ZETApress

hírportál

Tour de Hongrie-ajándék a főnöknek

A Polartec-Kometa olasz sprintere, Matteo Moschetti nyerte tegnap a Tour de Hongrie 2. szakaszát. A székesfehérvári sprintben két másik olasz: Attilio Viviani (Sangemini) és a sárga trikós Manuel Belletti futott be az első három között, utóbbi megőrizte 1. helyét az összetettben ? tudatták sajtósaik. A szerdai 1. szakaszról idekattintva olvashatunk.

Nyomasztó hőségben, rettenő napsütésben indult útjára a Tour de Hongrie csütörtöki szakasza a velencei Korzóról. A mezőny izgatottan kezdett, hiszen már az első órában 47 kilométer/órás átlagsebességet futottak a kerékpárosok. A szökési kísérletek egymást érték, végül a csákvári hegyi hajránál lépett el három versenyző, a holland Adne van Engelen (Bike Aid), az olasz Michele Gazzara és klubtársa, Antonio Di Sante (mindkettő San Gemini MG K Vis), előnyük olykor a három percet is megközelítette, de Székesfehérvárig nem tudtak eljutni a mezőny előtt.

A nap során eldőlt, hogy egészen szombatig bizonyosan a lengyel Stosz viselheti a legjobb hegyi menőnek járó piros mezt, hiszen a CCC Sprandi Polkowice kerékpárosa megnyerte a nap első hegyi hajráját Vereben. A piros trikó pénteken nem kerül veszélybe, az Alföldön átvezető hosszú szakaszon egy-egy felüljáró lesz majd a legkomolyabb magaslat. Székesfehérvár előtt a mezőny elkapta a szökevény triót, de ezt követően sem maradtak abba a kísérletek, mind a három körben akadt olyan versenyző ? például a MyBike Stevens színeiben tekerő Pelikán János ?, aki ezzel próbálkozott, de a sprinterek csapatai olyan komoly tempót diktáltak, hogy senkinek sem volt esélye.

A székesfehérvári sprintben végül az olasz Matteo Moschetti szerezte meg a győzelmet, egy teljes géphosszal honfitársai, Antonio Viviani és Manuel Belletti előtt. ? A szakasz első része nagyon gyors volt, a szökevények nagyon jól haladtak, hátul pedig a csapatok nem akarták messzire engedni őket. A városba érve az utolsó körben nagyon nehéz dolgom volt, mégis remekül sikerült a sprint. Nagyon örülök, mert ez a győzelem fontos volt a csapatnak és főszponzorunknak, a Kométának ? mondta Moschetti, akinek ?főnöke?, a Polartce-Kometa egyik alapítója, a legendás kerékpáros, Alberto Contador csütörtök este érkezik Magyarországra. Szép ajándék számára ez a szakaszsiker.

No és a zöld trikó, hiszen Moschetti a szakaszgyőzelemmel újabb pontokat gyűjtött és átvette a vezetést a gyorsasági pontversenyben. Az összetettben nem tudta, hat másodpercnyi előnnyel továbbra is Manuel Belletti vezet, aki így pénteken is sárga mezben kezdheti majd a táv teljesítését. ? Ezen a szakaszon nemcsak a sárga trikó megőrzése volt a cél, szerettünk volna újabb szakaszgyőzelmet kiharcolni. Sajnos az utolsó kilométereken gondjaim voltak a kerékpárommal, így nem is tudtam úgy sprintelni, ahogyan szerettem volna. A Tour de Hongrie hátralévő szakaszai is kedveznek nekem, bízom benne, hogy még tudok újabb szakaszgyőzelmet szerezni ? nyilatkozta a sárga trikós Belletti.

A nap leggyorsabb magyar versenyzője Karl Ádám (magyar válogatott) volt, aki a győztessel azonos idővel a tizennyolcadik helyen ért célba, az összetett versenyben pedig továbbra is Dina Márton (Pannon Cycling Team) áll a legjobban, a tizenötödik helyről folytathatja. 2. szakasz, Velence?Székesfehérvár (190 km):

1. Matteo Moschetti (olasz, Polartec-Kometa) 4:14:07
2. Antonio Viviani (olasz, San Gemini MG K Vis) azonos idővel
3. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec) a. i.
4. Joeri Stallaert (belga, Vorarlberg Santic) a. i.
5. Jannik Steimle (német, Vorarlberg Santic) a. i.
6. Frantisek Sisr (cseh, CCC Sprandi Polkowice) a. i.
7. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Kőbánya Cycling Team) a. i.
18. Karl Ádám (magyar válogatott) 57 mp h.

Az összetettben:
1. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec) 7:54:44
2. Matteo Moschetti (olasz, Polartec-Kometa) 6 mp h.
3. Charles Planet (francia, Team Novo Nordisk) 13 mp h.
4. Maximilian Kuen (osztrák, MyBike Stevens) 15 mp h.
5. Gian Friesecke (svájci, Vorarlberg Santic) 16 mp h.
6. Patrick Schelling (svájci, Vorarlberg Santic) 17 mp h.
15. Dina Márton (Pannon Cycling Team) 45 mp h.
30. Valter Attila (Pannon Cycling Team) 1:28 p h.
34. Karl Ádám (magyar válogatott) 2:04 p h.
A gyorsasági pontversenyben: 1. Matteo Moschetti (olasz, Polartec-Kometa)
A hegyi pontversenyben: 1. Patryk Stosz (CCC Sprandi Polkowice)
A legjobb magyar versenyző: 1. Dina Márton (Pannon Cycling Team)

A leghosszabb nap következik! A legnagyobb magyar kerékpárverseny ma a 3. szakasszal folytatódik, a mezőny a Cegléd és Hajdúszoboszló között kijelölt 206 kilométeres etapot teljesíti, a ceglédi rajtnál ott lesz a sportág egyik legnagyobb alakja, a kétszeres Tour de France-győztes Alberto Contador is. Gyakorlatilag teljesen sík útvonalon tekernek végig a versenyzők. A szakasz során három gyorsasági (Cegléd, Jászberény és Hortobágy) részhajrára is sor kerül. Rajt: augusztus 17-e péntek 13 óra a ceglédi Kossuth téren, várható befutó 17:37-kor a hajdúszoboszlói Strandon. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a sprinterek csatája várható a mai napon, de elképzelhető, hogy az összetettre nem veszélyes szökés is sikerrel járhat.

Szóljon hozzá!