ZETApress

hírportál

Bellettié a sárga trikó

Olasz siker a Tour de Hongrie-n: Belletti öltözött sárgába. Az olasz Manuel Belletti nyerte a Tour de Hongrie keszthelyi befutóját, és az 1. szakasz után az összetettben is átvette a vezetést. A magyar versenyzők közül Dina Márton, Valter Attila és Karl Ádám tudta tartani a lépést az élbollyal. A keddi Prológról idekattintva olvashatunk.

Balatonalmádi és Keszthely között 154 kilométer várt a kerekesekre a Tour de Hongrie első szakaszán, a táv nem, a pálya nehézsége annál több fejtörést okozott az indulóknak, hiszen ezen a napon rövid, de meredek emelkedők során összességében elég sok szintemelkedést kellett leküzdeniük ? tudtuk meg sajtósaiktól. Az első etap után Dina Mártoné lett a legjobb magyarnak járó fehér mez.

Immár a karavánban is jól működik a Pannon-Kométa együttműködés: a magyar kontinentális csapat, a Pannon Cycling Team és az Alberto Contador és Ivan Basso által alapított Polartec-Kometa egy-egy versenyzője, Szatmáry András és Isaac Canton Serrano lépett el a szakasz elején a főmezőnytől, s a nap szökése több mint száz kilométert ért meg: a Reziben kijelölt hegyi hajrá előtt nem sokkal szakadt le Serranótól, majd a hajrá után már Serranót is hátba-vágták az üldözők.

Ezt követően az idei Tour de Hongrie két legerősebbnek ítélt csapata, az olasz Androni Giocattoli Sidermec és a lengyel CCC Sprandi Polkowice vette át az irányítás, úgy meghúzták a mezőny elejét, hogy a boly több darabra szakadt. Nagyjából húsz versenyző maradt elöl, a két nagy csapat mellett itt haladt a sárga mezes svájci Schelling is néhány csapattársával, illetve a mieink közül a mindössze tizennyolc esztendős Karl Ádám (magyar válogatott) és az egész szakasz során rengeteget dolgozó Dina Márton, Valter Attila (Pannon Cycling Team) kettős.

Az utolsó hegyi hajránál a lengyel Kurek lépett meg a többiektől, de a Keszthelyig vezető kilométereken ismét összezárt az élboly. A sprint felvezetésében a CCC jeleskedett, ennek ellenére két olasz kerékpáros, Manuel Belletti (Androni Giocattoli Sidermec) és Matteo Moschatti (Polartec-Kometa) csatázott egymással a szakaszgyőzelemért, amely végül a korábban Giro d’Italia szakaszon is diadalmaskodó Bellettié lett. A harmadik helyen a lengyel Malecki futott be, a magyarok közül pedig ezen a napon Dina Márton volt a leggyorsabb, rajta kívül az élbolytól csak kevéssel leszakadva Valter Attila és Karl Ádám ért be.

Manuel Belletti győzelmével ? az időjóváírásoknak köszönhetően ? az összetettben is átvette a vezetést, vagyis felhúzhatta a sárga trikót. A legjobb sprinternek járó zöld mez is az övé az első versenynap után, a legjobb hegyimenő piros trikóját pedig a lengyel Stosz viselheti. Ki kell emelni Dina Márton szerdai teljesítményét: a Pannon Cycling Team fiatalja a hegyi pontversenyben a harmadik helyen áll, az összetettben pedig a mieink közül a legjobb pozíciót foglalhatja el, így immár övé a fehér mez.

? Ezen a nagyon nehéz szakaszon rendkívül jól dolgozott a csapatom, ezt ki kell emelnem ? nyilatkozta a boldog szakaszgyőztes, Manuel Belletti. ? A befutó nagyon trükkös volt, addigra egyedül maradtam elöl, úgyhogy már csak magamra számíthattam, nagyon örülök, hogy végül sikerült nyernem! ? tette hozzá.

Eredmények, 1. szakasz, Balatonalmádi?Keszthely (154 km)

1. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec) 3:36:18
2. Matteo Moschetti (olasz, Polartec-Kometa) azonos idővel
3. Kamil Malecki (lengyel, CCC Sprandi Polkowice) a. i.
4. Paolo Toto (olasz, San Gemini MG K Vis) a. i.
5. Jannik Steimle (német, Vorarlberg Santic) a. i.
6. Pawel Bernas (lengyel, CCC Sprandi Polkowice) a. i.
23. Dina Márton (Pannon Cycling Team) a. i.
27. Valter Attila (Pannon Cycling Team) 12 mp h.
32. Karl Ádám (magyar válogatott) 57 mp h.
Az összetettben: 1. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec)
A gyorsasági pontversenyben: 1. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec)
A hegyi pontversenyben: 1. Patryk Stosz (CCC Sprandi Polkowice)
A legjobb magyar versenyző: 1. Dina Márton (Pannon Cycling Team)

A viadal ma délután a 2. szakasszal folytatódik, a mezőny a Velence és Székesfehérvár között kijelölt 190 kilométeres etapot teljesíti, ami hasonlóan izgalmas folytatást ígér. Az útvonalon néhány meredekebb emelkedőt és ismét sok szintemelkedést tartalmazó pályán teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során három gyorsasági (Kápolnásnyék, Felcsút és Oroszlány), valamint két hegyi (Vereb, Csákvár) részhajrára is sor kerül. A befutó előtt Székesfehérváron három kört is teljesít majd a mezőny. Rajt augusztus 16-án csütörtökön 13 órakor a velencei Korzón, várható befutó 17:42-kor a székesfehérvári Dózsa György úton.

Az összetett végeredmény szempontjából újabb változásokat hozhat ez a szakasz, de a székesfehérvári befutónál inkább a sprinterek csatája várható. 2018-ban a Tour de Hongrie partnere a Tour de France főrendezőjeként is ismert A.S.O. nevű szervezet, amelynek segítségével a Magyar Körversenyről készült összefoglalók valamennyi kontinensen, csaknem kétszáz országban lesznek láthatóak!

Szóljon hozzá!