ZETApress

hírportál

Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja

Idén 3. alkalommal rendezte meg tegnap a világ egyik legnagyobb egyetemi szabadidősport rendezvényét, a Budapesti Egyetemi Sportfesztivált a Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetség (MEFS) a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) együttműködésével, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) támogatásával.

Az UNESCO által meghirdetett Egyetemi Sport Nemzetközi Napja (IDUS) keretében tartott eseménynek budapesti házigazdája a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) volt. Ezzel Magyarország is csatlakozott a FISU (Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség) 174 tagországának világot behálózó rendezvényéhez ? tudatta Bányász Árpád.

A Budapesti Egyetemi Sportfesztivál programjai amellett, hogy kiemelten a sportról és a fizikai aktivitásról szóltak, párhuzamosan lehetőséget adtak az egyetemisták egészséges életmódjának figyelemfelhívására, népszerűsítésére előadások és sport témájú programok formájában. Az Orczy-kertben szeptember 20-án reggel 10-től este 6 óráig számtalan érdekes sporttal, sporthoz kapcsolódó előadással és játékkal várták a szervezők a mozogni vágyó egyetemistákat. A rendezvényre húszezer egyetemistát vártak a szervezők.

Az eseményt prof. dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke nyitotta meg. A Budapesti Egyetemi Sportfesztivál résztvevőit köszöntötte prof. dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága elnöke, dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, dr. Simicskó István kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, dr. Józsa János, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, dr. Sára Botond Józsefváros polgármester. A megnyitót a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Tonfa Szakosztályának Intézkedéstechnikai csoport és Cross tréning bemutatói színesítették. Végezetül Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke a Sportnap társrendezőjeként kívánt nagyszerű szórakozást és jó sportolást a jelenlévőknek. A megnyitót egy közös sétával zárták a felszólalók, mely keretében végigjárták az Orczy-parkot és kipróbálhatták a különböző sportaktivitásokat.

A MEFS egyik fő célja a rendezvénnyel, hogy a hallgatók mindennapjaiba szervesen beépüljön a heti 3×45 perc mozgás, melyet élete folyamán is megtart. A MEFS folyamatosan azon dolgozik, hogy szabadidősportos kampányaival megfelelő külső motivációt biztosítson a felsőoktatásban tanulóknak arra, hogy szerves részét képezze mindennapi életüknek a tanulás mellett a sport is. Az IDUS-t e kettősség jegyében szervezték tagintézményeikkel karöltve. Az idei MozduljRá! Heti 3×45 perc mozgás megváltoztatja az életed! Belefér?! kampány nagykövete Szatmári András Universiade-, világ- és Európa-bajnok kardívó, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója, aki a rendszeres testmozgást népszerűsíti a kampány keretében. Az Orczy-kertben megrendezett sportfesztiválon a világbajnokkal lehetett vívni, motivációs előadásán pedig bepillantást engedett abba, hogy csak akarni kell és belefér a tanulás mellett a sport is az egyetemisták mindennapjaiba. Erre egy kampányfilmet is készített vele a MEFS.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=E_wAhqWwfNU[/youtube]

A rendezvényen Szentgyörgyi Rómeó és Faluvégi András is megmozgatta a közönséget intenset alakformáló és zumba órákkal. Továbbá olyan játékos sportokat is ki lehetett próbálni, mint a frizbigolf, buborékfoci, rekeszmászás, óriás jenga, labdapók, PlayIT ? Mozdulj Gamer aktivitások stb. A Szerencsejáték Zrt. sátránál olyan világklasszisoknak lehetett büntetőt dobni, mint Győri Barbara (MTK Budapest kapusa) vagy Suba Sára (Váci NKSE junior világbajnok kapusa). Az esemény műsor-vezetője: Molnár Mátyás, a rendezvény fővédnöke: Tarlós István, Budapest fő-polgármestere volt.

Védnökök: prof. dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága elnöke, dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, prof. dr. Bódis József, az EMMI oktatásért felelős államtitkára, dr. Simicskó István kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, prof. dr. Józsa János, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke, dr. Koltay András, az NKE rektora és dr. Sára Botond, Józsefváros polgármestere.

Az IDUS 2018 ? Budapesti Egyetemi Sportfesztiválhoz az alábbi fővárosi felsőoktatási intézmények csatlakoztak: Állatorvostudományi Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Edutus Főiskola, Eötvös Loránd Tudományegyetem ? inkluzív sportnap, 5vös5km, aerobik party, Kodolányi János Főiskola, Károli Gáspár Református Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Óbudai Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Semmelweis Egyetem, Semmelweis Egyetem ? Pető András Kar, Szent István Egyetem ? Budai Campus, Testnevelési Egyetem, valamint a Milton Friedmann Egyetem (volt Zsigmond Király Egyetem), melynek szeptember 07-ei évnyitója idekattintva olvasható.

A budapesti központi program mellett csatlakozó programként az ELTE Inkluzív Sportnapja a Tüskecsarnokban és a rekord-résztvevői létszámot felmutató 35. 5vös5 futóverseny a Lágymányosi kampuszon és a hozzá csatlakozó, a MEFS által szervezett Egészségséta, valamint a Természetjáró Fiatalok Szövetsége által János-hegyre szervezett gyalogostúra színesítette a nap programját.

Szóljon hozzá!