ZETApress

hírportál

Hédi bronzérmes lett!

Karakas Hédi bronzérmesKarakas Hedvig tegnap délután bronzérmet nyert a részvételi rekorddöntő budapesti olimpiai kvalifikációs Grand Prix-viadalon. A BHSE versenyzője újabb nagy lépést tett a 2020-as tokiói olimpia felé.

Nyolcvanhat ország 576 judósa lép tatamira az idei Budapest Judo Grand Prix-n, ez pedig új részvételi rekord a sportág történetében: az eddigi csúcstartó a 2012-es londoni olimpia egyik kiemelt kvalifikációs eseménye, a düsseldorfi Grand Prix volt, amelyen 554 versenyző vett részt.

Az első versenynapon öt súlycsoport küzdelmeire került sor, a világbajnoki erősségű mezőnyben a mieink közül Karakas Hedvig szerepelt a legjobban. A BHSE olimpiai ötödik helyezett, világbajnoki bronzérmes csillaga kiemeltként erőnyerő volt az első körben, aztán a marokkói Iraui ellen gyors ipponnal jutott be a legjobb tizenhat közé.

A nyolcaddöntőben a bolgár Ivelina sokáig állta a sarat, de a hajrában Toncs Péter tanítványa egy vazarival a maga javára döntötte el a csatát. A negyeddöntő ? persze csak kívülről nézve ? könnyebb volt, a német Amelie Stoll földharcban kapitulált. Az elődöntőben az olimpiai bajnok Rafaela Silva volt Hédi ellenfele. A két judós néhány napja Zágrábban csapott össze, akkor a magyar versenyző ünnepelhette továbbjutását, ezúttal a brazilé lett a győzelem: vazaris hátrányát Hédi nem tudta ledolgozni. De így is bejutott a délutáni programba, amikor már minden egyes mérkőzésen érem a tét.

Az 57 kilogrammosok között a bronzéremért a kanadai Jessica Klimkait volt az ellenfél. Ebben a súlycsoportban az utóbbi időszakban nagyon magasra törtek a kanadaiak, az olimpiai kvalifikációs rangsorban az első két helyen kanadaiak osztoznak, a huszonegy esztendős Klimkait az ifjúságiak között világbajnok volt, de már a felnőtteknél is nyert kontinensbajnokságot. Karakas Hedviggel először találkozott. A fiatal kanadai bátran és erőszakosan indított, s közben rendre kizárta a magyar versenyző jobb karját a küzdelemből. Állásban Klimkait volt kezdeményezőbb, a földön viszont Hédié volt a főszerep, olyannyira, hogy végül karfeszítéssel a győzelmet is megszerezte.

Hédi a harmadik olimpiai kvalifikációs Grand Prix-versenyén egy ötödik hely után a második bronzérmét szerezte meg, ezzel nagy lépést tett pályafutásának harmadik olimpiai részvétele felé. ? Mindent meg tudtam valósítani ezen a napon, amit terveztem ? mondta mosolyogva Karakas Hedvig. ? Még Silva ellen is, de a brazil lány meglepett egy olyan dobással, amire tőle nem számítottam. A bronzmeccsen őszintén szólva tartottam a kanadaitól, de végül sikerült legyőznöm. Nagyon boldog vagyok, hogy hazai közönség előtt sikerült jól szerepelnem, ez az érem sokkal többet ér számomra, mint amiket sok száz kilométerrel arrébb szereztem meg ? mondta.

A nap többi magyar indulója közül a férfiaknál Gorjánácz Zsolt (BHSE, 66 kg) szerepelt a legjobban, két remek győzelem után a nyolcaddöntőben volt kénytelen fejet hajtani az izraeli Menaged előtt. Szabó Csaba (60 kg, Kecskeméti JC) és klubtársa, Cseh Márk (66 kg) egyaránt szép győzelemmel kezdett, de nem tudott tovább menetelni, Naji Dávid (Kaposvári JK, 60 kg), Vida András (Győri AC, 60 kg), Monori Dániel (UTE, 60 kg), Kozma Ákos (Kapsovári JK, 66 kg) és Boros Bence (Kaposávri JK, 66) ezúttal nem tudott mérkőzést nyerni a Papp László Budapest Sportarénában.

A nőknél az Ippon Judo Tatabánya 48 kilogrammos klasszisa, az olimpiai bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva a brit Kimberly ellen meggyőző teljesítménnyel ippongyőzelmet aratott, s az orosz Giljazova ellen is jól kezdett, de a küzdelem végén riválisa jutott be a legjobb nyolc közé. Hasonlóan alakult Pupp Réka számára is a budapesti Grand Prix: az Atomerőmű SE junior Európa-bajnoknője szép győzelemmel kezdett az Ázsia-bajnok kínai Vu ellen, ezt követően a kétszeres Európa-bajnok Chitu következett (néhány napja, a zágrábi Grand Prix-n Pupp Réka volt a párharc győztese), ezúttal azonban a román versenyző ipponnal zárta el a továbbjutáshoz vezető utat. Karakas Hedvig súlycsoportjában, az 57 kilogrammosok között Siroki Ibolya (Budaörsi SC), Maróti Alexandra (UTE) és Kovács Kitti (BHSE) számára egyaránt bravúrra lett volna szükség a továbbjutáshoz, ez azonban ezúttal egyiküknek sem sikerült.

A budapesti Grand Prix mai második versenynapján négy súlycsoport küzdelmeire kerül sor, tizenöt magyar judós lép tatamira. Szombaton szerepel többek között az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós (73 kg), az Európa-bajnoki bronzérmes Ungvári Attila (81 kg) és az ugyancsak Európa-bajnoki bronzérmes Gercsák Szabina (70 kg) is. 09:30-tól a selejtezők négy tatamin zajlanak, 16 órától bronzmérkőzések, döntők lesznek egy tatamin, s a délutáni küzdelmeket ? miként pénteken is ? a Sport2 élőben közvetíti.

Szóljon hozzá!