáltalán nem félnek a fogorvosi vizsgálattól!

A rendezvényre idén is kitelepül a szervezet nőgyógyászati szűrőkamionja ? a Waberer?s International Nyrt. jóvoltából. Először kapcsolódik be a rendezvénybe az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) ? Biztonságosabb Internet Program, melynek magyarországi konzorciumvezetője a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. A szervezet a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul, ezért is települnek ki a SIP-oktatók mindhárom napon 9 és 17 óra között, és tartanak előadást a biztonságos internet-használatról a versenyre kilátogató és a lovasterápiás versenyen részt vevő gyerekek részére.

Pénteken a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete fóti iskolás gyerekeknek tart bemutatót az elsősegélynyújtás alapjairól. A verseny kiemelt szponzora, az ELMŰ-ÉMÁSZ (innogy SE) támogatásával és közreműködésével megújuló energiákkal működő zöld parkot alakítottunk ki fóti intézetünkben, az Élhető Jövő Parkot. A verseny közönsége a helyszínen megismerkedhet a nap, a szél és a víz energiájával fenntartható módon működő környezetvédő megoldásokkal. Szeptember 28-án az enHome Zöldjárat, az ELMŰ-ÉMÁSZ cégcsoport országjáró edukációs roadshow-ja is kitelepül. A kísérletekkel és interaktív elemekkel gazdagított programon a fóti általános iskola tanulói érdekes előadásokat hallhatnak a környezettudatosságról és a fizikáról.

A Mercedes-Benz Hungária Kft. a verseny egyik kiemelt támogatójaként a MobileKids (MoKi) programjával jelenik meg a rendezvényen. A program célja, hogy játékos formában segítsen a gyermekeknek elsajátítani a biztonságos közlekedés szabályait. Ennek érdekében számos elméleti és gyakorlati feladat, illetve egy fantasztikus mini KRESZ-pálya is várja a gyerekeket, ahol kisautókkal és biciklikkel is közlekedhetek. A jól elvégzett feladatok után ajándék fagylalt jár a gyerekeknek. Amíg a gyerekek játszanak, addig a szüleik tesztvezetésen próbálhatják ki a legújabb Mercedes-Benz modelleket. A MobileKids (MoKi) programról bővebb információ a weboldalon található.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Hewlett Packard Enterprise közötti együttműködés huszonnyolc éves múltra tekint vissza. A partnerség fontos részét képezi a szervezet központjaiban az IT infrastruktúra biztosítása. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat hosszú távú céljai közt szerepel a legmodernebb technológiák bevezetése, ehhez tudott hozzájárulni a HPE Aruba Meridian felhő alapú navigációs rendszere, amely a Fóti Lovasterápiás és Oktató Központ területére lett konfigurálva.

Az egész világon ez a teljes-körű installáció rendelkezik a legnagyobb lefedettséggel egy adott területre vetítve, Magyarországon a Lovasterápiás Központ büszkélkedhet elsőként ezzel az innovatív technológiával. Az egyes versenyszámok házigazda szerepét a Gyermekmentő Szolgálat ismert közéleti tagjai ? politikusok, művészek, sportolók ? vállalták el. Az MLTSZ munkájáról bővebb információ a weboldalon található. Minden érdeklődőt szeretettel várunk ingyenes rendezvényünkön! Megközelítés: a Fóti útról, a Tímár Vaskereskedés után közvetlenül a köves útra behajtva.

Szóljon hozzá!