ZETApress

hírportál

Ungvári Miklós GP-aranyérmes!

Harminchét évesen is pazar teljesítményt nyújtott Ungvári Miklós a budapesti Grand Prix-viadalon, ahol hat győzelmet aratva tegnap aranyérmet szerzett! Szabó Frigyes is remekelt, bronzérmet szerzett, Gercsák Szabina pedig a 7. helyen végzett. A péntek délutáni Karakas-bronzról idekattintva olvashatunk.

Azt tudtuk, hogy Ungvári Miklós egy igazi klasszis, a felnőttek között több mint másfél évtizede íródó pályafutása során számtalan nagy siker fűződik a nevéhez, olimpiai ezüstérme és három világbajnoki bronzérme mellett hét Eb-medált is begyűjtött, háromszor eljátszották tiszteletére a Himnuszt. Szombaton azonban talán még azokat is meglepte, akik végig figyelemmel követték karrierjét és tisztában voltak ragyogó képességeivel és kivételes hozzáállásával.

A ceglédi judoka legutóbb tavaly áprilisban, a lengyelországi Európa-bajnokságon ért el helyezést (ott ötödik lett), a legutóbbi nemzetközi meccsét pedig a budapesti világbajnokságon jegyezték, aminek majd? egy esztendeje. Ungvári Miklós ennek ellenére úgy állt tatamira szombat délelőtt, amint az elmúlt években oly? sokszor láthattuk tőle: igazi győztes mentalitással.

A tizenöt évvel fiatalabb Lukas Reiter ellen kezdett, az osztrákok nagy reménysége végül vazarival maradt alul a ceglédi judóssal szemben. Következett a holland van?t Westende, akit hosszabbításos összecsapáson sikerült legyőzni. Ungvári Miklós egymás után vívta a ráadásokat, a lengyel Mrowczynski elleni ippon után aranycsatában nyert a román Raicu és a kanadai Margelidon ellen is, így bejutott a fináléba.

Ott egy régi ismerős várt rá: Bíró Tamás tanítványa 2012-ben, a londoni olimpián a japán Ebinuma Maszasival együtt állt a dobogón, akkor a japán a harmadik, Ungvári Miklós pedig a második fokán. A szép számú és igen lelkes publikum ovációja mellett Ungi most is megelőzte a japánok háromszoros világbajnokát, egy remek kontrával ipponra dobva a jó formában lévő Ebinumát!
Ungvári Miklós 2016 után másodszor is megnyerte a Budapest Judo Grand Prix-t, egyúttal biztossá vált, hogy folytatódik a remek magyar sorozat: 2014 óta minden kiírásban volt hazai aranyérmes a budapesti GP-n!

A nap másik meglepetését Szabó Frigyes szolgáltatta: a Leányvár sportolója a rá oly jellemző harcos, szenvedélyes judóval törte meg sorra ellenfeleit, előbb az olasz Melonit, aztán a görög Makariant, majd a fehérorosz Sokát is. A három ippongyőzelem után a kanadai Margelidon megállította Szabó Ferenc fiát-tanítványát, de a vigaszágon Szabó Frigyes újabb skalpot gyűjtött, vazarival győzte le a román Raicut.

Már ez a menetelés önmagában igazi bravúr volt a 73 kilogrammos magyartól, az éremhez a mongolok világbajnoki bronzérmesét, Ganbaatar testén keresztül vezetett volna csak az út, de még ezt az akadályt is sikerült átugrani! A vállát fájlaló mongol az első pillanatokban kialakított föld-harchelyzetből nem tudott menekülni, Szabó Ferenc fia-tanítványa így a 3. helyen végzett, ami kiemelkedő eredmény a világbajnoki erősségű mezőnyben.

Jutott még egy helyezés a mieinknek ezen a napon: az Európa-bajnoki bronzérmes Gercsák Szabina két győzelemmel és két vereséggel a 7. helyen végzett súlycsoportjában. A DVTK-Miskolci JC judósa az orosz Kirjejeva ellen gyors ipponnal, a belga Taeymans ellen az utolsó másodpercekben sikerült ugyancsak véget vetni a küzdelemnek, a holland van Sanne és a marokkói Niang ellen azonban nem sikerült nyernie Flórusz János tanítványának, aki így is értékes pontokat gyűjtött a 2020-as tokiói olimpiai kvalifikációhoz.

Szólni kell Ungvári Attila szerepléséről is: a Ceglédi VSE 81 kilogrammos Európa-bajnoki bronzérmese ugyan nem ért el ezúttal helyezést, de két harcos győzelemmel eljutott a legjobb tizenhatig, ahol a svéd Pacek tartóztatta fel. Karvaly súlyos sérülés és operáció után hosszú kihagyáson van túl, 2017 októbere után lépett újra tatamira, s a visszatérése biztatóan sikerült.

A budapesti Grand Prix harmadik, mai záró versenynapján öt súlycsoport küzdelmeire kerül sor, tíz magyar judós lép tatamira, ezen a napon szerepel többek között a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián (90 kg) és a világranglista 5. helyén jegyzett Cirjenics Miklós (100 kg) is. 09:30-tól selejtezők lesznek négy tatamin, 16 órától bronzmérkőzések és döntők egy tatamin. A Sport2 16 órától élőben közvetíti a küzdelmeket.

Szóljon hozzá!