ZETApress

hírportál

Bajnokok útmutatása

Élsportolók és olimpikonok segítik a gyermekek egészségtudatos nevelését. Ma hivatalosan is kezdetét veszi a Bajnokok Útja Alapítvány és a Coachingpoint közös mentorprogramja a kőbányai Harmat Utcai Általános Iskolában ? tudatta Aranyi Péter alapítványi titkár.

? A lehetőségnek köszönhetően az ötödik osztályos tanulók egész éves mentorprogramban vehetnek részt, melynek során élsportolók bevonásával ismerhetik meg az egészséges táplálkozás és a mozgásban gazdag életmód fontosságát ? hívta fel a figyelmet Fazekas-Zur Krisztina kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, a Bajnokok Útja Alapítvány alapítója.

A Bajnokok Útja Alapítvány és a Coachingpoint tavasszal hirdette meg mentorprogramját budapesti és Pest megyei általános iskolák számára, immáron második alkalommal. A felhívásra olyan 4. osztályos diákok jelentkezhettek, akik ebben a tanévben kezdik meg az 5. évfolyamot. Az idei pályázatot is kiemelt érdeklődés övezte, végül a szakmai zsűri döntése alapján egy budapesti és egy Pest megyei általános iskolában kezdődhet meg a mentorprogram. A kőbányai Harmat Utcai Általános Iskolában ma, míg az üllői Árpád Fejedelem Általános Iskolában szeptember 28-án pénteken startol el a projekt. A mentorprogram keretein belül a gyermekek mindkét intézményben összesen 6+1, másfél-kétórás foglalkozásokon vehetnek részt.

? Ezek az alkalmak segítenek a gyermekeknek abban, hogyan fogalmazzák meg céljaikat, illetve hogyan valósítsák meg azt a folyamatot, amely a célok eléréséig szükséges ? hangsúlyozta Tari András, a Coachingpoint mentora. Ahogy az egyéni, úgy a csapatmunka is fontos, ezért mindkettő lehetőség nagy hangsúlyt kap a mentorprogramban. A célok elérése közben felmerülő akadályok sokszor még a felnőtteket is eltántorítják, ezért a mentorok kitérnek az esetleges nehézségekre is, illetve segítenek a gyermekeknek, hogy meg tudják fogalmazni saját erősségeiket.

A Márkus Anna, Tari András és Kovács Andrea coachok által kidolgozott, az alapítvány programjára épülő mentorprogram, a coaching-szemlélet és az eszköztár segítségével a sporton és az egészséges életmódon keresztül ismerteti a meg a tudatos jövőépítés fontosságát a gyermekekkel, oly módon, hogy egy mindennapi használatra alkalmas eszközt ad a kezükbe. Ezt az eszközt elsősorban példákon keresztül mutatják be, hiszen a meghívott sportolók nemcsak a sikereikről, hanem a nehézségekről és a kudarcokról is beszámolnak.

? A mentorprogramban az egészséges táplálkozás is kiemelt hangsúlyt kap. Tavaly díjnyertes zöldségszobrásszal is találkozhattak a gyerekek, melynek köszönhetően játékos, érdekes formában ismerkedhettek meg az egészséges életmóddal ? emelte ki Fazekas-Zur Krisztina. A kezdeményezésben az alapító mellett olyan neves sportolók vesznek részt, mint az olimpiai bronzérmes Marosi Ádám öttusázó, a paralimpikon Boronkay Péter triatlonista, az EHF-kupagyőztes Tápai Szabina, az Eb-ezüstérmes Varga Katalin, az első női hegyi-kerékpáros Benkó Barbara, valamint az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás birkózó.

Az előző év sikere után több önkéntes is jelentkezett a programban való részvételre, segítségnyújtásra. ? Coach szakmai körökben tartott bemutatónkat követően több kolléga megkeresett, hogy önkéntesként szívesen elsajátítaná a módszert. Erre idén mindenképp fogunk lehetőséget biztosítani valamilyen módon, egy vagy két fő számára ? hangsúlyozta Tari András. A Bajnokok Útja Alapítvány második mentorprogramja az eheti első foglalkozásokkal indul el és egészen a 2018/19-es tanév végéig tart. A program fő támogatója az Auchan, mely az elmúlt két év során 16 ezer euróval járult hozzá a Bajnokok Útja Alapítvány működéséhez.

Bajnokok Útja Alapítvány

A szervezetet a kétszeres olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina hozta létre 2013 februárjában. A Bajnokok Útja Alapítvány ? ahogy a neve is jelzi ? kiemelt küldetése, hogy segítse a jövő bajnokait céljaik kitűzésében és álmaik megvalósításában, illetve előmozdítsa az egészségtudatos életmód elterjedését a mindennapi életben. Az alapítvány munkájában többek között olyan neves sportolók vállalnak aktív szerepet, mint az olimpiai bajnok tornász Berki Krisztián, a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó Kammerer Zoltán, a többszörös magyar válogatott kézilabdázó és olimpiai negyedik helyezett Fazekas Nándor, a londoni olimpikon Benkó Barbara, valamint az olimpiai ezüstérmes öttusázó, Marosi Ádám.

Szóljon hozzá!